Internett

Savner du store norske opplevelser? Internett tar deg med

Du trenger ikke bevege deg ut av huset for store opplevelser innen kunst, musikk og underholdning.

Digitale norgessamlinger

I en tid der vi bruker mer tid hjemme enn normalt, er det lett å nynne bekreftende med på Joni Mitchell-refrenget «don’t know what you’ve got til’ it’s gone».

Ting vi tidligere har tatt for gitt – konserter, turer på museum, reiser og andre kulturopplevelser sammen med andre – er midlertidig satt på vent.

Et lite plaster på såret oppi alt er imidlertid hvor mange muligheter det finnes til å oppleve ting uten bevege seg fra egen stue.

Denne oversikten tar for seg noen av de norske kulturtilbudene som gjør innelivet bedre.

Sjekk om du kan få stabilt bredbånd fra Telenor

Virtuelle museumsvandringer

Nasjonalgalleriet er i full gang med å flytte inn på 56 400 kvadratmeter ved Rådhusplassen i Oslo, og den store åpningen vil etter planen finne sted i løpet av 2021. Da vil 5000 av museets rundt 400 000 norske og internasjonale verk stilles ut – dobbelt så mange som tidligere.

Men det er ingen grunn til å vente på å ta inn kunsten, designet og arkitekturen: I Nasjonalmuseets digitale samling er 44 000 verk søkbare, fristende presentert og klare til å bli utforsket. Her er det også mulig å spesialsy dine egne samlinger.

- Inn mot åpningen av det nye Nasjonalmuseet i 2021 skal vi gjøre vår samling av kunst, arkitektur og design tilgjengelig for så mange som mulig - uansett hvor man befinner seg. Da er digitale grep som dette viktige. I en krisesituasjon som nå, med museer og kulturtilbud stengt, og mange som sitter hjemme, blir dette ekstra viktig. Nå håper vi så mange som mulig vil utforske samlingen, og gjerne dele sine tanker om og opplevelser av kunsten, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Det er ikke det eneste museumsalternativet som er tilgjengelig på nett. Kulturhistorisk museum stiller ut arkeologiske og historiske gjenstander i en egen blogg, og her kan du også beskue de mest kjente vikingskipene i 360 grader. Sjekk også ut den gedigne databasen Digitalt Museum for mer enn 1,5 millioner fotografier og 55 000 kunstverk.

Konsert fra sofakroken

Selv om ingenting slår å bevitne en god konsert i levende live, har den norske musikkbransjen den siste tiden kastet seg rundt for å finne løsninger som kan komme både artister og musikkelskere til gode når fysiske konserter ikke lar seg gjennomføre.

Nettkonserter i alle varianter finner sted daglig, med alt fra ubeskrevne blad til etablerte stjerner i hovedrollen, og i mange tilfeller med valgfri billettpris.

Brakkesyke, DigitalScenen og Koronerulling er tre av de meste aktive og populære arrangørene og byr på et stort sjangerspenn, mens Dextra Musica sender klassiske konserter fra Sentralen i Oslo hver onsdag. Her er det bare å finne sin favoritt.

Inn i naturen!

Å søke det mest urnorske av alt – barsk, majestetisk og vakker natur – er naturligvis veldig fristende i disse vårlige tider, men kanskje ikke alltid like gjennomførbart for mange av oss.

Det enkleste er kanskje å la en serie gjøre jobben – for eksempel med det storslåtte, brutale dramaet «Vikings» på HBO Nordic eller den flaue og fabelaktige komiserien «Vikingane» på NRK.

Eller – for å beholde den norrøne tråden, tross en handling oppdatert for vår tid – fantasy-serien «Ragnarok», der en vakker vestlandsbygd brått blir åsted for overnaturlige uforklarlige krefter.

En annen, muligens noe undervurdert måte å komme seg rundt i Norge på, er gjennom dataspill. «Draugen» er et førstepersons «fjord-noir»-spill som utspiller seg mot mørke fjorder og ruvende fjell, mens «Milkmaid of the Milky Way» mikser science fiction og fortidens budeietilværelse med stort hell.

Morsomt er også «Fishing: Barents Sea», der du får prøve deg bak roret på en moderne kommersiell fiskebåt.

Rund gjerne av utflukten med en virtuell tur gjennom en eksisterende levning fra fortiden, Heddal Stavkirke, som ble bygd på 1200-tallet og er Norges største gjenværende stavkirke.

Sjekk om du kan få stabilt bredbånd fra Telenor