Sony Xperia 5 er en rå underholdningsmaskin

Mange mobilprodusenter bruker høsten til å fri til de med dype lommer (og lommebøker), men Sony går motsatt vei.
Sony Xperia 5
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

I stedet for å lansere en større, kraftigere og dyrere toppmodell, får vi servert en mindre versjon av Xperia 1. La oss si det, først som sist: Det er på ingen måte negativt. Sony Xperia 5 har det meste vi forventer av en mobil i den øverste prisklassen – til en rimeligere pris.

Vi har fått boltre oss med den kompakte mobilen. Hvor bra er Sonys nest-beste?

Særegent design

Sony Xperia 5

Årets Sony-mobiler har klart kunststykket å virke både store og små. Det var tilfellet med den rimelige Xperia 10, som kom i mars, og flaggskipet Xperia 1 som ble sluppet like før sommeren.

Ikke overraskende er dette også tilfellet med «barnet i midten», Xperia 5. Det skyldes at Sony har valgt å rendyrke det lange og smale sideforholdet 21:9 på sine mobiler. Dette gjør at selv om den nye mobilen har en forholdsvis stor skjerm – 6,1 tommer – føles Xperia 5 slank i hånden. Alle fysiske knapper og den raske fingeravtrykksleseren er plassert på høyre siden av rammen – lett tilgjengelig med høyre tommel eller venstre peke- og langfinger.

Vi synes Sony har truffet utrolig godt med designet. Mobilen virker robust og er laget i solide materialer – den har Gorilla Glass 6 foran og bak og er vann- og støvbestandig. Mobilen har et distinkt Xperia-særpreg, uten at den blir for fremmed å bruke.

«Arver» et supert kamera

Xperia 5 er på de fleste områder en mer kompakt Xperia 1. At Sony ikke har gjort noen innsparinger på kameraoppsettet, er derfor svært gledelig.

På baksiden av den nye mobilen sitter nemlig det samme kameraet som på toppmodellen. Dette består av et allsidig hovedkamera, en telelinse og et supervidvinkel-objektiv. Sony har tilpasset teknologien fra sine Alpha-speilreflekskameraene til mobil, noe som gir rask bildebehandling og god støyreduksjon.

Sony Xperia 5

Funksjonen «øye-autofokus» er også på plass for nyttig drahjelp når du tar bilder av en person i bevegelse. Kameraet fokuserer automatisk på øynene til den du skal knipse, slik at det viktigste i bildet er skarpt. Dette funker svært godt da vi testet det ut, og reddet faktisk flere gode portrettbilder der motivet snudde på hodet eller flyttet på seg.

Du kan både ta bilder og filme i 21:9-formatet og mobilen har en egen app for mer avansert videoinnspilling. I «Cinema Pro»-appen kan du velge blant flere fargeuttrykk basert på profesjonelle filmkameraer, justere lukkertid, hvitbalanse og bildefrekvens. Du kan til og med velge hvilket objektiv du vil bruke og filme i 4K!

Resultatet er et kamera som takler de aller fleste situasjoner og klarer seg svært godt når det kryper mot kveld. Xperia 1-kameraet imponerte oss veldig, og etter noen testrunder står ikke 5-ern tilbake for den større toppmobilen. Her får du det samme gode kameraet i en rimelige mobil.

Kinonær skjermopplevelse

Til mobilskjermen henter Xperia 5 inspirasjon (og teknologi) fra Sonys Bravia-tv-er. Det er merkbart. Filmer og serier gjengis glassklart med svært skarpe bilder og levende farger.

Og det er her sideforholdet virkelig kommer til sin rett. Skjermen er skreddersydd for å se innhold i 21:9-formatet, og det gir en unik og kinonær opplevelse å kunne spille av innhold uforstyrret av sorte kantlinjer over og under bildet.

sony xperia 5

Xperia 5-skjermen er litt mindre og har ikke like høy oppløsning som på toppmodellen, men det merker vi faktisk ikke så mye til. Mobilen oppskalerer nemlig alt innhold og sørger for god kontrast og fargegjengivelse. Skjermen er også mindre strømkrevende og kan dermed holde stand under lengre seriemaratoner.

Perfekt for gamere

Xperia 5 er en real underholdningsmaskin – også når det kommer til gaming.

Både Fortnite og bilspillet Asphalt Legends kommer med telefonen og er tilpasset den avlange skjermen. Det gir en bred og oversiktlig visning.

Appen «Spillforbedring» gir deg muligheten til å skru av irriterende varsler som forstyrrer spillingen. Her kan du også velge å terpe innstillingene mot best mulig batterivarighet – eller watte dem opp for en kraftigere ytelse. Det er også lekende lett å gjøre opptak av spillet (og deg selv), legge på stemmeeffekter på kommenteringen din og dele klippene på nett og i sosiale medier.

Få med topp-propper på kjøpet

Ørepropper

Dolby Atmos er selvfølgelig også på plass, og hvis du foretrekker å se film og serier eller game uten hodetelefoner, får du en dynamisk lydopplevelse fra stereohøyttalerne. Xperia 5 støtter høyoppløselig lyd og de aller fleste lydformater.

Er du tidlig ute, kan du også få med en godbit på kjøpet. Bestiller du Sony Xperia 5 nå, kommer nemlig de trådløse øreproppene WF-1000XM3 inkludert.

Proppene har fått svært gode skussmål, og har bevegelsesstyring og lang batteritid. I tillegg kan de skilte med en svært god aktiv støydemping – ganske sjeldent for helt trådløse ørepropper. Vi brukte proppene en hel dag i det åpne kontorlandskapet på jobb, og mener de kan konkurrere med støykanselleringen på mange headset.

Og hva med lyden? Jo, den er fyldig og god – og enkel å justere i «Headphone»-appen!

Sony Xperia 5 kommer i sort, mørkeblå og en flott vinrød. Mobilen har 6 GB arbeidsminne og 128 GB internminne som kan utvides med 512 GB med et microSDXC-kort.

ørepropper
Sony Xperia 5
  • Unikt og kompakt design: Den 6,1 tommer store skjermen dekker nesten hele fremsiden, mens knapper og en lynrask fingeravtrykksleser er plassert på siden av mobilen.

  • Lommelerret: 21:9-formatet på skjermen gir en tilnærmet kinofølelse når du ser filmer og serier.

  • Speilrefleks for lomma: Kamerateknologien er tilpasset fra Sonys foto- og videokameraer – gir mange tilpasningsmuligheter og utnytter trippelkameraet til det fulleste.

  • Fokus på øyne: Egen teknologi for «øye-autofokus» forhindrer uskarpe ansikter når du knipser bilder og filmer.

  • Rå ytelse: Kraftig prosessor og flust med minne gjør mobilen rask i bruk – enten du strømmer, filmer eller gamer.

  • Klar for det meste: Robust Gorilla Glass 6 på for- og baksiden, vann- og støvbestandig (IP65/68).