5 grunner til å kjøpe Samsung Galaxy S10 og S10+

Den tiende Galaxy S-mobilen tar serien til nye høyder – Samsungs flaggskip er raskere og kraftigere enn noen gang.
Samsung
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny Galaxy? Her finner du din nye mobil

Vi har testet Samsung Galaxy S10 og S10+ i noen dager, og kan slå fast at de sparker i gang mobilåret 2019 på en verdig måte.

Den nye skjermen er godt mulig den beste vi har vært borti. Det samme gjelder den unike fingeravtrykksleseren, som sitter i skjermen og bruker ultralyd for å gjenkjenne deg – selv når du er fuktig eller skitten på hendene.

De to mobilene er stort sett like – og like gode. Forskjellen ligger først og fremst i fysisk størrelse og batterikapasitet.

1. Suveren skjermkvalitet – fra kant-til-kant (så godt som)

Skjermen på S10 og S10+ er fortsatt bøyd nedover langs kantene. Samsung har ønsket å gjøre skjermen større, uten at selve mobilen blir bredere. Løsningen? Å gjøre skjermen lengre. Det resulterer i mobiler med svært store skjermer som likevel ikke føles klumpete i hånden.
Den kanskje mest merkbare endringen fra forgjengeren – ja, faktisk fra de aller fleste andre mobiler – er at skjermen strekker seg nesten uavbrutt fra topp til bunn. Borte er det lille hakket på toppen av skjermen (den mye omtalte «busslommen»). I stedet har Samsung brukt laser og skåret et lite hull i skjermen til frontkameraet, eller frontkameraene på S10+, som har to kameraer på forsiden.
i

Kort skjermfakta

Skjermen på S10 og S10+ måler henholdsvis 6,1 og 6,4 tommer.

 • Støtte for HDR10+, en av de høyeste standardene for bildekvalitet. 
 • Programvare som også forbedrer videoer som ikke er laget med HDR, noe som gjør du kan se videoer i så god kvalitet som overhodet mulig.
 • Ny strømteknologi gir skjermen et langt lavere strømforbruk enn tidligere, noe som kommer godt med til hyppig mobilbruk.
 • Mulighet til å skru på et filter mot det skadelige og irriterende blå skjermlyset, men selv uten dette utstråler skjermen mindre blått lys.

2. Fantastisk fingeravtrykksleser

Innebygd i skjermen finner vi også en bunnsolid fingeravtrykksleser. Hos andre mobilprodusenter brukes lys til å ta et bilde av fingeravtrykket ditt. På S10 og S10+ sendes derimot lydbølger mot skjermen. Disse trenger inn i og registrerer fingerens unike krumninger.

Fordelene med en slik løsning er betydelige: Avlesningen blir mer nøyaktig og fungerer selv når fingeren er skitten eller fuktig – og det blir vanskeligere for andre å etterligne fingeravtrykket ditt.

S10-mobilene har heller ikke en sensor for ansiktsgjenkjennelse, men bruker i stedet frontkameraet. Dette sikkerhetsaspektet er altså ikke like avansert som hos noen av konkurrentene, men ansiktsgjenkjennelse funker likevel overraskende godt – selv i stummende mørke.

3. Del på det enorme batteriet

Også batteriteknologien er kraftig forbedret på Galaxy S10 og S10+. Kapasiteten er større og mobilene har en avansert kunstig intelligens som byr på overraskende smart strømstyring.

S10 lærer seg nemlig bruksmønsteret ditt etter hvert som du bruker mobilen, og kan dermed forutse hva du vil gjøre til ulike tider av døgnet. Hvis det første du gjør når du står opp f.eks. er å sjekke e-post og Facebook, vil S10 lære seg dette og optimalisere strømressursene for å dekke dette behovet. Mobilen vil samtidig lukke andre apper som ikke er i bruk. 

Andre enheter kan også tjene på det enorme batteriet. Begge S10-ene støtter trådløs batterideling og kan for eksempel lade smartklokken og ørepluggene trådløst – eller mobilen til en kompis som begynner å gå tom for strøm. Dette er latterlig enkelt: skru på «Trådløs batterideling» i menylinjen, legg mobilen med skjermen vendt ned og plasser enheten som skal lades på baksiden.

Ladingen går naturligvis ikke like raskt som ved bruk av en ladekabel, men trådløs batterideling kommer godt med hvis du er på farten og trenger litt ekstra strøm til en av enhetene dine.

4. Kameraet er blitt enda bedre

På baksiden har begge S10-ene tre kameraer. Her har Samsung funnet plass til en vidvinkellinse som gjør at kameraet får et «synsfelt» som tilsvarer vårt eget. Du vil altså kunne ta bilder av nøyaktig det du selv ser.
i

Flere spennende kameranyheter

 • Sceneoptimalisering er forbedret med ti nye forhåndsinnstilte scener. Programvaren prøver å gjenkjenne det du fotograferer og justerer innstillingene deretter.
 • Med den nye funksjonen Bildeforslag kommer kamerasystemets kunstige intelligens med forslag til hvordan du kan komponere et bedre bilde. I søkeren vil du se et en stiplet linje du kan bruke som en rettesnor eller en prikk som indikerer hvor mobilen mener du bør sikte. Dette kan være spesielt nyttig hvis du er i aktivitet eller står i ulendt terreng.
 • AI-en plukker også opp om du tar bilder om natten og tar mellom 7 og 17 eksponeringer, som sys sammen til svært gode bilder, selv i dårlig opplyste omgivelser.
 • Pro-modusen gjør at du kan leke deg med lukkertid, ISO og andre innstillinger du kjenner igjen fra et systemkamera.
 • To frontkameraer på S10+: en vanlig linse og en dybdemåler, for å ta bilder med enda bedre dybdeeffekt. 
 • Egen Instagram-modus i kamera-appen. Du kan redigere bildene med Instagrams egne verktøy.
S10 har også en rekke forbedringer på filminnspilling. I tillegg til optisk bildestabilisering, har mobilene bl.a. en automatisk løsning for situasjoner som krever enda kraftigere videostabilisering. Denne aktiverer du enkelt i menyen på toppen av innspillingsvinduet.

5. Rask og bedre på alle mulige måter

Samsung Galaxy S10 og S10+ tar store skritt videre fra selskapets tidligere toppmodeller. Nå introduseres et nytt menysystem som kalles OneUI og ligger oppå Android 9-operativsystemet. Denne løsningen er simpelthen lynkjapp i bruk, selv når mange applikasjoner er aktive.

OneUI er lagt opp slik at menyvalg plasseres i nedre del av skjermen, mens appenes mer visuelle elementer ligger i øvre halvdel. Med andre ord unngår du i stor grad å måtte lirke tommelen opp til motsatt side av skjermen for å gjøre enkle valg. Dette gjelder i hovedsak Samsungs egne apper, ettersom de ikke kan kontrollere hvordan andre produsenter legger opp sin programvare.

Samsung har også fortsatt samarbeidet med lydspesialistene i AKG, noe som resulterer i knallgode høyttalere på toppen av skjermen og i bunn.

Og til glede for mange: Ved siden av USB-C-inngangen i bunn er det også rom for 3,5 mm-tilkobling. Dermed kan du koble til ikke-trådløse hodetelefoner samtidig som du lader mobilen.

Samsung Galaxy S10 og S10+
 • Markedets kanskje beste skjerm: «Infinity-O» på 6,1 eller 6,4 tommer som strekker seg fra kant til kant og gir en nærmest uavbrutt høykvalitets seeropplevelse.
 • Fingeravtrykksleser i skjermen: Bruker lydbølger for å effektivt registrere fingeravtrykket ditt.
 • Glimrende kamera med tre linser: Tar bilder av nøyaktig det du ser og har kraftig programvare som hjelper deg å ta enda bedre bilder.
 • Batteriet varer og varer: med 3400mAh (S10) og 4100mAh (S10+) holder mobilen det gående hele dagen – og vel så det.
 • Del på det enorme batteriet: Lad andre enheter trådløst på baksiden av S10 og S10+.
 • Førsteklasses byggematerialer: Metallramme rundt hele mobilen og Gorilla Glass 6 både foran og bak. Vannbestandig og støvtett (IP68)