Vi har testet Nokia 9 PureView

Fem kameraer gir rå mobilbilder – til en rimeligere penge.
Nokia
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Sjekk hele utvalget her

Det er vanskelig å ikke bli grepet av nostalgi når vi holder en Nokia-telefon i hendene. Svært mange av oss har gode minner fra finnenes klassiske mobiler fra 90-tallet, men etter årtusenskiftet så vi stadig mindre til dem.

Med nye Nokia 9 PureView er i hvert fall én ting klart: Nokia er vel så relevante i 2019 som de var i 1999.

Etter å ha lekt oss med mobilen kan vi slå fast at de fem kameraene er mer enn en gimmick – dette er en fantastisk kameratelefon.

Helt unikt mobilkamera

Nokia
Med fem linser på baksiden går Nokia egne veier med sin nyeste mobil.

Hovedattraksjonen på Nokia 9 PureView er utvilsomt hovedkameraet på baksiden. 

Som du ser fra bildene, prydes baksiden av syv «hull» i sirkelformasjon. Fem av disse er kameraobjektiver, i tillegg til blits og sensorer som måler lys og dybde. Der kamerasystemene til andre produsenter består av ulike linser – som vidvinkel, ultravidvinkel og telefoto – gjør Nokia noe unikt. 

Alle fem objektivene på Nokia 9 PureView er på 12 MP og har samme lysfølsomhet (f/1.82). «Bare» to av disse tar fargebilder, mens de tre resterende er monokrome og skal fange lys og detaljer i selv de mørkeste delene av det du tar bilder av. Objektivene er levert av anerkjente ZEISS. 

Ideen er at linsene jobber sammen når du fotograferer, i stedet for at du bruker dem hver for seg. Ved å slå sammen data fra alle objektivene, skal du oppnå et lignende resultat som hvis du hadde brukt et kraftigere kamerasystem.

Linsene ligger også plant med resten av mobilen, til glede for dem som irriterer seg over utstående kameraer som gjør at mobilen blir liggende og vingle på bordet.

Men funker det?

Kort oppsummert: Ja!

I vanlig bildemodus tar kameraet gode og detaljerte bilder. I omgivelser med svak belysning klarer det å plukke opp svært mange detaljer.

Det at bildene settes sammen av fem forskjellige kameraeksponeringer gir deg muligheten til å endre fokuset på bildene i etterkant. I kamera-appen aktiverer du et dybdekart før du knipser. Når du åpner bildet i Bilder-appen, kan du justere dybdeskarpheten for bestemte deler av bildet – både i forgrunnen og bakgrunnen av bildet.

Nokia
Nokia frir til fotoentusiaster. Det unike kamerasystemet gir det svært mange valgmuligheter, både før og etter du knipser.

Med tre «svart-hvitt»-objektiver kan du også ta utrolig stemningsfulle bilder uten farger. Dette uten at mobilen legger på et svart-hvitt-filter i etterkant.

Om du er ekstra interessert i fotografering, har du mange muligheter til å leke deg i Pro-modusen. Der kan du justere blant annet hvitbalansen, ISO og lukkerhastighet. RAW-formatet gir også gode redigeringsmuligheter i ettertid, for eksempel via Adobe Lightroom CC-appen som følger med når du kjøper telefonen.

Kameraet på Nokia 9 PureView er altså svært fleksibelt, med noe å glede seg over for både amatører og profesjonelle fotografer.

Nokia 9 PureView filmer HDR-video i 4K og tar også opp romlyd for å gi ekstra god innlevelse i videoene dine. Du har mulighet til å sende direkte på YouTube og Facebook direkte fra kameraappen, og den kan også opptak i saktefilm.

Nokia
Blir motivet uskarpt? Nokia 9 PureViews kamerateknologi gjør at du kan endre fokus etter at du har tatt bildet.

Skjerm i toppklasse

Foruten hovedkameraet kjenner vi igjen det meste av designet fra andre toppmobiler – uten at det er noen kritikk.

Displayet er en QHD+-skjerm på 5,99 tommer med støtte for HDR10, og kan dermed gjengi mørke og lyse fargetoner på imponerende vis. Skjermen er svært god på detaljer, kontraster og farger, selv når du bruker den ute i sollyset.

Nokia 9 PureView varter også opp med en fingeravtrykksleser innebygd i skjermen. Denne er rask og fungerer som et godt sikkerhetselement.

Ren Android-opplevelse

Nokia
Som en del av Android One-programmet, er operativsystemet nøyaktig slik Google har tilsiktet.

De siste årenes Nokia-mobiler har vært en del av Android One-programmet, og Nokia 9 PureView er intet unntak. Det betyr at du får en så ren Android-opplevelse som mulig (i hvert fall for en telefon som ikke er produsert av Google). I stedet for å gjøre egne tilpasninger av operativsystemet, leverer Nokia operativsystemet Android 9 nøyaktig slik Google har tilsiktet.

I praksis medfører dette jevnlige programvareoppdateringer, med raske og sømløse Google-funksjoner som du kan tilpasse etter dine behov. Dermed har mobilen svært god batteristyring, integrerte sikkerhetsfunksjoner og få andre forhåndsinstallerte apper, utover det velkjente Google-sortimentet.

Du får altså en telefon du ikke umiddelbart fyller opp med flere forskjellige apper for meldinger, skylagring, nettleser eller bilde- og videovisning.

Toppmobil til en rimeligere pris

Summen av dette er en mobil som på flere områder kan konkurrere med toppmobilene fra de største kanonene innen mobiltelefoni. 

Mobilen har et romslig  batteri, som dermed tåler tung bruk uten at du trenger å kjenne på ladeangsten – i tillegg støttes også trådløs lading. Det at mobilen er rask i bruk og har god lagringsplass, gjør at du kan bruke den hele dagen uten bekymringer.

Nokia 9 PureView kommer i en lekker mørk blåfarge og er bygget i aluminium med robust Gorilla Glass 5 både foran og bak.

Nokia 9 PureView
  • Hele fem kameraer: På baksiden sitter fem 12 MP-kameraer som gir enormt detaljrike bilder med utrolige farger.
  • Proff bilderedigering: Ta bilder i RAW DNG-format med svært gode muligheter for redigering i etterkant, for eksempel i Adobe Lightroom som følger med telefonen.
  • Ren Android-opplevelse: Android 9-operativsystemet bruker kunstig intelligens for å skreddersy brukeropplevelse, og gjennom Android One-programmet kommer oppdateringene direkte fra Google.
  • Fingeravtrykksleser i skjermen: Lås opp telefonen raskt og enkelt ved å legge fingeren på selve skjermen. 
  • Flott skjerm: Nokia «PureDisplay» på 5,99 tommer med høy oppløsning.
  • Stort batteri: Det store batteriet (3320 mAh) holder koken gjennom hele dagen og kan lades trådløst.
  • Solide byggematerialer: Rammen er av aluminium med Gorilla Glass 5 på fremsiden og baksiden. Vann- og støvbestandig (IP67)