Test: Er Sony Xperia Pro-I den nye kamerakongen?

Det nyeste familiemedlemmet i Sony Xperia-serien er omtrent like mye kamera som mobil – og perfekt for deg som er ute etter profesjonell bildekvalitet.

Bilde som viser mann med Sony Xperia Pro-I i hendene
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2021 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Det er trangt i teten i kampen om å være den beste kameramobilen på markedet, og hvert eneste år melder det seg på nye utfordrere.

Med sine Xperia-mobiler har Sony dratt god nytte av selskapets fotoekspertise, både fra RX100-serien med premium kompaktkameraer (som er svært populære blant innholdsskapere), de svært anvendelige Alpha-systemkameraene og filmkameraer i Hollywood-klasse.

Med nye Sony Xperia Pro-I er det fristende å si at de har bygget en mobil rundt et moderne kompaktkamera, like mye som de har plassert kamerateknologi i en mobil.

Dette er nemlig kanskje det nærmeste vi har sett en smarttelefon og et kompaktkamera i én og samme enhet – spekket med proff-funksjoner for foto, video og strømming.

Skreddersydd for fotoentusiasten – og deg som tar mye bilder

For ordens skyld: Navnet Xperia Pro-I skrives kun med bokstaver, med en i for «imaging» på slutten. Men det kunne like godt vært tallet 1. Xperia Pro-I har nemlig den samme 1”-type bildesensoren som vi finner i kompaktkameraet RX100. Riktignok i en modifisert utgave som gir 12 megapikslers oppløsning, mot 20 i kompakt-kameraet.

Det er lett å bli teknisk her. Men det vi vil frem til er ganske enkelt: Denne mobilen tar rett og slett skikkelig fine bilder.

Hovedkameraet er et trekamerasystem med optikk levert av Zeiss. I tillegg til primærobjektivet – en 24 mm vidvinkel – legger de to andre objektivene til større vidvinkel og optisk zoom, med brennvidder på 16 mm og 50 mm. Den store sensoren tar inn masse lys, og gir naturtro bilder med lite støy og masse detaljer.

Se bare på disse som vi tok etter årets første snøfall i Oslo:

Bilde som viser Akerselva i Oslo en ettermiddag om vinteren
Bilder som viser en bro med nysnø i Oslo om ettermiddagen

Bildesensoren takler dessuten bildeserier på opptil 20 bilder i sekundet med full autofokus. Og da snakker vi om stillbilder. Når det gjelder video, er dette ifølge Sony første mobilen som kan filme 120 bilder i sekundet i full 4K-oppløsning – for fantastiske detaljer og saktefilm-effekter.

Nokså unikt kan du manuelt stille blenderåpningen på standardobjektivet, og veksle mellom F/2.0 og F/4.0, for å få enda mer kontroll over dybdeskarpheten og lysinntaket. Det betyr også at du kan få naturlige slørete bakgrunner (såkalt bokeh-effekt).

Her er akkurat samme motiv med akkurat samme avstand og innstillinger – bortsett fra at vi har byttet mellom stor og liten blenderåpning:

Bilde som demonstrerer bokeh-effekten på et sett med Lego
Bilde som viser bokeh-effekten på et sett med Lego

Her er vi inne på det som kanskje fremfor alt kjennetegner Xperia Pro-I: Der andre mobiler lener seg i stadig større grad på programvare for å forbedre bildene, rekker Sony her ut en hånd til dem som ønsker mest mulig kontroll og en mer old school eller manuell tilnærming til foto og video.

Når det er sagt, så er mobilen i like stor grad skreddersydd for innholdsskapere som for deg som bruker mobilen i hverdagen. Den kan ved hjelp av tilbehør bygges ut til en rigg med alt du trenger for filmopptak til sosiale medier, vlogger, YouTube og lignende – ikke minst strømming og direktesendinger.

Et eksternt kameragrep som kobles til via Bluetooth fungerer både som grep og stativ, og lar deg enkelt kontrollere kameraet uten at du må inn på telefonen.

Den eksterne monitoren kan du feste på mobilens bakside for å se deg selv mens du filmer. Her kan du også koble til mikrofon, med et eget feste for denne som går på toppen av riggen.

Bilde som viser mann filme seg selv med mobilstativ

Det viktigste i fokus

Tilpasningsmuligheter er altså et stikkord med Xperia Pro-I. Det gjelder ikke minst i appene for foto og video. Vi er nemlig ikke helt ferdig med å snakke om dette kameraet…

Her er det flust av muligheter, enten du lager innhold til sosiale medier, vlogger til YouTube eller «bare» er over middels glad i å ta gode bilder.

Appene Photo Pro, Cinema Pro og Video Pro lar deg gjøre raske justeringer før du trykker på utløseren og under opptaket.

Grensesnittet i appene er inspirert av Sonys foto- og videokameraer, og gjør det enkelt å justere innstillinger som hvitbalanse, ISO og lukkerhastighet.

Du kan ta bilder i råformat i 12-bit, som gir naturtro resultater med jevn fargegradering. Som sagt stiller du også blenderen manuelt.

Bilde som viser mann som filmer med Sony Xperia Pro-I

Med en slik tilnærming til foto har Sony «selvsagt» også bygget inn en fysisk kamerautløser med to trinn for fokus og lukker.

Apropos fokus, kommer kameraet også med enda bedre autofokus. Ved hjelp av smart programvare, en dybdesensor og 315 fokuspunkter dekker 90 prosent av bilderammen, vil kameraet gjenkjenne objekter i bildet og hele tiden holde det i fokus – selv når det er i bevegelse.

Dette fungerer både på mennesker, dyr og objekter og gjør det utrolig enkelt å holde den viktigste delen av bildet skarpt. Helt spesifikt vil det fokusere på øynene i motivet.

Hva med resten av mobilen?

Vi har snakket mest om kameraet. Noe av den samme designfilosofien preger også resten av mobilen. Som at den har flere fysiske knapper (en snarveiknapp i tillegg til utløserknappen), et eget feste til en bærereim som på et kamera – og en dedikert 3,5 minijack-utgang.

Xperia Pro-I kan ikke bare filme i 4K, men også vise opptakene i full oppløsning.

Den innebygde 6,5 tommer store OLED-skjermen er et fyrverkeri – med 4K-oppløsning, HDR og 120 hz oppdateringsfrekvens. For innholdsskapere er ytelse og konnektivitet også ekstremt viktig, og mobilen er både lynkjapp og har 5G, med toppmodell-prosessoren Snapdragon 888.

Mobilen kommer også med romslige 512 GB lagringsplass, og i tillegg plass til eksternt minnekort.

Alt sammen gjør at dersom foto, video, vlogging og direktesendinger er viktig for deg – da er Xperia Pro-I en mobil som fortjener din oppmerksomhet.

Bilde som viser Xperia Pro-I
Proft kamera – og OLED-skjerm.