Status likestilling og mangfold i Telenor Norge

Telenor skal lede an i digitaliseringen av Norge, og utvikle fremtidens produkter og tjenester. For å klare dette er vi avhengig av en arbeidsstyrke med et bredt mangfold som gjenspeiler samfunnet.

Hvert år utarbeider vi en lovpålagt redegjørelse om likestillingssituasjonen og likestillingsarbeidet i selskapet vårt. Denne viser at likestillingssituasjonen i Telenor Norge er god, men at vi har et forbedringspotensial. Vår ambisjon er å bedre kjønnsbalansen i selskapet og tiltrekke oss kvalifiserte kandidater fra begge kjønn i rekrutteringsprosesser. Det motiverer oss til å jobbe videre med å sikre et bredere mangfold på arbeidsplassen vår.

likestilling og mangfold

Løfte teknologifag som attraktiv karrierevei for begge kjønn

Tradisjonelt krever en god del av stillingene vi utlyser en type utdannelse som er dominert av menn. Dette gjelder spesielt såkalte STEM-yrker (vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk) hvor det er færre kvinnelige kandidater, både blant nyutdannede og mer erfarne ledere. Heldigvis ser vi nå en økning i antall kvinner som søker seg til disse fagene.

Rekruttering

Vi arbeider med å øke rekruttering av kvinner fremover, og med et ekstra fokus i våre teknologi- og IT-divisjoner. I denne sammenheng planlegges det utvikling av eksisterende og nye samarbeidsarenaer, blant annet med studiesteder som utdanner til tekniske områder, for eksempel innen IT. Vi har forventninger til engasjement internt og eksternt rundt SHEconference, og ser frem til et tett samarbeid med ODA-nettverket også i 2024.

Vi rekrutterte i 2023 34 studenter til sommerjobber og disse fordelte seg på 68 prosent menn (mot 53 prosent i 2023) og 32 prosent kvinner (mot 47 prosent i 2022). Tallene bedres imidlertid ved rekrutteringen av sommerstudenter for 2024, hvor det ligger an til 44 prosent kvinneandel.

I 2023 har kvinneandelen i selskapets toppledelse økt til 50 prosent. Selv om antallet eksternt rekrutterte ledere har vært lavt i 2023, er likevel kvinneandelen i de øverste lederlagene nå over 36 prosent, som er en positiv utvikling og som viser at Telenor Norge tar målsettingen om økt kvinneandel i ledelse på alvor.

menn og kvinneandel i Telenor
Telenor norges toppledelse

Samarbeid

Telenor Norge er partnerbedrift for SHE-Community og har i 2023 som i 2022 hatt fire kvinnelige ledere som deltakere i programmet, som fokuserer på å øke antall kvinner i toppledelse. Telenor Norge har i 2023 som i 2022 hatt en kvinnelig deltaker i Kronprins Haakons lederprogram for yngre ledere. Samlet sett er dette viktige tiltak for å løfte kvinnelige talenter og skape gode forbilder.

I 2023 besluttet Telenor å gå inn som platinum partner i ODA-nettverket som er Nordens ledende nettverk for mangfold innen teknologi. Dette partnerskapet forplikter. Vi har etablert et dedikert tverrfaglig internt ODA-team som skal sørge for at vi jobber med disse forpliktelsene på daglig basis. Teamet har sammen med HR i Telenor Norge deltatt på partner-hackathon for å styrke samarbeidet mellom partnere og en felles retning med mangfold og inkludering. Det interne nettverket har ansvar for å skape interne arenaer for dialog og å utfordre ledere på å tenke mangfold i alt vi gjør.

SHE

Lønnsforskjeller i Telenor

I Telenor Norge tjener kvinner 92,2 prosent av menns grunnlønn. Ser man på gjennomsnittlig totalkompensasjon er kvinners lønn på 89 prosent.

Lønnsforskjellene (når det gjelder grunnlønn) skyldes at det er en overvekt av menn i høyere leder- og ekspertstillinger, mens kvinner er overrepresentert i mer operative og administrative stillinger.

Hovedårsaken til at forskjellene mellom kvinner og menn på totalkompensasjon, er at menn i større grad har stillinger som innebærer tillegg utover grunnlønn (for eksempel billønnsordninger, hjemmevakt og turnustillegg), samt arbeider mer overtid.

Lik lønn uansett kjønn
Telenor ønsker å gi like muligheter til alle og mener at mangfold er avgjørende for selskapets virksomhet. Lik lønn for likt arbeid er svært viktig for at Telenor skal kunne tiltrekke seg, holde på og motivere ansatte på tvers av alle markeder. Det er også viktig at Telenor som et ansvarlig selskap setter høye standarder og implementerer praksis som er robust og bærekraftig. Det er årsaken til at Telenor benytter belønningspraksiser som er åpne, objektive og etterstreber rettferdighet.

For Telenor betyr likelønn at ansatte med samme funksjon i prinsippet skal motta lik lønn for arbeid av likt omfang og med likt ansvar. Lønnsforskjeller i arbeid av samme omfang skal kun komme av ulikheter i ansattes forskjeller i kompetanse og erfaring som er relevant for deres roller og/eller resultater. Telenor jobber for å sikre lik lønn på tvers av alle funksjoner og nivåer i organisasjonen. Selskapet gjennomfører jevnlig analyser som omfatter hele konsernet og lager tiltaksplaner i alle forretningsenheter for å forstå og ta tak i eventuelle kjønnsbaserte lønnsforskjeller.

Jobb

Mangfold

Vi ønsker som arbeidsgiver å gi like muligheter til alle, og det er helt nødvendig for oss å arbeide for mangfold og inkludering. Vi trenger problemløsere av alle slag for å løse vår tids store utfordringer.

Open Mind
Også i 2023 har vi videreført vårt arbeidstreningsprogram Open Mind. Programmet, som ble startet i 1996, gjennomføres i samarbeid med NAV for å bidra til å inkludere mennesker med høyere utdanning som står utenfor arbeidslivet. Programmet har to målgrupper: personer med nedsatt funksjonsevne og personer med innvandrerbakgrunn fra land utenfor EU. Programmet går over ett år og innebærer blant annet at programdeltakerne hospiterer i ulike deler av selskapet. Dette er et viktig bidrag til å styrke vår inkluderingskultur. 15 personer avsluttet programmet i 2023. Fem av dem fikk jobb i Telenor etter programmet.

«Vi har plass til hele deg»
I 2019 deltok vi som Telenor for første gang i Pride Paraden, under parolen «Vi har plass til hele deg». Under pandemien fortsatte vi feiringen av Pride digitalt - via vårt intranett - og med Pride-flagget på våre lokasjoner. Det er også opprettet et eget nettverk (Telenor Rainbow) i Telenor for ansatte som definerer seg innenfor LHBT+, som har sin egen gruppe på intranettet vårt, Workplace. I 2023 arrangerte Telenor et eget arrangement i forbindelse med Pride. Dette omfattet lokalt Pride-tog, heising av Pride-flagget på Hovedkontoret på Fornebu og appeller fra sentrale ledere i konsernet, blant annet administrerende direktør i Telenor Norge. Det ble også arrangert en egen Pride-samling for sosialt samvær. Også andre lokasjoner hadde egne Pride-arrangementer, for eksempel Bergen, Trondheim og Grimstad. Pride ble også viet oppmerksomhet gjennom artikler og innlegg på vårt Intranett, hvor det med all tydelighet fremgår at Telenor har «plass til hele deg». Videre ble det i forbindelse med Pride invitert til et foredrag med foreningen FRI.

Pride

Les hele rapporten her

Telenor ASAs likestillingsredegjørelse (equality statement) (2022)

Nøkkeltall

  • Kjønnsbalanse totalt i virksomheten (928 kvinner vs. 2257 menn) *

  • Midlertidig ansatte: 0,12 prosent kvinner og 0,4 prosent menn

  • Deltidsansatte: 1,44 prosent kvinner og 2,6 prosent menn

  • Uttak av foreldrepermisjon (gjennomsnitt antall uker): 20 for kvinner og 12 for menn

  • Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn totalt (grunnlønn): kvinner tjener 92,2 prosent av menns lønn

    *Tall gjelder samtlige ansatte i 2023