Det beste iPad-kjøpet på mange år

Derfor bør du sjekke ut den nye iPaden, som perfekt balanserer pris og ytelse.
ipad
Utgått modell

Denne iPaden ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Her finner du hele utvalget av nettbrett

«Nok en iPad», tenker du kanskje når du første gang ser Apples 7. generasjon av det populære nettbrettet. På mange måter er det helt riktig – denne rimelige innstegsmodellen er akkurat som du de siste årene er blitt vant til at en iPad skal se ut: Kjent og kjær.

Likevel er det svært mye med den nye iPaden som for de fleste gjør dette til det kanskje aller beste nettbrett-kjøpet på mange år.

Perfekt balanse mellom ytelse og pris

ipad

Selve designet er velkjent: Hjemknappen er fortsatt der, og de tykke rammene rundt skjermen sikrer et godt grep, godt hjulpet av de avrundede kantene.

Skjermen på 10,2 tommer er på sin side kneppet større enn den tidligere «normalstørrelsen», noe som kommer godt med når du skal bruke nye iPadOS (mer om dette senere). I bruk er iPaden kjapp og responsiv, med krystallklare farger og skarpe detaljer.

Noe som gjør nye iPad til det soleklart beste kjøpet for mange, er måten Apple har klart å balansere ytelse opp mot pris. Under panseret finner du samme prosessor som i fjorårets modell, som igjen er den samme som ble lansert med iPhone 7.

At du ikke får samme kraft som på den vesentlig dyrere iPad Pro, er noe du i praksis neppe vil merke noe til under daglig bruk: Vi har kjørt flere av de tyngste spillene tilgjengelig på Apple Arcade, uten at det lugger en eneste gang, og det går helt fint å redigere både bilder og videoer.

Grunnen til at Apple har valgt en moderat linje på ytelse i denne iPaden, er rett og slett for å holde prisen nede. Og med alt det andre som faktisk er mulig med den nye iPaden, sett opp mot prisen, er det mange grunner til å fryde seg.

Mer støtte for ekstrautstyr

Om du ser på utvalget av apper som er tilgjengelig til iPad, er det ingen tvil om at du har alle muligheter til å kombinere både jobb og glede med nettbrettet.

Men skal du jobbe effektivt, er det veldig greit å kunne koble til et eksternt tastatur, for å slippe å knote med det skjermbaserte tastaturet. Nye iPad støtter nå Smart Connector-systemet, som tidligere bare var å finne på iPad Pro. Dette er tre små prikker på siden av iPaden, som lar deg magnetisk koble til for eksempel et eksternt tastatur – som dermed ikke trenger egen strømstyring, eller tilkobling via Bluetooth.

Vi koblet enkelt til Apples eget Smart-tastatur (kjøpes separat), som langt på vei gjør det mulig å bruke iPaden som et laptop-substitutt når du er på farta. Som en kjærkommen bonus, fungerer dette tastaturet også som en skjermbeskytter når du slår sammen iPaden etter bruk.

ipad

Du kan også bruke førstegenerasjons Apple Pencil til å tegne og skrive på skjermen. Her er responstiden blitt kuttet ned til under halve tiden (9ms), og det merkes: Den digitale blyanten er en fryd å bruke i alt fra tegneprogrammer til å skrive ned kjappe notater.

Helt ny opplevelse med iPadOS

Samtidig som Apple lanserte iOS 13 på iPhone, fikk iPad for første gang sitt helt eget operativsystem – kalt iPadOS. På den nye iPaden merker du raskt hvordan dette spesialtilpassede operativsystemet gjør det til enda mer av en fryd å bruke iPad i det daglige.

For det første vil du oppleve at du kan få plass til langt mer av den informasjonen du selv ønsker på hjemskjermen, både takket være at app-ikonene står tettere samlet i iPadOS og den større skjermen i nye iPad. I liggende posisjon har du dine favorittwidgets til venstre på skjermen, samtidig som du nå kan multitaske med to vinduer side om side på skjermen – dermed kan du for eksempel søke opp noe på nettet mens du snakker med noen på Facetime, side om side.

ipad

Det er videre enkelt å «rotere» mellom favorittprogrammer i såkalt «slide over»-modus på siden – enkelt fortalt gir iPadOS en bedre, smartere og mer sømløs nettbrettopplevelse.

En av de nye funksjonene som virkelig imponerer, kalles «Sidecar» – dette gjør det rett og slett mulig for iPaden å koble seg til en Mac som ekstern skjerm. I praksis betyr dette at du kan få en ekstraskjerm med støtte for Apple Pencil, noe som for eksempel er svært nyttig om du vil tegne noe i Mac-versjonen av Photoshop eller lignende.