Falske nettbutikker: Her er tipsene for å unngå dem

Bilde av noen som shopper på nett.

Ikke gå i fella. Noen tilbud er faktisk for gode til å være sanne.

Internett er et fantastisk verktøy når vi ser etter de beste tilbudene og spennende varer vi ikke finner i fysiske butikker. 

Men i det store havet av seriøse aktører, finnes det også enkelte som ikke er legitime. Og det finnes dessverre eksempler på at håpefulle kjøpere har gått i fella. 

Derfor: Handler du i en nettbutikk du ikke kjenner til fra før av, bør du bruke litt tid på å sjekke opp i hvor legitim den faktisk er.

Vær obs på nettadressen

Det første´du bør sjekke når du skal vurdere en nettside, er URL-en eller nettadressen. 

Falske nettsider benytter gjerne URL-er som minner om nettsider de prøver å etterligne, og en kjapp titt for å forsikre deg om at adressen du har kommet til faktisk er den du skulle til og at den er stavet riktig kan spare deg for mye trøbbel.

Bilde av en PC med virus.

Mange av de falske sidene har adresser sammensatt av et merkenavn og norske ord, for eksempel «iphonetelefon.no». Ser du slike fraser i adressefeltet, bør varsellampene blinke.

Vær gjerne ekstra oppmerksom på om nettadressene kanskje mangler en bokstav eller har lagt til en ekstra. Noen useriøse aktører har også en tendens til å legge til en .com i stedet for en .no. 

Forbrukertilsynet påpeker at en tendens blant de falske nettstedene er å benytte seg av nettadresser som direkte refererer til et ettertraktet produkt. 

– Hos enkelte falske butikker består nettadressen av et kjent varemerke eller produkt sammen med ord som «billig» eller «salg», for eksempel superbilligeparajumpers.no eller www.raybansalg.net, skriver Forbrukertilsynet på deres nettsider.

Å se etter markøren for en sikker tilkobling (som kjennetegnes ved en hengelås til venstre for URL-en) er også en effektiv indikator for å se om et nettsted er til å stole på eller ikke.

Benytt en sikker betalingsmåte

En nyttig regel når du handler på nett er å aldri ta i bruk bankkort som er direkte knyttet til din private bankkonto. 

Forbukertilsynet anbefaler at du benytter deg av sikrere betalingsløsninger når du betaler for varer på forskudd.

Bilde av noen som handler på nett.

Dersom uhellet er ute og du blir svindlet, er risikoen for å gå med større økonomisk tap vesentlig høyere dersom du har brukt ditt personlige bankkort i stedet for et kredittkort. 

Når du benytter kredittkort har du nemlig lovfestet rett på tilbakebetaling, noe som gjelder for varer som er defekte og varer som aldri dukker opp. Reserverte beløp dukker dessuten opp på kredittkortfakturaen, som du dermed kan nekte å betale.

Enkelte nettsider benytter også eksterne, sikre betalingsløsninger som Payex eller Paypal - hvor selgeren ikke får tak i person- og kortopplysningene dine.

Forhør deg

Går du gjennom tipsene over, og fortsatt kjenner deg usikker på om hvorvidt nettsiden du har besøkt er trygg eller ikke - forhør deg med menneskene rundt deg. 

Har venner eller familie benyttet seg av denne siden før? Er det noen i det digitale kontaktnettet ditt som har gode erfaringer med butikken?

Bilde av noen som handler på nett.

Et kjapt Google-søk kan også være svært effektivt for å avgjøre saken. 

Dersom noen har en dårlig erfaring med en nettside, velger de ofte å dele historiene sine via sosiale medier, forum eller bloggplattformer for å advare andre.

Er uhellet ute? Kontakt banken din

Ender du opp i en situasjon hvor du har blitt svindlet, enten ved at varen som dukker opp er defekt eller at varen ikke dukker opp, burde banken være den første du ringer etter at du har levert inn klage til selger. 

I noen tilfeller har banken mulighet til å refundere tapet ditt. Forbrukertilsynet påpeker også at dersom banken din avslår en slik søknad, har du også mulighet til å klage inn saken for Finansklagenemda.

Husk den gyldne huskeregelen for all handel over nett: Virker et tilbud for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

Relaterte artikler

Se flere artikler