Test: Sony Xperia 1 III – en ypperlig mobil for deg som lager film

Sonys siste flaggskip er en inspirerende kameratelefon. Med filmfunksjoner som overgår alle andre telefoner på markedet, lang og skarp skjerm og ekte kamera-zoom, står telefonen ut av mengden.

Bilde av Sony Xperia 1 III
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2021 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Som én av verdens fremste kameraprodusenter har Sony tradisjon for å lage kameraorienterte smarttelefoner.

Det skulle bare mangle at Xperia 1 III er blant de beste på film og foto. Men telefonen kan mye mer enn som så.

Ikke bare en kameratelefon

Xperia 1 III har den lynraske prosessoren Snapdragon 888, 12 GB minne, 256 eller 512 GB lagring og trådløs lading.

Baksiden er i matt svart og den 6,5 tommer store krystallklare AMOLED-skjermen med 4K oppløsning og lynraske 120 Hz oppdateringsfrekvens, passer like godt til dagligdags scrolling som intens gaming.

Bilde av Sony Xperia 1 III
FILMATISK: Med en formfaktor på 21:9 er skjermen over dobbelt så høy som den er bred.

Med en formfaktor på 21:9 er skjermen over dobbelt så høy som den er bred, noe som kan føles uvant – men det er noe du raskt lærer deg å sette pris på. Formatet passer med cinema-formatet telefonen filmer i, men gjør også at den er ekstra god å holde i hånda.

Sony har dessuten jobbet med flere spillprodusenter for å optimalisere innhold for den høye skjermen ... og siden det er Sony kan du naturligvis koble til en Playstation-kontroll. På toppen finner du dessuten en gammel kjenning: 3,5 mm-lydutgangen er tilbake, noe som sikkert vil glede mange.

Ingen vei tilbake fra 120 Hz

Oppdateringsfrekvens i skjerm er ikke noe alle er opptatt av, men når du først har tatt skrittet til 120 Hz, er det ingen vei tilbake.

I forhold til for eksempel iPhone, med 60 Hz, oppleves skjermen silkemyk. Høy oppdateringsfrekvens koster mer batteri å drive enn lav oppdateringsfrekvens og derfor må du en tur i innstillinger for å aktivere 120 Hz. Men det er det verdt.

Bilde av Sony Xperia 1 III
LYNRASK TUNGVEKTER: Xperia 1 III har prosessoren Snapdragon 888, 12 GB minne, 256 eller 512 GB lagring og trådløs lading.

I tillegg til toppspesifikasjoner har telefonen lynrask fingeravtrykkleser i på-knappen og egen dedikert totrinns utløserknapp som gir følelsen av at du tar bilder med et «ordentlig» kamera. At ikke flere telefonprodusenter velger samme løsning er egentlig litt merkelig.

Ved å presse knappen halvveis ned fokuserer du – og når du trykker knappen helt ned tar du bildet. Denne telefonen er så profesjonelt orientert at Sony har valgt å kutte den vanlige kamera-appen i årets modell. Nå har man kun Pro Photo og Cinema Pro. Men ikke få panikk, i Pro-appen kan du både ta bilder og film med automatiske innstillinger.

Telefonen kommer dessuten med en egen knapp som aktiverer Google Assistant.

Et profesjonelt kamera

Telefonen kommer med tre kameraer bak og ett foran. Ultra vidvinkel, standard vidvinkel og et teleobjektiv med to brennvidder. Det muliggjøres av bevegelig glass som flytter på seg i objektivet.

Man kan nesten si at du får to objektiver i ett.

Bilde av Sony Xperia 1 III
FLERE KAMERAER: Telefonen kommer med tre kameraer bak og ett foran.

Alle objektivene er på 12 MP og ønsker du full kontroll over bildene dine kan du velge å fotografere i RAW-format. Kameraet foran er på 8 MP, og selv om det høres beskjedent ut, er det skarpt og fint og duger til det meste.

Det lar deg knipse gode bilder som holder for de fleste. For eksempel:

Bilde av grønne planter tatt med Xperia 1 III
GRØNT ER SKJØNT: God fargegjengivelse på Sonys nyeste.
Bilde av gate mellom to bygninger mot overskyet himmel over taktoppene
TAR GODE SELFIES: Kameraet foran er på 8 MP, og selv om det høres beskjedent ut, er det skarpt og fint og duger til det meste.
Bilde som viser grønne planter og lilla blomster i fokus med røde blomster på hver side
I FOKUS: Effektiv dybdefokus hjelper når du skal knipse både flora og fauna.

Lag fantastiske filmer

I Cinema Pro-appen finner du en rekke valg, også for den kresne. Du kan velge mellom forskjellige fargeprofiler, oppløsning, ISO og objektiv – og filme i alt fra 23,98 til 120 bilder i sekundet.

Fargeprofilen Venice CS er en flat profil med høy dynamisk rekkevidde, som gir rom for fargekorreksjon i etterkant. Har du en filmskaper i magen kan du åpne klippene i Adobe Premiere og redigere og justere eksponering og farge. Med forskjellige fargeprofiler kan klippene bli rent cinematiske.

4K-film tar mye plass, men telefonen har heldigvis mye lagringsplass. Og skulle det knipe kan du utvide med minnekort.

Vil du gjøre det enklere for deg selv, kan du bruke en av de mer kontrasterte fargeprofilene som gir et mer ferdig produkt med det samme.

I Cinema Pro har du mulighet til å justere fokus manuelt og sette automatiske kjøringer mellom fokuspunkter. Det høres avansert ut, men så snart du får dreisen, blir det plutselig veldig morsomt å lage mobilfilm. Her kan du se noen klipp vi har fanget opp med vår Xperia 1 III:

Telefonen kan også brukes som ekstern monitor om du arbeider med større kameraer. En nisjete funksjon, men som er verdt å nevne – også her er det flott at Sony tviholder på 3,5 mm lydutgang.

Sony Xperia 1 III har et 4500 mAh stort batteri som er en oppgradering fra fjorårets modell, og varer hele dagen og til og med ut neste dag, om du bruker den litt forsiktig. Telefonen lades opp til 50 prosent på kun 30 minutter og kan lade trådløst.

Xperia 1 III kjører på en ganske ren versjon av Android 11 som er gjenkjennelig for de fleste. Med mye minne og rask lagring går surfing, bildebehandling, spilling og daglig bruk som en drøm. Telefonen føles robust og ligger godt i hånden.

Konklusjon

Alt-i-alt er Sony Xperia 1 III (uttales «en mark tre») en fantastisk telefon på alle måter. Den er rask, pen og lar deg ta bilder som en proff.

Ønsker du å «bare ta et bilde» kan du bruke kameraets enkleste innstillinger og likevel få et godt resultat.

Den har et ergonomisk design og føles lynrask. Med hodetelefonutgang og god batteritid kan man ikke annet enn å anbefale Xperia 1 III – spesielt til filmskapere.

Spesifikasjoner Sony Xperia 1 III 5G:
 • 4K 6,5" OLED-skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens og Gorilla Glass Victus

 • Snapdragon 888 5G

 • 256 eller 512 GB UFS 3.1-lagring

 • 12 GB RAM

 • Kamera:

  • 12 MP standard vidvinkel med optisk bildestabilisering

  • 12 MP ultra vidvinkel med 124˚  synsfelt

  • 12 MP teleobjektiv med to brennvidder

  • 8 MP frontkamera

 • IP65/68 vann- og støvsikker

 • Bluetooth 5.2

 • 5G

 • 4500mAh batteri med 30W lading