Vi har testet lynraske Sony Xperia 1II

Med helt unik kamerateknologi skal det mye til for å få uskarpe motiver: Her er våre erfaringer med Sony Xperia 1II – samt den rimelige «lillebroren» Xperia 10II.

Sony Xperia 1II
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2020 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Som navnet tilsier er de to nye Sony-mobilene egentlig oppdateringer av fjorårets Xperia 1 og Xperia 10. Vi har fått testet begge «Mark 2»-mobilene (det er slik du uttaler romertallet på slutten av navnet), og kan slå fast at det er to ting som gjør at de skiller seg ut fra mengden.

«Lillebror» Xperia 10II er en budsjettmobil med et kjempegodt trippelkamera. Flaggskipet Xperia 1II er på sin side den første mobilen i verden som kan ta 20 bilder i sekundet – uten at bildene blir uskarpe.

Sony Xperia 1II og 10II har begge utrolige skjermer

Unik toppmobil

Xperia 1II har alt det du forventer av en toppmobil i 2020. Den har en flott og lyssterk 4K OLED-skjerm på 6,5 tommer. Mobilen tar i bruk noe Sony kaller «motion blur»-teknologi, som innebærer at skjermen oppdaterer seg hurtigere enn på eldre mobiler. Det merker vi spesielt godt når vi spiller: bildet «lugger» så godt som aldri – heller ikke når du ser film eller bare blar deg rundt.

Mobilen har et usedvanlig sideforhold, nemlig 21:9, noe som også var tilfellet med fjorårets Sony-telefoner. Svært mange filmer og serier bruker nettopp disse dimensjonene, og det gjør at du får en herlig kinoaktig følelse når du ser filmer og serier. Xperia 1II er dermed en lang og slank mobil, og den særegne formfaktoren gjør at mobilen ligger veldig behagelig i hånden – selv for en som ikke har spesielt store «pailabber».

Med Sony Xperia 1II er du også klar for fremtidens mobilopplevelser. Den har nemlig 5G-støtte og kan ta i bruk de enorme hastighetene som neste generasjons mobilnett kan skilte med.

Lynrask knipsing

Kanskje den mest spennende nyheten på Xperia 1II er muligheten til å knipse 20 bilder i sekundet. Sony er som nevnt først ute i verden med dette, og teknologien er videreutviklet fra den vi finner i de knallgode speilreflekskameraene deres.

Appen Photo Pro

Dette gjøres i appen Photo Pro som gir deg enkelt tilgang til ulike innstillinger som lukkertid, blenderåpning og hvitbalanse. Du kan til og med velge hvilken av de tre kameralinsene du har lyst til å ta bilder med. Velger du å ta bildeserier i stedet for enkeltbilder, er det bare å holde inne den fysiske lukkerknappen (som sitter på siden av mobilen). Mobilen vil da knipse i vei.

Resultatene blir overraskende bra: Selv når vi tar bilder av en liten fugl som flakser avgårde, er hodet skarpt på alle eksponeringene.

20 klare bilder i sekundet!

Her får du god drahjelp av en lynrask og avansert bildesensor som muliggjør «øye-autofokus»-funksjonen til Sony. Den fungerer slik at programvaren peiler seg inn på øynene til motivet ditt og justerer fokuset deretter. Dermed slipper du å sitte igjen med bilder der bakgrunnen er skarp, mens ansiktene er grøtete. Nytt av året er at denne funksjonen, som du ser i eksempelet over, også fungerer på dyr.

Med andre ord: Du har svært gode muligheter til å få livlige og actionfylte bilder av hele familien.

Solid kvalitet

Xperia 1II er også utstyrt med batteri på 4000mAh og støtter trådløs og hurtiglading. Som med tidligere mobiler har også årets telefoner Sonys glimrende batteripleie og såkalt «Adaptiv Charging» som forhindrer at mobilen trekker strøm unødvendig og påser at batteriet ikke er overarbeidet. Dermed bør batteriet være nesten like godt selv etter lang tids bruk.

Kameraet er utviklet i samarbeid med ekspertene i Carl Zeiss, og består av en vidvinkel-, en ultravidvinkel- og en zoom-linse. I tillegg har Xperia 1II et såkalt Time of Flight-kamera som innhenter dybdeinformasjon og gjør blant annet at du kan ta fine portrettbilder der bakgrunnen er uskarp.

Carl Zeiss-kamera

Det er også verdt å nevne at Sony Xperia 1II også er en glimrende underholdningsmobil, også for de musikkinteresserte. Den støtter Sonys 360 Reality Audio-teknologi som kan fremheve enda flere referansepunkter i et lydbilde.

Xperia 10II – mye mobil for pengene

Vi har også fått testkjøre Sonys nyeste budsjettmobil, Xperia 10II. Som nevnt tidligere, er det svært gledelig at mobilen har et godt trekamerasystem, noe som ikke er selvsagt i dette prissegmentet. Også her får du vidvinkel, ultravid og telefoto – altså alt du egentlig trenger for å ta gode bilder i alle slags situasjoner.

Xperia 10II

I likhet med «storebroren» egner Xperia 10II seg som underholdningsmobil. Også her finner er sideforholdet 21:9 og 6-tommers skjermen er svært fin å se filmer og serier på. Formatet er også godt egnet til multitasking, da du enkelt kan splitte skjermen mellom to forskjellige apper. Skal du finne veien med Google Maps, kan du samtidig tekste de du skal møte, uten å gå glipp av en sidegate.

Tåler en trøkk

De fleste av oss bruker mobilen mye når vi er på farta, og da er det kjærkomment at Xperia 10II kommer med høyeste sertifisering for vann- og støvbestandighet. I tillegg har den robust Gorilla Glass 6 både på fremsiden og baksiden. Du skal, med andre ord, ikke være redd for å bruke mobilen aktivt i sommervarmen.

Xperia 10II har støtte for hurtiglading, og også her får du en mobil med god batteriteknologi. Et godt eksempel på dette er at mobilen vil stanse unødvendige prosesser, som når en nedlasting har kjørt seg fast. Den vil da heller prioritere å bruke strøm på det du faktisk driver med.