Test: Xiaomi Mi 11 5G har en rå skjerm … og det er bare starten

Kameraet er et stort trekkplaster, men det er den fantastiske skjermen på Xiaomis nye toppmodell som tar pusten fra deg.

Xiaomi Mi 11 5G
Utgått produkt

Denne mobilen er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Kinesiske Xiaomi har etter hvert etablert seg som verdens tredje største mobilprodusent. Her til lands har de likevel ikke nådd opp til  Apple og Samsung på toppen av salgslistene – ennå.

Selskapets nyeste toppmodell, Xiaomi Mi 11, kan være mobilen som gjør noe med dette.

Etter å ha testet Mi 11 i en ukes tid, kan vi slå fast at den kan konkurrere med de aller hvasseste mobilene på markedet. Den har et bunnsolid kamera og et batteri som varer og varer – til en svært konkurransedyktig pris.

Men det er skjermen som for alvor plasserer den i toppsjiktet. 

Og for ordens skyld: Selskapets navn uttales SHAW-MI (som «show me» på engelsk hvis du bytter o-en med en a).

Dette er Xiaomi Mi 11 5G
  • Ny toppmodell fra kinesiske Xiaomi

  • Heldekkende 6,81”-skjerm med WQHD+-oppløsning og 120Hz oppdatering

  • Sylskarpt 108 MP-kamera med avansert AI som kan fjerne uønskede objekter og redusere overeksponering

  • Stort og effektivt batteri på 4600 mAh som lader lynhurtig både kablet og trådløst

  • Klar for 5G og Wi-Fi 6

Kvalitet og hurtighet i alle ledd

Du merker raskt at Mi 11 er en mobil av høy kvalitet. Når du åpner esken blir du møtt av en diger heldekkende skjerm med avrundede kanter, dekket av robust Gorilla Glass Victus-glass. Vår testversjon har en lekker matt gråfarge, preget av et kompakt kamerahus med tre kameraer.

Kameraet på Xiaomi Mi 11 5G

Det første du ser når du skrur på mobilen er to ord som virkelig definerer brukeropplevelsen: 5G og MIUI. Førstnevnte er en kjapp påminnelse om at du holder en fremtidsrettet 5G-klar mobil i hendene. 

Sistnevnte er navnet på operativsystemet, Xiaomis tilpassede versjon av Android (Mi 11 kommer forøvrig med Android 11 installert). Selv om MIUI skiller seg litt fra andre Android OS-er, er det utrolig intuitivt og har mange smarte tilpasningsmuligheter det er verdt å utforske.

En skjerm du aldri vil legge fra deg

Xiaomi skriver på sine nettsider at «dette er en nesten perfekt skjerm» – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Den 6,81” store AMOLED-panelet har en maksimal skjermoppløsning på 3200x1440 piksler, noe som gir en pikseltetthet på solide 515 ppi. Det gjør at skjermen viser flere detaljer og lar deg oppleve bilder og video med høy oppløsning – særlig med tanke på at den har et svært bredt fargespekter og uhyre presis fargegjengivelse.

Skjermen har 120Hz oppdatering og er i tillegg uhyre sensitiv for berøring. Det merker du spesielt godt når du spiller spill, men enda viktigere er det at nært sagt all hverdagslig bruk flyter som en varm kniv i smør. Vi har forsøkt å bruke telefonen til skriving, strømming og surfing med et hav av faner oppe – alt funker kjapt og uten forsinkelser. 

Skjermen på Xiaomi Mi 11 5G

Den imponerer også ute i dagslys – sjeldent har vi opplevd at en mobil er fin å bruke selv når vårsola skinner på sitt sterkeste. I tillegg til at mobilen gjør en god jobb med å automatisk tilpasse lysstyrken, kan du også skru på et eget sollysmodus som gjør den enda mer lesbar. 

Mobilen har også et modus myntet på lesing og et som forhindrer skjermflimmer. Ved å aktivere disse kan du forhindre belastningen på øynene dine når du bruker mobilen over lengre tid.

Kamera med «viskelær»

Kamerariggen på baksiden følger et velkjent oppsett: et hovedkamera med en stor bildebrikke på 108 MP, ultravidvinkel som tar bilder i et synsfelt på 123 grader og et solid makrokamera. Du kan raskt og enkelt bytte mellom de tre objektivene nederst i bilderammen i kamera-appen.

Her finner du også et eget valg for 108 MP-fotografering, for når du vil presse bildebrikken til sitt ytterste – og få utrolig fine og detaljerte bilder.

Xiaomi Mi 11 5G har vidvinkel-, ultravidvinkel- og makrokameraer
FÅ MED ALT: Med et ultravidvinkel-kamera med et synsfelt på 123 grader, får du plass til «alt».

Kameraene fungerer også svært godt i mørket. Den automatiske nattmodusen fungerer både på hovedkameraet, ultravidvinkelen og frontkameraet, og gir deg flere muligheter til å knipse etter mørkets frembrudd. I kamera-appen finner du også et eget nattmodus-valg med lengre eksponeringstid. Dette fungerte svært godt da vi tok med oss en lysestake opp på det mørket loftet.

Xiaomi har en avansert løsning på problemet «dette bildet ble knallgodt, bortsett fra den forbipasserende i bakgrunnen». Bilderedigeringsfunksjonen «AI Erase» lar deg kjapt og enkelt fjerne uønskede elementer fra bildet.

Slik gikk det da vi ville fjerne fotografen vår fra et bilde av en bygningsfasade:

AI Erase med Xiaomi Mi 11 5G
HA DEG VEKK: Fotografen vår står foran en bygning vi vil fotografere ...
AI Erase på Xiaomi Mi 11 5G
VIPS: ... men med litt AI-magi er han (nesten) borte.

Her tar mobilen i bruk kunstig intelligens til å gjenkjenne og fjerne personer eller uønskede linjer, og du kan også prøve å markere et område manuelt. Det er ikke alltid resultatet blir like bra, men når det funker, kan det potensielt redde bildet ditt.

Videomoro for alle og enhver

De som filmer mye med mobilen vil glede seg over at Xiaomi Mi 11 kan gjøre opptak både i 8K og med HDR10+.

Mi 11 byr også på mye moro for de som vil utfolde seg kreativt. Blant de eksklusive filmtriksene finner vi for eksempel:

  • Magisk zoom: Motivet ditt holdes i ro i forgrunnen, mens kameraet zoomer inn på bakgrunnen

  • Treg utløser: Skaper en slags følelse av svimmelhet der motivet ditt er i fokus, mens bakgrunnen er ufokusert

  • Tidsfrysning: Fryser deler av videoen din, mens resten er i bevegelse – du kan velge når den «fryste» skal starte igjen

  • Parallell verden: Deler bildet i to der den øvre halvdelen speiler den nedre

Du trenger nok et par tagninger for å bli vant med effektene, men når du mestrer dem har du et utrolig artig verktøykasse til filming.

Turbolading med og uten «en tråd»

Selv om Xiaomi Mi 11 har mange kraftige – og strømkrevende – funksjoner, holder batteriet overraskende lenge. Vi klarte oss nesten to hele dager med litt over normal bruk, før batteriet var helt tomt.

Når du først går tom for strøm, trenger du heller ikke la mobilen ligge for lenge til lading. Med hurtigladeren som følger med Mi 11, går du fra 0 til 100 prosent på drøyt tre kvarter. Den har også støtte for superrask trådløs lading – en strømløs Mi 11 kan toppes trådløst på under en time.

Mi 11 har dessuten den kraftigste prosessoren fra Qualcomm, Snapdragon 888, i tillegg til mange avanserte funksjoner og smart programvare som sikrer gjennomgående høy ytelse og lang batterilevetid.