Pressemeldinger

Nå kommer framtidens tale på mobilen

Bedre dekning, klarere lyd og raskere oppkoblingstid: 4G Tale blir et av de største teknologiløftene for tale på mobilen noensinne. Snart kan du også ringe via ditt trådløse nett.
Alt-tekst

(Fornebu, 10. desember 2015) Bedre dekning, klarere lyd og raskere oppkoblingstid: 4G Tale blir et av de største teknologiløftene for tale på mobilen noensinne. Snart kan du også ringe via ditt trådløse nett.

Fjerde generasjons mobilnett (4G) har fram til nå vært et rent datanett for opp- og nedlasting på internett. Som første operatør i Norge tilpasser nå Telenor det samme nettet for tale, og de første Telenor-kundene har allerede tatt det i bruk. Ut året kobler Telenor flere kunder på, og full utrulling begynner i januar.

– Vi vet at god taledekning verdsettes høyt av kundene, og testene våre viser at dette blir et stort løft for det totale mobiltilbudet. 4G Tale innebærer i praksis at kunden får en langt bedre taleopplevelse med lyd i HD-kvalitet og redusert bakgrunnsstøy, mulighet for å surfe og snakke parallelt, bedre dekning under samtalen og uten samtalebrudd, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Årsaken til at taledekningen blir bedre, er at 4G Tale går over den såkalte 800 MHz-frekvensen, som har signaler med spesielt god dekning innendørs.

Rask oppkobling
I tillegg blir oppkoblingstiden, dvs. tiden fra du anroper til det ringer hos mottakeren, kuttet kraftig; fra opptil 10-15 sekunder og ned til 2-3 sekunder.

Foreløpig vil det være kunder med nyere telefoner fra Sony og Samsung som kan ta i bruk 4G Tale, og flere nye modeller som kommer i 2016 – samt iPhone 6 og iPhone 6s – vil støtte teknologien fullt ut.

– Vi utfører løpende oppdateringer og justeringer i mobilnettet for at flere skal kunne benytte seg av 4G Tale, og dette blir tilgjengelig for kundene fortløpende etter hvert som flere mobiltelefoner blir oppgradert til å støtte 4G Tale i Telenors nett. Løsningen blir tilgjengelig i hele mobilnettet tidlig i 2016, sier teknologidirektør Magnus Zetterberg.

 ”Name

Se større bilder under relatert nederst

Bedre innendørsdekning med WiFi Tale
En annen nyhet som Telenor kommer med i 2016 er tale over trådløst nett, såkalt WiFi Tale. Alle hjem, kontorer, restauranter, hoteller eller andre steder som har vanskelig innendørsdekning har nesten alltid et WiFi-nett. Fra rundt påsketider vil Telenors kunder kunne bruke dette til å ringe med.

– WiFi Tale vil i første omgang fungere som et supplement til tale over mobilnettet. Har man redusert dekning, vil mobilen kunne bruke WiFi-nettet til å utføre og motta anrop. Dette vil bli kjærkomment for våre kunder, sier Zetterberg.

Løsningen vil være viktig for å gi god innendørs taledekning hjemme, og samtidig vil den gi et etterlengtet løft for Telenors bedriftskunder. Mange moderne kontorbygg har store glassflater eller tykke vegger som hindrer mobilsignaler å trenge gjennom.

– Stadig flere virksomheter går over på mobile løsninger, og samtidig har de et WiFi-nett for databruk. WiFi Tale gjør det mulig å ringe og sende SMS/MMS på vanlig måte fra mobilen, selv om man ikke har mobildekning, noe som vil være til glede og nytte både for privat- og bedriftskunder, sier leder for bedriftsmarkedet i Telenor, Marina Lønning.

 ”Name

Enda mer fart på 4G+
Telenor fortsetter også utbyggingen. I løpet av 2016 vil 98 prosent av alle nordmenn ha 4G utenfor huset sitt.

Samtidig kommer en storstilt oppgradering av 4G+, som kombinerer flere frekvenser. Telenor har suverent best dekning på 4g+ og har nå innført teknologien i 310 kommuner. Telenor passerte nylig 150.000 kunder med 4G+, og til neste år vil dette tallet økes kraftig. I løpet av første kvartal 2016 vil dessuten noen kunder også kunne oppleve hastigheter helt opp til 450 Mbps.

– For å få til dette kombinerer vi tre frekvenser i mobilnettet. Etter hvert vil flere mobiltelefoner gi støtte til dette. Det viktigste er kanskje at vi da kan tilby 100 Mbps i opplastningen, dette vil mange privatkunder ha nytte av, og det vil være spesielt gunstig for å jobbe på farten, og for skylagring og bildedelingstjenester, sier Lønning.

4G Tale omtales gjerne som Voice over LTE, eller VoLTE.
WiFi Tale omtales gjerne som Voice over WiFi.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge
Mobil: 90021000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.com

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Mobil: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com