Internett

Sikre passord: Her er triksene som hjelper deg

Hacking og passord-tyveri er dessverre stadig aktuelt. Heldigvis er det ikke for sent å sikre passordene dine.

Sikre passord illustrasjonsbilde

Cyberangrep er kostbart for samfunnet – og kan også bli det for deg rent personlig, hvis du skulle være så uheldig å bli rammet av det. 

Tusenvis av norske e-postadresser og passord ligger tilgjengelig på nett akkurat nå. Og skaden blir kjapt enda større når vi bruker samme passord på flere kontoer. 

Heldigvis kan du ta noen enkle grep for å sikre passordene dine. Her er noen av de mest effektive metodene for å sikre at passordene holder vann.  

Her kan du også sjekke om du bør oppdatere passordene dine ›

6 passord-tips du bør kunne

1. Enkelt er aldri best når du skal sikre passord

Blant de mest populære passordene i verden finner vi tastaturvennlige kombinasjoner som gullvinneren «123456», «qwerty», «111111» og «password», ifølge en gjennomgang fra passordtjenesten NordPass. 

Du gjør dermed lurt i å styre unna disse, samt «1234» og «iloveyou», når fokus er på å sikre passord.

2. … og personlige referanser er sjelden lurt

Passordet «Leif040774» er enkelt å huske – i det minste for Leif som er født 4. juli 1974. Men det er i grunnen det eneste positive ved det.  

Passord som spiller på personlige data som navn og fødselsdato gjør det nemlig unødvendig enkelt for angriperne å gjette seg fram til passordet ditt. 

3. Vær kreativ

En sammensetning av flere ord er en fordel. Vær kreativ når du velger ordene. De skal ikke kunne gjettes. Jo flere bokstaver, desto bedre: "Ferskvann, suketter og buksevann". 

En slik unik setning som du husker, kan bygges ut og varieres i det uendelige på de forskjellige innloggingsplattformene.

4. Mange og lange passord

Om ikke lengden betyr alt i livet forøvrig, anbefales minst 10-16 tegn i et sterkt passord – i tillegg til tall, spesialtegn, mellomrom og en kombinasjon av små og store bokstaver. 

En annen gyllen regel er å ikke bruke samme passord på flere tjenester når du er opptatt av å sikre passord.

5. Bruk totrinnsbekreftelse

Stadig flere pålogginger krever totrinnsbekreftelse – og det er utelukkende en god ting med tanke på datasikkerhet. 

Dette grepet, der du logger på med et passord og deretter får tilsendt en kode på mobilen din, gjør det trøblete for uvedkommende å få tilgang til kontoene dine.

6. Bruk en passordhåndterer

Passordhåndteringsprogrammer håndterer passordene dine og genererer passord for deg. Passordene lagres i et nettbasert «hvelv» som bare du har tilgang til, uansett hvor du er og hvilken enhet du bruker.

De mest anerkjente passordhåndteringsprogrammene, samt mye annen relevant informasjon, finner du her.

7. En jukselapp er lov

Hvis alle disse grepene skulle stresse deg: Pust med magen, skriv ned alle passordene dine på en lapp og legg lappen på et trygt sted – gjerne i en skuff i boligen din. 

Å sikre passord trenger ikke å være en vitenskap.

Bonustips

Husk også at du bør oppdatere passordet som kommer med ruteren din. Lag et unikt passord med minimum 12 tegn, og som inneholder både bokstaver og tall.

– Jeg anbefaler folk å lage et sterkt passord på kameraene sine også. Ellers kan det i verste fall streames på nett uten at du vet det, sier Daniel Christensen som jobber som etisk hacker i Telenor.

Se hvordan det gikk da han forsøkte å hacke seg inn på hjemmenettet til Sigrid ›