Test: En mindre Sony-toppmodell – som gjør stort inntrykk

Vi har testet Sony Xperia 5 II 5G – en kraftig 5G-mobil i en kompakt kropp, som du ikke bør la gå under radaren.

Sony Xperia 5 II 5G
Utgått produkt

Denne mobilen er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny telefon? Her finner du din neste mobil

Det finnes noen mobiler der du kan regne med å få et «oi» eller «wow» når du viser den frem. Sony Xperia 5 II 5G er en sånn.

Den nye Sony-toppmobilen (navnet uttales «Xperia 5, mark two») er uvanlig slank – nesten en centimeter smalere i bredden enn flere sammenlignbare mobiler. Det gir reaksjoner, gjerne et eller annet uttrykk som kanskje eller kanskje ikke egner seg på trykk, etterfulgt av «den var fin», eller «det var jo faktisk innmari praktisk».

Praktisk er det definitivt. Mobilen kan ikke akkurat kalles liten, med en skjerm på 6,1 tommer. Men den avlange fasongen gjør den god å holde, og lett å putte i lomma. Dessuten, selv om designet i utgangspunktet er minimalistisk og tidløst, skiller den seg ut med et distinkt og lekkert utseende.

Men Xperia 5 II 5G har også mer å by på enn bare et flott ytre. Vi har testet Sony-telefonen og brukt den som vår egen den siste uken. Da har vi hatt glede av en kraftig og fullspekket mobil med 5G, et avansert trippelkamera, smarte løsninger, lyd og bilde i toppklasse – og et stort batteri. Det er en mobil det er lett å forelske seg i.

Bakside av Sony Xperia 5 II 5G
TOPPMOBIL: Sony Xperia 5 II 5G har mer å by på enn bare et slankt og flott ytre.

Skjerm og design

Xperia 5 II er i praksis en mer kompakt versjon av Sonys flaggskipmodell, Xperia 1 II, som kom tidligere i år. Det meste fra toppmodellen er videreført, inkludert kameraet, med prisvinnende teknologi fra Sonys Alpha-systemkameraer, og Snapdragon 865-prosessoren. Selv batteriet er faktisk like stort i den mindre mobilen.

Noen forskjeller er det likevel. Xperia 5 II har for eksempel fortsatt en knallgod OLED-skjerm med HDR, men med lavere oppløsning (ultra-bred full HD, mot 4K i den større Xperia 1 II). Det er likevel mer enn nok, og til gjengjeld har Xperia 5 II-skjermen fått 120Hz bildeoppdateringsfrekvens og 240Hz berøringsregistrering. Skjermen oppdateres altså dobbelt så kjapt som på de fleste andre mobiler (60Hz har lenge vært standard), og berøringene dine fanges opp enda raskere. Responsen føles umiddelbar.

Sony Xperia 5 II 5G-skjermen
FLOTT SKJERM: Sony Xperia 5 II 5G har en knallgod OLED-skjerm med HDR.

Skjermen er rett og slett skikkelig deilig i bruk. Mens den er glimrende til spill og underholdning (mer om det siden), merker du også forskjellen selv når du bruker helt vanlige apper – skulle det være Gmail eller Tidal. Det flyter lett og naturlig. På grunn av sideforholdet på 21:9 får du også plass til mer av gangen. Det er plenty med skjermareal, tross den kompakte størrelsen.

Byggekvaliteten er og føles solid, med Gorilla Glass 6 på begge sider og en aluminiumramme rundt. Her finner du for øvrig en rekke fysiske knapper, som vi kommer tilbake til – og, sjeldent nok i disse dager, en analog minijack-utgang.

Proft kamera med «godfølelse»

Hurtighet er et stikkord ikke bare for skjermen. Det beskriver også kameraet i Xperia 5 II 5G.

Kameraet har tre linser med optikk fra tyske Zeiss, og brennvidde på 16, 24 og 70 mm – det vil si fra vidvinkel til 3x zoom. Hvert av dem tar bilder med oppløsning på 12 megapiksler. Det er mindre enn hos enkelte konkurrenter, men Sony begrunner det med at de heller bruker store piksler som tar inn mer lys (1,8μm, for de teknisk interesserte), og fokuserer på lynrask bildeprosessering. Kameraet henger med på opptil 20 bilder i sekundet, med kontinuerlig autofokus og god bildekvalitet.

Sony har en fordel i at de kan bruke teknologi fra de profesjonelle systemkameraene sine, Sony Alpha, i mobilene. «Burst»-funksjonen (de raske bildeseriene) er et eksempel på det. Et annet eksempel er autofokus-teknologien deres. Mobilen legger automatisk merke til om det er mennesker eller dyr i bildet, og låser fokus på øynene deres. Det sikrer skarpe bilder selv når du eller motivet er i bevegelse.

Sony Xperia 5 II 5G har et fantastisk kamera
TAR PROFFE BILDER: Sony Xperia 5 II 5G har et fantastisk kamera.

I tillegg til den vanlige kamera-appen, kommer mobilen med appene Cinema Pro og Photo Pro. Her får du et brukergrensesnitt som vil være gjenkjennelig for de som bruker profesjonelle video- og fotokameraer. For eksempel i Photo Pro kan du fotografere i råformat, velge modus som på et systemkamera (P, S og M), stille fokus, ISO og lukkertid, og så videre. Siden du har en fysisk utløserknapp, kan du velge fokus ved å holde knappen halvveis inn, akkurat som på et tradisjonelt kamera. I alt er det et kamera som gir en skikkelig godfølelse, som føles proft og fullt av muligheter.

Mobilen lar deg også filme i 4K. En meget velkommen videofunksjon er et intelligent vindfilter – som altså filtrerer ut lyden av vind når du er ute og filmer, slik at du faktisk kan høre hva folk sier, i stedet for at soundtracket bare er «pfrprrffrprff» når det er litt vær.

Produktivitet og underholdning

Noe av det første vi la merke til med Xperia 5 II 5G, er hvor god den er til å spille lyd og musikk. Enten du har et godt headsett du vil koble til med 3,5 mm minijack, lytter trådløst, eller spiller av på høyttalerne, leverer den varene.

Det er rett og slett imponerende god stereolyd på høyttalerne. Den spiller balansert og godt, og høres større ut enn den er. Lyden kan forbedres ytterligere ved å skru på Dolby Atmos, AI-oppskalering av lydkvaliteten, og – noe som kan være ganske stilig hvis du holder mobilen i hånden – dynamisk vibrasjon. Mobilen vibrerer da for å forsterke bassen, nesten som en subwoofer.

Sistnevnte er desto mer aktuelt for film, serier og spill. Her setter vi også pris på den avlange skjermen og sideforholdet på 21:9. Dette er det samme widescreen-formatet som de fleste filmer lages i. Film og serier fyller altså skjermen helt perfekt. Det gir også et bedre utsnitt når du spiller på mobilen, med bredere bilde, og plass til tomlene. Her kommer også den raske oppdateringsfrekvensen og berøringsregistreringen godt med.

Sony Xperia 5 II 5G har rå lyd og 3,5 mm minijack
MED PLUGG: Sony Xperia 5 II 5G har rå lyd ... og 3,5 mm minijack!

Skal du spille på mobilen, kan du også koble til en DualShock-kontroller fra PlayStation – og du kan også strømme et spill rett fra konsollen din. Der er det en fordel med 5G, hvis du skal prøve det noe annet sted enn hjemmefra. Remote Play, som det heter, fungerer fint på vårt WiFi-nett hjemme, om en med et lite hint av skurr og forsinkelse i bildet.

Sideforholdet og ytelsen i mobilen kommer godt med til produktivitet også. Mobilen egner seg spesielt godt til multitasking, ettersom skjermen er så avlang. Du kan ha en YouTube-film gående på toppen av skjermen samtidig som du chatter med en venn, og ha plass til begge deler på skjermen. Det er lagt opp til å bruke mobilen på denne måten, med en egen multi-window-app der du kan velge og administrere hvilke apper du vil ha på hver del av skjermen.

En annen snedig detalj er at mobilen har en dedikert knapp til Google-assistenten. Det er praktisk hvis du har noen smarthus-funksjoner i hjemmet. Da kan du bare berøre mobilen og si «skru av TV-en» eller «spill nyhetene» – uten å måtte si «Hey google» hele tiden.

Sony Xperia 5 II 5G fanger alle detaljer
ALT I LOMMA: Sony Xperia 5 II 5G fanger alle detaljer.

Smart batteri

Etter en ukes tid med Sony Xperia 5 II, er det ikke mange ganger vi har hatt den innom laderen. Batteriet på 4000 mAh gir meget god «rekkevidde», og kan hurtiglades opptil 50 prosent på 30 minutter.

Mens undertegnede foretrekker å lade i korte strekk ved behov, fremfor å sette mobilen i laderen om natten, har Sony også lagt inn en smart løsning for de som foretrekker sistnevnte: Battery care-funksjonen lærer seg vanene dine, altså når du pleier å lade, og ser når du har på alarm. Når du setter den i laderen på kvelden, lader den først kun opp til 80-90 prosent (avhengig av hva du ønsker), og topper den ikke opp før cirka en time før du står opp. Du kan også velge å stoppe ladingen på 80-90 prosent. På den måten sliter du mindre på batteriet, og forlenger levetiden.