Sikkerhet

«Hei mamma» – svindelformen som treffer rett i mamma-hjertet

Hvis du mottar en melding fra «barnet ditt» om at de har mistet telefonen – og trenger hjelp til å kjøpe ny – er det mest sannsynlig svindel.

Person bruker smarttelefon

Bilde fra Pexels.

Telenor har lenge advart mot at svindlere blir stadig mer utspekulerte, og med denne relativt nye svindelmetoden spiller de på emosjonelle strenger for å forsøke å lure oss. Det er nemlig mamma-hjertet de er ute etter å treffe når de sender såkalte «Hei mamma»-meldinger. Fedre er heller ikke immune, og det er finnes også eksempler på «Hei pappa»-svindel.

Men hvordan kan du egentlig vite hva som er en ekte SMS fra barnet ditt, og hva som er svindel?

Dette er tegnene du bør se etter:
  • Det kommer en melding fra et nummer du ikke kjenner

  • Det står at barnet ditt har mistet mobilen, og trenger hjelp til å kjøpe ny – eller at de har kjøpt ny, og at dette er deres nye nummer

  • Det vil ofte fremstå som om det haster at du overfører penger

  • Meldingen kommer ofte via Whatsapp og iMessage, i tillegg til vanlig SMS

Slik kan en melding se ut

Tekstmelding om ødelagt telefon – et eksempel på svindelmetoden
Et eksempel på en «Hei mamma»-melding Telenor har blokkert.

Stopper over 1 million SMS i uken

Det er ingen overraskelse at svindel via SMS er et stort problem, og Telenor stoppet hele 64,1 millioner svindel-SMS i 2024, det er over en million SMS i uken.

Men det er likevel slik at man ikke klarer å stoppe alt, og teleoperatører har heller ikke mulighet til å blokkere meldinger som kommer via Whatsapp eller iMessage. Det er derfor svært viktig at du tar dine forholdsregler, og er påpasselig når du mottar en slik melding.

Usikker på en melding? Dette bør du gjøre
  • Stopp, tenk, sjekk – ikke reager i affekt

  • Ring eller send SMS til barnets vanlige telefonnummer, og se om du får svar.

  • Still kontrollspørsmål:

  1. Har du flere barn, kan du spørre hvem meldingen er fra. Men ikke skriv navnet på barna dine, da gjør du det lettere for svindlerne å svare riktig.

  2. Følg gjerne opp med flere kontrollspørsmål som kun barnet ditt vet svaret på.

  • Ring opp nummeret som tar kontakt, og se om barnet ditt svarer.

  • Husk at selv om mobilen er viktig, haster det sjelden så mye at du må sende penger der og da.

  • Rapporter meldingen som svindel, og slett den.

Andre varianter – og telemuldyr

I følge Svindel.no kan kriminelle også bruke sosiale medier til å sende slike meldinger. Man er spesielt utsatt hvis en brukerkonto har blitt hacket – og den misbrukes til å sende meldinger til folk på vennelisten, inkludert deg som mamma eller pappa. Det skaper troverdighet.

Svindel.no skriver også: En annen vanlig forespørsel er at avsender påstår at Vipps ikke fungerer, og trenger at du sender penger på deres vegne.

Men hvordan får kriminelle tak i norske numre som brukes til slik svindel?

Telenors sikkerhetsmiljø har vært ute og advart mot telemuldyr. Disse brukes for å opprette norske mobilnumre, slik at svindelen fremstår mer troverdig.

Når svindlerne har fått tak i et legitimt telefonnummer fra et «telemuldyr», bruker de dette nummeret til svindel – enten ved å ringe eller sende meldinger.

Telemuldyrene er gjerne unge personer – og det finnes eksempler på at disse er blitt rekruttert via sosiale medier.

– I mange tilfeller forstår ikke disse hva de er med på. De kan lokkes med små beløp, og vi kan ikke utelukke at enkelte også er presset til å opprette abonnementene. Dette er personer som risikerer både straffeforfølgelse og økonomisk ruin. I verste fall kan de bli ansvarlige for hele tapet etter en gjennomført svindel, og slite med gjeld resten av livet, sier Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.

Vil du være litt tryggere mot svindelmeldinger? Med mobilabonnement fra Telenor får du flere sikkerhetsfiltre inkludert, Telenors sikkerhetsmiljø blokkerer millioner av svindelforsøk på bakrommet, og Nettvern eller Nettvern+ blokkerer url-en hvis du trykker på en lenke du ikke burde.

Se våre mobilabonnement