Sju nyttige tips om passord på nett

Spark i gang 2021 med en oppdatering av datasikkerheten din.
Nytt år betyr nye – og stadig mer raffinerte – forsøk på datainnbrudd.
Cyberangrep er kostbart for samfunnet – og kan også bli det for deg rent personlig, hvis du skulle være så uheldig og bli rammet av det.
Hele 600 000 norske e-postadresser og passord ligger tilgjengelig på nett akkurat nå. Og skaden blir kjapt enda større når vi bruker samme passord på flere kontoer.
Heldigvis kan du ta noen enkle grep for å hindre at uvedkommende tar seg inn i det digitale livet ditt. Her er noen av de mest effektive metodene for å sikre at passordene dine holder vann.
1. Unngå enkle passord
Blant de mest populære passordene i verden finner vi tastaturvennlige kombinasjoner som gullvinneren «123456», «qwerty», «111111» og «password», ifølge en gjennomgang fra passordtjenesten NordPass.
Du gjør dermed lurt i å styre unna disse, samt «1234» og «iloveyou».
2. … og personlige referanser
Passordet «Leif040774» er enkelt å huske – i det minste for Leif som er født 4. juli 1974. Men det er i grunnen det eneste positive ved det.
Passord som spiller på personlige data som navn og fødselsdato gjør det nemlig unødvendig enkelt for angriperne å gjette seg fram til passordet ditt.
3. Vær kreativ
En sammensetning av flere ord er en fordel. Vær kreativ når du velger ordene. De skal ikke kunne gjettes. Jo flere bokstaver, desto bedre: "Ferskvann, suketter og buksevann".
En slik unik setning som du husker, kan bygges ut og varieres i det uendelige på de forskjellige innloggingsplattformene.
4. Mange og lange passord
Om ikke lengden betyr alt i livet forøvrig, anbefales minst 10-16 tegn i et sterkt passord – i tillegg til tall, spesialtegn, mellomrom og en kombinasjon av små og store bokstaver.
En annen gyllen regel er å ikke bruke samme passord på flere tjenester.
5. Bruk totrinnsbekreftelse
Stadig flere pålogginger krever totrinnsbekreftelse – og det er utelukkende en god ting med tanke på datasikkerhet.
Dette grepet, der du logger på med et passord og deretter får tilsendt en kode på mobilen din, gjør det trøblete for uvedkommende å få tilgang til kontoene dine.
6. Bruk en passordhåndterer
Passordhåndteringsprogrammer håndterer passordene dine og genererer passord for deg. Passordene lagres i et nettbasert «hvelv» som bare du har tilgang til, uansett hvor du er og hvilken enhet du bruker.
De mest anerkjente passordhåndteringsprogrammene, samt mye annen relevant informasjon, finner du her.
7. En jukselapp er lov
Hvis alle disse grepene skulle stresse deg: Pust med magen, skriv ned alle passordene dine på en lapp og og legg lappen på et trygt sted – gjerne i en skuff i boligen din.