Pressemeldinger

Tre steg nærmere 5G

Under en pressekonferanse på Mobile World Congress i Barcelona denne uken presenterte Telenor tre mobilnyheter.
Alt-tekst

(Barcelona, 24. februar 2016) Under en pressekonferanse på Mobile World Congress i Barcelona denne uken presenterte Telenor tre mobilnyheter. 

På vei mot femte generasjons mobilnett (5G), skal mobilbransjen gå flere trinn, og Telenor ligger langt foran de fleste operatører i Europa når selskapet nå øker hastigheten i nettet gjennom introduksjonen av 4G++, ruller ut 4G Tale og introduserer WiFi Tale.

– I mangel av et bedre ord, bruker jeg evolusjon for å beskrive den rivende mobilnettutviklingen Telenor står oppe i. Vi investerer tungt og iverksetter effektive tiltak for å styrke mobilnettet. I løpet av 2016 og 2017 vil vi oppgradere mobilnettet i hele Norge slik at 4G blir tilgjengelig overalt der det er mobildekning i dag. De teknologier vi nå kommer med vil gi våre kunder langt bedre mobilopplevelser, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Enda høyere fart i 12 byer
Telenor kombinerer, som første mobiloperatør i Norge, tre ulike mobilfrekvenser, slik at hastigheter på opp mot 450 Mbps oppnås. Fra nå og framover kombinerer Telenor frekvensene på samtlige mobilstasjoner som har tre frekvenser. I løpet av første kvartal 2016 vil Telenor aktivere 4G++ på 650 basestasjoner i over 50 kommuner. 

Dette gjelder blant annet Stor-Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Fredrikstad, Sarpsborg, Porsgrunn, Skien, Ålesund og Bodø.

70.000 kunder har 4G Tale
Telenor kommer samtidig med 4G Tale til sine kunder. 

– Etter vellykket testing, ruller vi nå tungt ut 4G Tale. Allerede har 70.000 kunder fått glede av tjenesten, dette gjelder de med smarttelefoner med 4G Tale-støtte fra Sony og Samsung. I løpet av våren vil også kunder med iPhone som støtter 4G Tale få teknologien. To prosent av taletrafikken i Telenors mobilnett går allerede over 4G Tale, sier Berit Svendsen. 

 ”Name


Bedre innendørsdekning

Som eneste operatør i Norge lanserer Telenor i løpet av våren WiFi Tale, dette får avgjørende betydning for innendørsdekning.

– God innendørsdekning er ofte vanskelig å oppnå, og flere av våre kunder opplever dessverre at mobil tale og SMS ikke er tilgjengelig innendørs. Dette skyldes gjerne at byggematerialer hindrer mobilsignalene i å nå inn. Dette kan være tilfelle både hos bedrifter og i private hjem, sier Bjørn Ivar Moen, leder av Telenor Norges mobilvirksomhet. 

De fleste norske hjem og bedrifter har imidlertid et WiFi-nett, og gjerne et godt et. WiFi Tale går ut på å bruke WiFi-nettet i stedet for mobilnettet for å ringe og sende SMS. På denne måten vil mobilbrukeren kunne ringe og sende SMS der man i dag ikke har mobildekning. 

– Vi er i gang med å gjennomføre tester av teknologien, og tilbakemeldingene er positive. Nå skal vi finpusse på funksjonaliteten og utvider testingen før vi i vår lanserer også denne tjenesten til kundene våre. Og akkurat som med 4G Tale, vil WiFi Tale automatisk inngå i kundenes abonnement, det blir altså ingen ekstra kostnader, sier Bjørn Ivar Moen.

Telenor gjør WiFi Tale tilgjengelig først på mobiltelefoner fra Samsung og Sony som støtter teknologien. Etter hvert vil iPhone med støtte for WiFi Tale få tjenesten.

Fakta om 4G++
• Med 4G++ kombineres tre frekvensbånd i mobilnettet. Dette gir hastigheter på opptil 450 Mbps for nedlasting og 100 Mbps opplastning.
• Teknologien vil være tilgjengelig for kunder med mobiltelefoner som støtter 4G++ (CAT9/CAT10).
• Telenor bygger ut hele nettet med flere frekvenser og kombinerer inntil tre frekvenser i båndene 800 (10 MHz), 1800 (30 MHz) og 2600 MHz (40 MHz). Hastigheten vil være avhengig av hvilke bånd som er tilgjengelig i et område.

Fakta om 4G Tale
• Enda bedre innendørs taledekning.
• Raskere oppkoblingstid når du ringer; ned til 2-3 sek (før: 7-10 sek.).
• Bedre samtalekvalitet og redusert bakgrunnsstøy (lyd i HD-kvalitet).
• Sammenhengende surfing på 4G, også under samtale.

Fakta om WiFi Tale
• WiFi Tale er basert på samme taleplattform som dagens mobil tale som gjør det mulig å bevege seg mellom WiFi Tale og 4G Tale uten at samtalen brytes.
• Tjenesten gir HD voice og rask oppkoblingstid, og man kan snakke og surfe over WiFi-nettet samtidig. Det finnes allerede en del apper og tjenester som tilbyr tale over WiFi-nettet. I motsetning til disse appene, så er WiFi Tale integrert i telefonmenyen. Det betyr at man kan ringe med den grønne knappen som alltid og ringe til alle de man ellers ringer med mobil tale.
• Med WiFi Tale slipper du å laste ned noen app, og du er ikke avhengig av at den du snakker med også har den samme appen som deg.
• Tjenesten vil være mulig å bruke over alle typer WiFi-nett, man behøver ikke å ha WiFi fra Telenor. Imidlertid vil det bli satt en prioritering på WiFi-nettene levert av Telenor, slik at WiFi Tale-trafikk prioriteres foran annen trafikk som går over WiFi-nettet. Dette vil kun være tilgjengelig for bruk i Norge i første omgang.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor
Tlf: 952 09 037, anders.krokan@telenor.com