iPhone SE: Aldri før har du fått så mye mobil for pengene

Aldri før har du fått så mye mobil for pengene. Vi har testet iPhone SE
iPhone SE 2020
Utgått produkt

Denne versjonen av iPhone SE er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny iPhone? Sjekk hele utvalget her

Ved første øyekast vil du neppe klare å skille den splitter nye 2020-versjonen av iPhone SE fra gode, gamle iPhone 8, som har vært på markedet i noen år nå.

Det er ikke så rart, ettersom iPhone SE har nøyaktig lik formfaktor som iPhone-klassikeren – med avrundede former i aluminium og glass, en god størrelse med 4,7‑tommers Retina HD-skjerm og den velkjente hjemknappen på plass.

Men ikke la skinnet bedra: Under panseret finner du nemlig samme «hjerne» som i iPhone 11 Pro, noe som gir deg mer enn nok kraft til alt du måtte ønske.

iPhone SE bakside
LITEN LINSE, STORE BILDER: Kameraet til iPhone SE tar slående gode bilder, rett og slett.

Alt går lynende kjapt

Takket være at Apple har puttet sin egen A13 Bionic-chip inn i iPhone SE, kan du være sikker på at mobilen vil takle alt fra de nyeste spillene til avanserte opplevelser i utvidet virkelighet (på engelsk augmented reality eller AR) – altså at du kan holde opp mobilen, og se digitale gjenstander som et møbel (eller et romskip) plassert oppå bildet på skjermen.

Apple kaller dette selv for «tidenes raskeste chip i en smarttelefon», og da er det ikke så verst å tenke på at prisen på det hele tilsvarer det man forventer fra andre budsjettmobiler på markedet – du får rett og slett overraskende mye for pengene her.

Etter å ha brukt nye iPhone SE en stund, er det ikke vanskelig å la seg imponere. Alt går lynkjapt, enten du åpner apper, surfer på nett eller spiller et spill. Mobilen låses også opp med Touch ID-funksjonen på null komma svisj – det er bare å legge fingeren på hjemknappen, så fikser fingeravtrykket ditt resten.

Med støtten for Apple Pay er dette også veldig praktisk (spesielt nå om dagen), da du kjapt kan betale for varene du kjøper uten å måtte berøre betalingsterminalen.

Film på iPhone SE
FIN TIL FILM: iPhone SE har ikke den største skjermen på markedet ... men den yter i hvert fall videoer rettferdighet, med skarpe detaljer og stereolyd.

Glir lett ned i lommen

I en tid hvor smarttelefoner tilsynelatende bare blir større og større, er det nesten befriende å kunne gå rundt med såpass mye kraft ... som i tillegg glir lett ned i lommen.

Akkurat som med forrige versjon av iPhone SE, kommer garantert 2020-modellen også til å få en stor tilhengerskare blant dem som helst ønsker en nett og slank mobil som ligger godt i hånden.

Mange holder fortsatt en knapp på både størrelsen og designet til iPhone 8 – og når iPhone SE nå kombinerer alt dette med alt man eller forventer fra langt større og tyngre mobiler, blir vi ikke overrasket om dette blir en ny favoritt blant veldig mange.

Selve skjermen på iPhone SE er 4,7 tommer stor, som er stort nok til å kunne sette pris på alt fra video og bilder til apper med mye informasjon i bildet. Med Retina HD-skjermen er alle detaljene knivskarpe, med en slående fargegjengivelse. Selv om oppløsningen er på «bare» 1334 x 750 piksler, er det hele perfekt balansert opp mot skjermens relativt beskjedne omfang.

Også lysstyrken imponerer – det var aldri noe problem å se alle detaljene på skjermen, selv utendørs i dagslys.

Blomster tatt med iPhone SE
SKARPE BILDER: Kameraet på iPhone SE tar skarpe bilder med god fargegjengivelse.

Tar imponerende bilder

Også på baksiden av iPhone SE er alt tilsynelatende helt likt som på iPhone 8 – helt ned til den ene, runde kameralinsen.

Men også lurer det mer under overflaten: Kameraet tar rett og slett fantastiske bilder – du skal se nøye etter for å kunne se forskjell på disse og bilder som er tatt med langt dyrere mobiler.

Kameraet på baksiden har 12 megapiksler (7MP på front-kameraet), og disse får god hjelp av A13 Bionic-chipen til å levere resultater fra øverste hylle. Selv om du ikke har tilgang på vidvinkel- eller telefoto-linsene til iPhone 11 Pro, kan du ta bilder med portrettfunksjonen – som fremhever ansiktet og lar deg styre dybdeskarpheten på bakgrunnen (både før og etter at du har tatt bildet).

Statue tatt med portrettmodus på iPhone SE
PORTRETTMODUS: I portrettmodus kan du både velge grad av dybdeuskarphet, samt hvilken lyssetting du ønsker at bildet skal ha.

I tillegg støtter iPhone SE Smart HDR, som bruker kunstig intelligens for å lyssette ansikter på best mulig vis, ved å justere høylys og skygger.

Kort oppsummert: Ikke la deg lure av den lille kameralinsen, for iPhone SE tar helt fantastiske bilder.

… og så må vi ikke glemme 4K-videoene du også kan ta: Disse er også i stand til å slå pusten ut av deg. Kameraet evner å fange oppsiktvekkende mange detaljer i både høylys og skygge, og det er ikke uten grunn at iPhone troner på mobilvideotronen om dagen.

iPhone SE støtter trådløs lading
TRÅDLØS LADING: iPhone SE støtter både trådløs lading, samt hurtiglading.

Vann- og støvsikker

En mobil er til for å brukes, og da må mobilen også tåle litt vannsprut – noe iPhone SE selvfølgelig også gjør, i tillegg til at den også tåler støv. Også har besto mobilen testperioden med glans – i et hus under oppussing har den fått sine doser med både byggestøv og raske avskyllinger i etterkant, uten å la seg affisere av det.

Også gjennom lange med mye podcastlytting og bildetaking har også batteriet klart å henge med – iPhone SE skal ifølge Apple kunne la deg se opptil 13 timer med video på én eneste lading.

Og når det nærmer seg null, er det bare å slenge mobilen på en trådløs lateplate – eller koble til en 18-watts hurtiglader, som lar deg gå fra 0 til 50 prosent batteri på bare en halvtime.