Internett

– Jeg er bare opptatt av at den ringer og at jeg kan snakke i den

Forfatter Thor Gotaas mener fasttelefonen er hverdagsmagi, også når den nå leveres over bredbånd.

Thor Gotaas

– Fasttelefonen er suveren, den er en del av arbeidsplassen.

For Thor Gotaas (55) er fasttelefonen, en Bredbåndstelefon, et av hans viktigste arbeidsredskaper. 

Folkeminnegranskeren, skogplanteren og langrennselskeren har skrevet om alt fra ski til tatere, og står blant annet bak bestselgeren «Norske utedoer». Han har også rukket over hundrevis av foredrag og bidratt til en rekke radioprogrammer, som Norgesglasset i P1.

Til dette har han gjort tusenvis av intervjuer. Mange ansikt til ansikt, men også over telefon om han ikke får dratt på besøk. Frem til nå har disse intervjuene vært båret over Telenors gamle kobbernett, men nylig sviktet teknikken oppe i tredje etasje av huset hans.

Fordi kobbernettet skal være helt utfaset innen 2022 repareres det ikke lenger. Dermed fikk han koblet fasttelefonen over på bredbåndsnettet med en adapter, uten at det plager ham.

– Jeg er bare opptatt av at den ringer og at jeg kan snakke i den, forklarer Gotaas.

Mer om Bredbåndstelefoni

«Je er åtte heme»

Thors arbeidsplass er hjemmekontoret, med et skrivebord til skrivingen, og et telefonbord til telefoneringen. Om han skal ringe noen for å intervjue dem til en bok setter han seg her, i en god lenestol og noterer hva folk sier.

Som folkeminnegransker har Thor plukket opp et og annet om telefoni gjennom tidene.

For eksempel tre brødre på Østsinni utenfor Dokka han skrev om som bodde på en husmannsplass på 1900-tallet. Da to av brødrene var døde, syntes bonden synd på den tredje som bodde alene og fikk koblet opp en telefonlinje til gården. Fire ganger i året slo bonden på tråden for å høre hvordan det sto til, uten at det falt så veldig i smak hos den gjenlevende broren.

– Han pleide å ta telefonen og si «je er åtte heme».

Thor Gotaas

Det har skjedd en del siden den gangen, men for Thor er mye likt. 

– Den fasttelefonkulturen jeg viderefører er noe jeg vokste opp med på 1970- og 1980-tallet. Da var det ikke uvanlig at folk hadde en egen stol stående ved telefonen. Du ringte ikke unødig, fordi det kosta penger. Og hvis jeg gjør en avtale, så møter jeg opp der. Jeg sender ikke melding med «nå drar jeg, nå kommer jeg». I gamle dager var det sånn «vent et kvarter» om noen ikke kom.

Vil unngå distraksjoner

Nå høres kanskje Thor litt teknofobisk ut, men egentlig er det tvert om. Han er nysgjerrig på ny teknologi, og positiv til mye, så lenge det fører til utvikling heller enn innvikling. Synes sosiale medier er geniale, men er ikke der selv. Er glad i Mac, selv om han en gang takket nei til å møte Steve Jobs. 

Thor er bare veldig selektiv på hvilke av fremskrittene han personlig tar i bruk.

–  Når jeg skriver har jeg lange tanker, og da gjør jeg alt jeg kan for å unngå å bli distrahert. Jeg lar ikke teknologien bruke meg, jeg bruker teknologi.

Derfor er ikke Thor på nett når han skriver på den gamle MacBook-en sin, men når dagens skriving er unnagjort ser han gjerne dokumentarer og lytter til musikk på YouTube på den nye MacBook-en sin.

På den svarer han også lynkjapt på e-poster. Og så snakker han altså mye i telefon.

– For meg er telefonen et mirakel, at du kan snakke i et rør og at noen andre hører det, sier Thor.

– Og det blir ikke noe mindre mirakel selv om alle gjør det, tvert imot. Det finnes satellitter i verdensrommet som gjør at vi kan snakke i telefon. Vi lever i en verden full av teknologisk magi. Det er bra det, ass.

Toalett-fon

Thor har også en dreieskive-telefon på badet i kjelleren, fra 1969 (årsfestet av en telenerd som var på besøk) som fremdeles fungerer. 

Da han ennå var lektor pleide han å vise klenodiet fram til forvirrede elever når han holdt avslutningsfest på våren.

– De skjønte ikke hvordan de skulle bruke den, at de måtte sveive.

Gammeldags telefon

– Gir den deg litt av den telefon-på-do-opplevelsen?

– Det hender at noen ringer og så sier jeg «nå står jeg naken i dusjen». Da rasler det kanskje i eggstokkene hos damer som aldri før har snakket med en naken mann i telefon.

Mer om Bredbåndstelefoni