Internett

Slik oppdager du falske nettbutikker

Hele 13 prosent har opplevd å bli svindlet av falske nettbutikker. Slik unngår du å gå i fella.
Bilde av noen som shopper på nett.

Det florerer av tilbud på internett. Og tidvis kan det være fristende å slenge seg på en godt tilbud, enten det kommer via e-post eller sosiale medier.

Dessverre er det også mange kriminelle som forsøker å utnytte dette ved å sende deg falske tilbud, eller opprette falske nettbutikker, og som aldri har tenkt å sende deg varen du har kjøpt.

Nettsvindel er et omfattende problem – også i Norge. En helt fersk spørreundersøkelse Kantar har gjennomført på vegne av Telenor Group i Norden, viser at mange har opplevd svindel fra falske nettbutikker.

– I undersøkelsen oppgir 13 prosent nordmenn å ha blitt lurt eller svindlet når de har handlet på nettet, og ni prosent har lidd økonomisk tap som følge av svindelen, forteller forskningssjef Gorm Andreas Grønnevet i Telenor ASA.

Hvordan kjenne igjen falske nettbutikker?

Er det et tilbud som er for godt til å være sant, så er det trolig akkurat det. De kriminelle følger nøye med på hva som er de mest populære produktene, og lokker med unaturlig gode priser. 

Går du i fella, kan du ende opp med falske varer, eller ingen varer i det hele tatt. Du kan også få installert virus på maskinen din – eller at du gir fra deg personlig informasjon og betalingsdetaljer, som igjen kan brukes for å tappe deg for penger eller fører til annen skade.

Bilde av en PC med virus.

– Mitt beste tips er å ikke være blåøyd, og tenke gjennom om det virker troverdig eller ikke. De aller fleste er jo hyggelige, redelige mennesker, sier Grønnevet.

NB: Vær også varsom med å delta i useriøse «lik og del»-konkurranser eller «sjokktilbud» på sosiale medier – ofte er disse også bare juks og bedrag.

Dette bør du være obs på

Svindlerne blir stadig mer utspekulerte, men det er flere ting du bør tenke over hvis du er i tvil:

Bilde av noen som handler på nett og som er beskyttet mot falske nettbutikker
  • Sjekk nettadressen

Mange av de falske nettsidene har adresser med ord sammensatt av merkenavn og norske ord, som canadagoosejakke.no. Ofte brukes også ord som «billig» eller «salg» i slike nettadresser. Det kan også være adresser der det mangler en bokstav, som telnor.no, istedenfor telenor.no. Ser du slike faretegn, bør du styre unna.

  • Ta et søk

Sjekk om noen andre har hørt om nettbutikken, eller har erfaringer med den. Lukk nettsiden, og ta et kjapt søk i en søkemotor for å se hva andre har skrevet. Da får du fort svar på om det er en seriøs side eller ikke.

  • Betal sikkert

Bruk kredittkort når du betaler. Etter norsk lov (finansavtaleloven § 54b) har du nemlig rett på kortreklamasjon dersom du er blitt svindlet på nett etter å ha betalt med et kredittkort. Bruk av vanlig bankkort er imidlertid ikke lovregulert på samme måte, men kan likevel gjelde etter avtalevilkårene til Visa og Mastercard.

Beskyttelse som Telenor-kunde

Som bredbåndskunde hos Telenor er du bedre beskyttet enn andre. Du har nemlig Nettvern inkludert i abonnementet ditt, som bidrar til å beskytte deg mot blant annet falske nettbutikker.

Nettvern er et kostnadsfritt sikkerhetsfilter som beskytter mot nettsider som er infiserte eller falske. I stedet for å bli sendt til en potensielt farlig nettside, får du en beskjed fra Telenor om at du er i ferd med å åpne en usikker nettside. 

Bilde av noen som handler på nett.

Sjekk at du har aktivert Nettvern her: 

http://nettvern.telenor.net/