Internett

Sosialt, enkelt og gøy: Slik kommer du i gang med brettspill på nett

En mulighet til å ha det gøy med andre, selv om vi er mer alene.

Jackbox

I normale tider er brettspill en nær garantert oppfrisker for ethvert sosialt lag.

Nå som vårt sosiale liv har blitt flyttet over til internettet på ubestemt tid, er det likevel ingen grunn til å legge brettspill og dets gleder på hylla, snarere tvert i mot.

Brettspill på nett er nemlig en aldeles strålende anledning til å møtes digitalt, få bukt med bugnende brakkesyke, for ikke å snakke om at det er veldig gøy.

Sjekk om du kan få stabilt bredbånd fra Telenor

– En flott måte å sosialisere seg på

Det finnes, kanskje ikke overraskende, et vell av muligheter der ute for å snekre sammen en brettspillkveld ved hjelp av digitale verktøy – enten det er spesiallagde løsninger for enkeltspill, store dedikerte plattformer eller lure, hjemmelagde løsninger.

Derfor har vi fått hjelp av Vincent Mainardi til å gi oss sine beste tips for en vellykket digital brettspillkveld.

Mainardi er ansvarlig redaktør for magasinet Pegasus og leder for barn- og ungdomsorganisasjonen Hyperion (N4F), en frivillig organisasjon som jobber for «nerdekultur» – blant annet dataspill, e-sport, brettspill, rollespill, rumpeldunk og mye mer.

Han er selv ivrig bruker av digitale brettspill og satte senest i forrige uke, sammen med syv andre, av åtte timer til å spille brettspill sammen – selvsagt over nett.

– Alt i alt kan det ofte være enklere å delta på en brettspillkveld digitalt dersom man har utstyret til det. Det er også et flott måte å sosialisere seg på og samtidig bidra i den nasjonale dugnaden, sier han.

Populære tjenester for brettspill på nett

Tabletop Simulator – Plattform for digitale brettspill med et stort utvalg av spill.

Tabletopia – Samme konsept som Tabletop Simulator, men med et annet stort utvalg av spill.

Jackbox Games – Morsomme selskapsspill der deltakerne kan delta via sin egen mobil. Fungerer best sammen med en videosamtaletjeneste der én av spillerne kan dele skjermen sin.

Discord – Gamernes foretrukne program for video og lyd-samtaler, mens man spiller. Har også gode skjermdelingsmuligheter.

Flere fordeler ved digitale brettspill

Mainardi peker på flere fordeler med digitale brettspill – noen av dem gjelder også når vi ikke driver med sosial distansering.

– En av fordelene med å spille brettspill på nett er at reiseveien, den største barrieren for deltakelse, blir fjernet. Uansett hvor i verden du bor, så kan du ha digitale brettspillkvelder med de du holder kjær.

Dessuten, forklarer Mainardi, er de digitale versjonene av brettspill som regel mye rimeligere enn i fysisk form, og samtidig mye lettere å sette seg inn i takket være digitale hjelpemidler som ofte er bakt inn i spillene.

Tabletop Simulator: Spill rundt samme bord – fra hvert deres hjem

«Tabletop Simulator» er Mainardis aller beste tips for brettspillentusiaster.

I motsetning til mange andre alternativer, er ikke «Tabletop Simulator» et spill i seg selv, men heller en plattform som gjør det mulig å spille – i teorien et hvilket som helst – brettspill på PC-skjermen.

«Tabletop Simulator» fungerer som en erstatning for det fysiske rommet som trengs for å spille et brettspill sammen. Alle spillere får sitte rundt et digitalt bord med et brett alle spillerne kan se samtidig, terninger, spillbrikker og så videre.

Dermed kan disse programmene i teorien fylles med et hvilket som helst spill. Du finner en stor katalog av offisielle, ferdig designede spill til «Tabletop Simulator», og kan også laste ned en rekke spill laget av brukerne selv. Du kan til og med lage dine egne.

Fordelen med denne typen løsninger er at det er svært lett å sette opp en brettspillkveld som ligger tett opp mot en fullverdig brettspillopplevelse, samtidig som man har et stort utvalg av skikkelig gode brettspill, selv om man sitter i hvert sitt hjem. Ulempen er at alle som spiller må kjøpe sin egen versjon av programmet og eventuelle tilleggspakker.

Jackbox: Morsomme partyspill som fungerer knallgodt også på avstand

Et rimeligere alternativ, der alle ikke trenger å eie sin egen versjon for å være med, er Jackbox Games, forklarer Mainardi.

– Hvis man vil ha et litt billigere spill så er spill som Jackbox og Drawfull billige spill der kun én person trenger å laste ned spillet, og så kan resten bli med fra sine egne mobiltelefoner. Disse spillene ligner på klassiske festleker som baserer seg på alt fra tegneferdigheter til quiz.

Jackbox er en tjeneste som i utgangspunktet er laget for å spille sammen på samme skjerm. Tenk deg selskapsspill i samme type innpakning som Kahoot, der alle styrer spillet på en app på mobilen, mens «spillebrettet» er på en skjerm som alle kan se.

Løsningen, dersom alle sitter på hver sin kant, er at eieren av spillet deler skjermen sin i et egnet videochatprogram, så kan alle som vil være med, melde seg på ved å legge inn en dedikert kode i den medfølgende appen på mobilen.

Tipsene for en vellykket brettspillkveld på nett

– For å få mest mulig ut av en brettspillkveld så er det de samme tingene som er viktig på en vanlig brettspillkveld, forklarer Mainardi og legger til:

– Selv om spillingen foregår digitalt, så handler det fortsatt om å ha det hyggeligst mulig. Enten det er med familien eller med venner.

– Et ekstra tips er å ha en egen plattform der man kan snakke med hverandre på mens man spiller spillet. Her kan man gjøre som gamere og ta i bruk Discord og for eksempel lage en egen familiekanal der man kan snakke med hverandre mens man spiller.

Velkjente spill i digital utgave

Det finnes også løsninger med digitale oversettelser av allerede velkjente spill:

Ticket to Ride

Risk

Talisman

Settlers of Catan

– Hos Steam finner du en lang liste over flere digitale brettspill.