Se film i Hollywood-format med rimelige Sony Xperia 10

Sony strekker skjermen lenger for å vise alt du trenger.
Samsung
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Det nyeste tilskuddet til Xperia-familien er ikke som andre mobiler, noe som er åpenbart ved første øyekast. Ikke bare virker Xperia 10 litt lengre enn andre mobiler – den er det også. Skjermen har nemlig et usedvanlig sideforhold med svært høy kvalitet, spesielt med tanke på prisen.

For selv om Sony Xperia 10 legger seg i det mellomste prissjiktet, varter den opp med en skjermglede som tilsvarer en langt dyrere mobil.

Sony
Skjermen på nye Sony Xperia 10 har et usedvanlig langt skjermformat.

Unikt skjermformat

Designmessig er det aller meste velkjent, bortsett fra én viktig forskjell: Xperia 10 er lang. Målet er å gi deg en altoppslukende skjermopplevelse, uten de sjenerende sorte feltene i topp og bunn når du ser filmer og serier.

Dermed har Sony gitt nye Xperia 10 det unike sideforholdet 21:9, en dimensjon mange av filmene og TV-seriene du kan strømme på nett bruker. Når du ser disse i fullskjerm, vil du gjerne merke at videoene ikke strekker seg ut i kantene. Andre mobiler lar deg «zoome» inn på for eksempel YouTube-videoer, men det mobilen egentlig gjør er å beskjære videoen. Den kutter altså ut deler av bildet, noe som kan forstyrre viktige elementer som grafikk og undertekster.

Her har Xperia 10 et klart fortrinn. Den fyller hele skjermen med videoer, bilder og spill i det brede formatet. Kompatible filmer og serier på Netflix blir vist slik de er laget for å vises. Den 6 tommer store skjermen har lysstyrken, oppløsningen og fargegjengivelsen til en langt dyrere mobil. 

Xperia 10 er som et filmlerret til lommen.

Avlange bilder og videoer

Sony har også lagt til rette for alle som går med en filmskaper i magen – mobilen utnytter nemlig det filmatiske lange formatet når du tar egne bilder og videoer. Du kan altså komponere bilder som har plass til svært mange elementer, i et ekte kinoformat. Kamera-appen lar deg også bytte til mer tradisjonelle sideforhold, samt et kvadratisk format som er perfekt på Instagram.
Sony
Du kan knipse og filme i det filmatiske 21:9-formatet.

Xperia 10 er den første Sony-mobilen i det mellomste prissjiktet med flere kameralinser. Det betyr at mobilen kan ta gode bilder, også med den populære bokeh-effekten (der bakgrunnen blir dusere enn motivet i fremst i bildet). Andre rimeligere mobiler kan også gjøre dette, men dobbelkameraet sørger for at dette i stor grad gjøres ved hjelp av linsene og ikke en kunstig intelligens.

Mobilen tar jevnt over gode bilder både med hovedkameraet og selfiekameraet. Det er enkelt å justere dybdeskarpheten, og kamera-appen er enkel og intuitiv.

Glimrende multitasking

Den klare fordelen med en lang skjerm er at du får plass til mye innhold samtidig – det drar Sony nytte av. Til vanlig bruk holder vi som oftest mobilen på høykant. Det sier seg selv at en lengre skjerm også får plass til mer vertikalt. Når du leser nyheter, e-poster og bruker favorittappene, vil du rett og slett se mer uten å måtte scrolle på Xperia 10.

Gjennom funksjonen Delt skjerm kan du kjøre én app på toppen av skjermen og en annen i bunn. Dette kommer veldig godt med når du må gjøre to ting samtidig. Du kan sjekke Twitter under fotballkampen uten å gå glipp av et eneste spark på ballen. Prøver du å finne veien med Google Maps kan du samtidig skrive til dem du skal møte at du er (eller ikke er) i rute. Og har du kjent på frustrasjonen over å måtte bytte vindu for å klippe ut tekst du skal lime inn et annet sted? Dette går lekende lett når du ser begge appene samtidig.

Sony har gjort det enkelt å dele skjermen. På startsiden klikker og holder du på en app og velger ikonet med to horisontale bokser i menyen. Denne appen vil legge seg øverst på skjermen. Den neste appen du åpner tar plass på den andre halvdelen. Du kan selv justere størrelsesforholdet mellom de to appene, og funksjonen fungerer også når du roterer skjermen.

Sony
Del skjermen og bruk to apper samtidig. Du kan svare på meldinger uten å gå glipp av et eneste sekund av favorittfilmen din.

Godt plassert fingerleser

Det spesielle skjermforholdet gjør at Xperia 10 klarer kunststykket å kombinere en stor skjerm med at mobilen ligger godt i hånden. 

For at mobilen ikke skal bli for lang, har Sony plassert fingeravtrykksleser i rammen på høyresiden av telefonen. Dette har vi også sett på tidligere mobiler fra det japanske selskapet, og er en løsning som fungerer veldig godt. For høyrehendte faller tommelen der naturlig, mens venstrehendte kan bruke peke- eller langfinger. Begge løsningene fungerer svært godt.  

Sony
Sony har flyttet fingeravtrykksleseren til høyresiden av telefonen – der høyre tommel eller venstre peke- eller langfinger lander.

Sonys gode toppmodell fra i fjor, Xperia XZ3, introduserte funksjonen Sidesans – en liten systemmeny du åpner ved å klikke på siden av skjermen. Denne er også med på Xperia 10. i Sidesans-menyen finner du et utvalg av apper, hurtiginnstillinger og systemvalg. Den er enkel å åpne og gjør at du unngår den klønete tommelbevegelsen når du må klikke på noe den andre siden av skjermen, men bare har en hånd tilgjengelig.

Med seg fra de dyreste Sony-mobilene har Xperia 10 også den smarte batteriteknologien. Dette gjør blant annet at mobilen lærer seg lademønsteret ditt, slik at batteriet ikke slites ut over tid. Lader du mobilen om natten, vil Xperia 10 etter hvert lære seg at du legger deg klokken 22 og står opp klokken 6. Den vil da lade ganske raskt til rundt 60 prosent, for så å tilpasse seg etter når du vanligvis står opp. Dermed får du en fullt oppladet telefon når du våkner, uten at den har stått og tatt imot full kraft gjennom hele natten.

Sony
Sidesans-menyen gir enkel tilgang til de mest brukte appene dine – slik at du ikke må krysse skjermen med tommelen.
Dette er Sony Xperia 10
  • Lang og stor skjerm: Mye av det som gjør Xperia 10 unik er knyttet til den lange skjermen som har et 21:9-format.
  • Glimrende for multitasking: Del skjermen mellom to apper og utfør flere handlinger samtidig  – eller følg med på fotballkampen samtidig som du leser nyhetene.
  • Dobbeltkamera gir flotte bilder: Med to kameraer på baksiden kan du ta gode bilder, uansett om du er inne eller ute – også med den populære bokeh-effekten.
  • Hollywood-opplevelse: 21:9-skjermen viser din favorittfilm uten sorte kanter, og du kan også filme og ta bilder i det filmatiske formatet.
  • Effektiv batteripleie: Ved hjelp av kunstig intelligens vet mobilen når på dagen du lader og sørger for smart batteristyring – slik at batteriet ikke slites ut.
  • To SIM-kort eller ekstra lagring: Velg om du vil utvide lagringsplassen med et minnekort (opptil 512 GB) eller bruke et ekstra SIM-kort.