Pressemeldinger

Startskudd for 5G i Norge

Telenor går sammen med Huawei for å bli først med femte generasjons mobilnett (5G) i Norge. 5G-testingen starter allerede i år.
Telenors teknologidirektør Magnus Zetterberg (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

(Barcelona, 28. februar 2017) Telenor går sammen med Huawei for å bli først med femte generasjons mobilnett (5G) i Norge. 5G-testingen starter allerede i år.

Avtalen mellom Huawei og Telenor ble signert under Mobile World Congress i Barcelona.

– Huawei har en betydelig posisjon, teknologiforståelse og innsikt i 5G som vi ser fram til å dra nytte av i årene som kommer. Telenor og Huawei samarbeider allerede innenfor standardisering av 5G, og Telenor lover å bli først med 5G i Norge, sier Magnus Zetterberg, teknologidirektør i Telenor Norge.

Nye bruksområder og bedre opplevelser
5G vil gi kundene helt nye brukeropplevelser som de aldri har sett maken til. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

– 5G vil bli svært viktig på flere samfunnsområder. Dette kan være helsevesenet som trenger mange flere nettverkstilkoblede hjelpemidler for å kunne tilby tjenester der de trengs i et lokalmiljø. Et annet eksempel er automatiserte fabrikklokaler med roboter og mennesker i produksjonslokalene, sier Zetterberg.

Magnus Zetterberg presenterte Telenors planer for 5G i Barcelona tirsdag formiddag.

Raskest i Norge
– 5G vil bli en revolusjonerende teknologiendring som blir selve fundamentet for all digital infrastruktur i framtiden. Kapasiteten i 5G er enorm og kan sammenlignes med en åttefelts motorvei med fartsgrense på 1000 km/t. Enheter innenfor dekning skal oppnå hastigheter på mellom 1 og 10 Gbps, forklarer Zetterberg.

Til sammenligning opplevde Telenor-kunder i snitt en hastighet på 52,91 Mbit/s i 4. kvartal 2016, som var klart raskest i Norge.

Tester 5G i 2017
Telenor skal starte med å teste ut 5G i løpet av 2017. Nettet vil lanseres kommersielt rundt 2020.

– Gjennom en rekke piloter og felttester skal 5G-teknologien for alvor prøves ut i 2017. Ambisjonen er å komme betydelig nærmere en lansering slik at vi med 5G tar nordmenn inn i telekomfremtiden , sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, telefon: 900 21 000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.com
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, telefon: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com