Med Sony Xperia 1 har du en kinosal i bukselommen

Knallgod mobilskjerm som gir deg kinofølelsen – og får frem filmregissøren i deg.
Sony Xperia 1
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

På mobilfronten har Sony en stund kjempet i en litt lettere vektklasse enn de virkelig store produsentene. Ikke misforstå: Flaggskipmobilene deres har vært riktig så gode, men likevel har de ikke helt oppnådd de samme markedsandelene som enkelte av konkurrentene.

Det vil Sony gjøre noe med – og nye Xperia 1 er en skikkelig utfordrer til mobiltronen.

Mobilen har flott skjerm, særegen design og byr på en såpass rik underholdningsopplevelse at det er vanskelig å ikke bli imponert.

Tungvekter i slank innpakning

Men først en liten oppklaring for dem som måtte stusse over navnet. Tidligere i år kom nemlig Xperia 10, en mobil som hører til i et rimeligere prissjikte. Xperia 1 er derimot Sonys nyeste premium-modell – i praksis en oppfølger til de siste års XZ-modeller. Xperia 1 bygger videre på de mange gode ideene og egenskapene fra disse – sammen med noen saftige nyheter.

Dette er den første mobiltelefonen i verden med en 4K HDR OLED-skjerm. Med andre ord: skjermen er helt fantastisk. 

Displayet er lyssterkt med naturtro fargegjengivelse og behagelige kontraster. I tillegg har Sony videreutviklet teknologi fra deres anerkjente Bravia TV-er og CineAlta-filmkameraer til bruk i mobiltelefoner. Dette gjør at Xperia 1 hele tiden jobber med å forbedre kontraster, farger og klarheten i videoene du ser. Hvis du ser mye videoinnhold på mobilen vil du nok oppleve at Xperia 1 virkelig kommer til sin rett.

En ekte entertainer

Mobilskjerm

Skjermen er på hele 6,5 tommer, men mobilen føles likevel slank i hånden. Årets Sony-modeller har nemlig fått et svært usedvanlige sideforhold, nemlig 21:9. Mye av det profesjonelt produserte innholdet på strømmetjenester som Netflix, YouTube og Amazon Prime er i dette widescreen-formatet, og den avlange skjermen forsterker kinofølelsen når du ser dine favoritter. Det blir ingen svarte kanter rundt bildet.

Xperia 1 støtter Dolby Atmos – lydteknologien som er utviklet for kinosaler. Det medfører en underholdningsopplevelse der lyden flytter seg rundt deg og drar deg inn i filmuniverset. Mobilen forbedrer også dårligere lydfiler og kan sende kvalitetslyd over Bluetooth til trådløse hodetelefoner eller øreplugger.

Automatisk øyefokus

Også på kamerasiden har Sony solid kompetanse å hente fra.

Xperia 1 har tre kameraobjektiver på baksiden som byr på vidvinkel, supervidvinkel og 2x optisk zoom. Dette oppsettet finner vi i flere andre toppmobiler, men Xperia 1 gjør seg ikke bort sammenlignet med de beste i klassen.

Kameraet tar kjempegode bilder i de fleste lysforhold og situasjoner – til og med når objektene er i bevegelse. Xperia 1 er den første mobiltelefonen i verden med såkalt «øye-autofokus». Det betyr at mobilen automatisk fokuserer på øyet til den du tar bilde av, selv om vedkommende flytter på seg, og du unngår dermed at ansiktet blir uskarpt.

Kamera-appen er veldig intuitiv og lar deg enkelt veksle mellom ulike innstillinger og moduser. Her drar du også godt nytte av 21:9-formatet ettersom den lange skjermen forhindrer at appen blir for tettpakket med knapper og snarveier.

Proff videoinnspilling

Mobilskjerm

Ikke bare kan du se filmer i det avlange kinoformatet – du kan også lage dine egne.

Cinema Pro-appen er et resultat av et samarbeid mellom Sonys mobilutviklere og eksperter på avanserte digitale filmkameraer. I appen kan du filme i 4K med full kontroll over innstillinger som hvitbalanse, fokus, ISO og lukkerhastighet. Oppsettet er inspirert av Sonys Venice-filmkameraer – som brukes av storheter som James Cameron. Her kan du for alvor slippe kreativiteten løs – i herlig avlangt 21:9.

Gjør to ting – samtidig

Mobilskjerm

På en 6,5-tommer skjerm får du plass til mange elementer – og det vet Sony å dra nytte av. Xperia 1 er perfekt for multitasking.

Dette gjøres enkelt ved å dele skjermen mellom to apper. Du kan da utføre flere oppgaver samtidig uten å lukke én og åpne den andre. Skriv til vennene dine at du er på vei samtidig som du holder et øye med veibeskrivelsen i Google Maps (sett at du ikke sitter bak rattet, selvfølgelig). Fortsett å se den nyeste episoden av en spennende serie, samtidig som du sjekker nettet etter ledetråder på hvor du har sett en skuespiller tidligere.

Sony-særpreg

Den unike utformingen gjør at mobilen skiller seg ut i mengden, men Sony rendyrker flere særegne ideer på Xperia 1.

Selskapet var først ute med å plassere fingersensoren på siden av telefonen, og på Xperia 1 er den plassert midt på høyresiden av rammen – der tommelen faller naturlig (eller pekefingeren hvis du holder mobilen i venstrehånden). Denne løsningen fungerer veldig godt og sensoren er både rask og nøyaktig i bruk.

Mobilen har også en fysisk utløserknapp til kameraet. Denne er hendig hvis du er forhindret fra å bruke trykker på utløseren på skjermen, for eksempel hvis du har på deg hansker.

Dette er Sony Xperia 1

Unik og flott skjerm: Verdens første 4K HDR OLED-skjerm i et avlangt format som gir deg kinofølelsen rett i lommen.

Perfekt til underholdning: Kraftig teknologi forbedrer kvaliteten på både lyd og bilde for en optimal underholdningsopplevelse.

Kamera for enhver anledning: Hovedkameraet har tre objektiver og tar gode og skarpe bilder, selv i vanskelige lysforhold.

Proff filming: Gjør videoopptak i super kvalitet med Cinema Pro-appen.

Enkel multitasking: Massevis av skjermplass gir mindre scrolling og gjør det mulig å multitaske med to vinduer oppe samtidig.

En skikkelig gamingmobil: Forbedrer spillene dine og støtter både Remote Play og Dualshock 4 kontroller.