Med Galaxy S9 og S9+ markerer Samsung seg i kamerakappløpet

Personlige emojier, imponerende lyd og et svært godt, nytt kamera.
Samsung
Utgått produkt

Denne mobilen ble lansert i 2018 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny Galaxy? Her finner du din nye mobil

Da Samsung slapp Galaxy S8 var mobilen en åpenbaring med sin lekre design.

Ikke overraskende fortsetter Samsung i samme spor med S9 og S9+.

Etter litt tid med mobilen er vi spesielt imponerte over det helt nye kameraet. Kameraet har variabel blender (ned til f/1.5), gir fantastisk saktefilm, og introduserer en rekke smarte funksjoner.

Dobbelt kamera i S9+

Ved første øyekast ligner S9 og S9+ mye på forgjengerne. Skjermene er også like store – henholdsvis 5,8 og 6,2 tommer – og beholder det samme, uvanlig avlange sideforholdet på 18,5:9.

De største endringene er denne gangen mindre synlige.

Det er for eksempel sterkere byggematerialer (både aluminiumet og flatene med Gorilla Glass 5 er en anelse tykkere), og nye stereohøyttalere – som vi for øvrig ble virkelig imponert av.

Noen ytre forskjeller er det likevel fra Galaxy S8. Mobilene er ørlite lavere, uten at skjermene er blitt mindre. Det slanke designet gjør at mobilen fortsatt er svært god å holde, og enkel å bruke også med én hånd – til tross for den store skjermflaten.

Samsung Galaxy S9

På baksiden er fingeravtrykkleseren nå plassert nedenfor kameraet. Det vil si, kameraene, for S9+ sin del – der linsene og fingeravtrykkleseren ligger loddrett på linje. S9+ har nemlig et dobbelt kamera, med to separate objektiver (det andre med fast blender på f/2.4).

Dette er en av noen ganske få forskjeller mellom de to mobilene. Ellers er det verd å nevne at S9 har 4 GB RAM og batteri på 3000 mAh, mot 6 GB RAM og 3500 mAh i S9+.

Nytt kamera med justerbar blender

Kameraet i Galaxy S9 er helt nytt. Den mest åpenbare endringen er en variabel og justerbar blenderåpning, som tilpasser seg ulike lysforhold på samme måte som pupillene i øynene våre (fra f/1.5 til f/2.4).

Nytt er også at kameraet nå slår sammen opptil 12 eksponeringer for å ta et enkelt bilde. Dette eliminerer mye støy, og får frem flere detaljer – også i bilder tatt på kveldstid.

Samsung Galaxy S9
Fingeravtrykkleseren er flyttet slik at den ligger under kameraet. S9+ har også fått et dobbeltkamera, med to separate linser, som du ser på bildet. Her er mobilen i det nye, lette «Hyperknit»-dekselet.

Om du ønsker, kan du styre blenderen manuelt i Pro-modus, ved siden av lukkertid, ISO og ellers det du ville forventet av et systemkamera.

Vi har selv bare testet kameraet i dagslys, men det er nok til at vi ble imponert over hvordan det presterer, også når vi zoomer langt inn.

Fantastisk saktefilm

Kameraet har også fått en Super-Slow Motion-funksjon, som kan ta opp korte videosnutter med inntil 960 bilder per sekund. Dette er blant de første mobilene som får til dette, etter at Sony først lanserte funksjonen i fjor.

Et smart grep fra Samsung er at saktefilm-opptaket kan aktiveres automatisk når kameraet oppdager bevegelse. Når du holder mobilen i ro kan du velge et bestemt område av skjermen der du forventer en bevegelse, og stille inn kameraet til å reagere med en gang noe rører på seg. Det gjør at timingen på saktefilm-klippene blir lett som en lek.

Og det ser vanvittig kult ut:

Samsung Galaxy S9
Med Galaxy S9 og S9+ kan du ta opp saktefilm med opptil 960 bilder i sekundet, i korte klipp. Du kan stille det inn slik at saktefilm-opptaket starter med en gang kameraet oppdager bevegelse.
Samsung har også gjort det enkelt å lagre klippet for eksempel som en GIF (det genereres automatisk flere versjoner du kan velge mellom) som enkelt kan deles, på tvers av apper og operativsystemer.

Smarte AR-funksjoner

Gjennom kameraet har du også blant annet en ny funksjon for AR-emojier – altså animerte figurer basert på utseendet og bevegelsene til virkelige mennesker … for eksempel deg selv.

Også disse kan lagres som GIF-er og deles hvor som helst, og du har massevis av ulike varianter tilgjengelig rett fra tastaturet.

I tillegg er den personlige assistenten Bixby bygget inn i kameraet, og bruker AR og kunstig intelligens til å gi flere virkelig nyttige funksjoner.

Du kan for eksempel holde opp kameraet mot en tekst og få den oversatt (praktisk i utlandet når du skal tolke en fremmed meny, for eksempel), eller du kan peke kameraet på steder rundt deg, og få informasjon om hva det er du ser.

For å bruke Bixby Vision, som det heter, må du være koblet til internett og logget inn med en Samsung-konto.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9
Kameraet i Galaxy S9 kan brukes til mer enn å ta bilder. Du kan holde opp kameraet mot tekst for å få den oversatt, og teksten kan du kopiere og ta vare på. Du kan også for eksempel peke kameraet i bakken for å få info om der du er, eller rett opp for å få et værvarsel.

Satser på god lyd

Lyd er en viktig del av Samsungs nye flaggskip. Galaxy S9 og S9+ kommer med innebygde stereohøyttalere og Dolby Atmos, kalibrert av AKG.

Ikke bare er lyden lite metallisk, som ofte er et problem med denne typen små høyttalere, men den høres langt større og mer tredimensjonal ut enn vi hadde forventet – det skapes nærmest en illusjon av surroundlyd.

Når du skal ha lyd fra mobilen vil du imidlertid ofte ikke bruke høyttalerne, men et headset. Som med S8 får du også her med et AKG-headset som har veiledende pris på 1000 kroner – og du kobler det til med en vanlig 3,5mm minijack. Denne inngangen er nemlig i god behold, og ikke fjernet som hos mange av konkurrentene.

Vil du ha med deg hele musikkbiblioteket ditt, kan du for øvrig merke deg at mobilene nå støtter microSD-kort helt opp 400 GB, i tillegg til å komme med 64 GB intern lagringsplass.

Andre funksjoner og tilbehør

Blant de øvrige nyhetene på S9 og S9+ er en mer intelligent sikkerhetsløsning, som kombinerer iris- og ansiktsgjenkjenning.

Selv eneggede tvillinger har ulik iris, og denne måten å låse opp telefonen er dermed svært trygg – men på grunn av at skanneren bruker IR, fungerer det best i mørke omgivelser, og ikke i direkte dagslys. I slike situasjoner går du automatisk over til ansiktsgjenkjenning, slik at mobilen kan låses opp kjapt og sømløst i alle situasjoner.

Av øvrige spesifikasjoner bør nevnes mobilene kommer med en ny, åttekjerners Exynos-prosessor og kjører på Android 8.0 (Oreo). Begge modeller støtter både hurtiglading og trådløs lading, og er fortsatt vann- og støvbestandige (IP68).

Samsung Galaxy S9

Sammen med mobilene kommer en rekke nye deksler, inkludert en helt ny serie kalt «Hyperknit», som føles både svært lett, komfortabel og solid – stoffet minner mest om en moderne joggesko.

Av annet tilbehør kommer en redesignet trådløs lader, som også fungerer som stativ, og en ny DeX Pad. Med denne kan du koble opp mobilen til en stor skjerm, samt mus og tastatur, og få en «desktop experience» (derav navnet). Den nye pad’en gjør at du kan bruke mobilen som styreflate, og fortsatt ha tilgang på alle innganger.

Samsung Galaxy S9 og S9+ kommer i tre farger: Midnight Black, Coral Blue og Lilac Purple.

Samsung Galaxy S9 og S9+

  • Infinity-skjerm på 5,8 eller 6,2 tommer: Gir en unik opplevelse samtidig som mobilen ligger veldig godt i hånden
  • Gode bilder i dårlig lys: Kameraet tilpasser lysfølsomheten, slik at du kan ta skarpe bilder selv når mørket faller på
  • Se det som øyet ikke oppfatter: Du kan oppdage detaljer som øyet ikker i stand til å oppfatte i Super-Slow Mo med 960 bilder/sek
  • Personlige emojier: Skap emojier av deg selv og gjøre samtalen morsommer
  • Kraftfull lyd: Innebygde stereohøyttalere med surroundlyd kalibrert av AKG gir en større lydopplevelse
  • Vannbestandig og støvtett: Tåler å ligge i vann ned til 1,5 meter i 30 minutter (IP68)