Pressemeldinger

Mobilpuls: 50 tunneler får 4G i år

Statens Vegvesen og mobiloperatørene samarbeider tett om å forbedre dekning i norske tunneler. 21 er allerede klare med 4G-fart i år, og en rekke av landets tunneler skal videre oppgraderes i det som blir tidenes dekningsløft i tunneler.

(Fornebu, 22. september 2016) Statens Vegvesen og mobiloperatørene samarbeider tett om å forbedre dekning i norske tunneler. 21 er allerede klare med 4G-fart i år, og en rekke av landets tunneler skal videre oppgraderes i det som blir tidenes dekningsløft i tunneler. 

Statens Vegvesen skal oppgradere om lag 200 tunneler de neste årene for å møte krav om tunnelsikkerhet. I denne forbindelse stenges de i tur og orden.

– Når tunnelene er stengt, benytter vi anledningen til å bygge ut 4G-dekning. Totalt er det snakk om over 50 tunneler. Så mange har vi aldri bygd ut i på ett år, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Dekning i 500 tunneler
I fjor oppgraderte Telenor til sammenligning 26 tunneler. Utbyggingsprosjektet er et samarbeid med Statens Vegvesen, og i en del tilfeller også andre mobiloperatører.

– Vi vet at god mobildekning er særlig viktig for pendlere for å kunne arbeide til og fra jobb, så vi håper dette kan berike pendlertilværelsen på buss og i bil. 4G gjør det mulig å ha kontor på farten, eller la barna surfe på nett i baksetet. Samtidig kommer det alle andre reisende til gode, sier Amundsen.

Det finnes rundt 1100 vegtunneler i Norge med en samlet lengde på over 1100 km. Cirka 500 av disse har nå mobildekning, enten på 2G, 3G eller 4G.


– Mobiloperatørene samarbeider godt med Statens Vegvesen og vi bygger ut på de største og mest trafikkerte veiene i Norge. Årlig bygges det 20-30 km nye tunneler. I nye tunneler vil vi fra nå av som hovedregel være på plass og bygge 4G, forklarer Amundsen.

Her er de ferdigstilte tunnelene:

TunnelKommuneFylke
SmestadtunnelenOsloOslo
Saltnestunnelen (vest)SaltdalNordland
KnappetunnelenBergenHordaland
GeiteryggtunnelenHolBuskerud
TyssetunnelenSamnangerHordaland
Hopstunnelen BergenHordaland
NestuntunnelenBergenHordaland
OslofjordtunnelenÅsAkershus
LørentunnelenOsloOslo
Morstuatunnelen (tog)StangeHedmark
StorvikatunnelenAltaFinnmark
OnstadtunnelenAurlandSogn og Fjordane
LærdalstunnelenAurlandSogn og Fjordane
KjenestunnelenVaksdalHordaland
GranfosstunnelenOsloOslo
BogetunnelenVaksdalHordaland
FløyfjellstunnelenBergenHordaland
BrynneslandtunnelenEigersundRogaland
Smiehagen tunnel (sør)FrognAkershus
DamsgårdtunnelenBergenHordaland
KleppetunnelenKleppRogaland


Løft på tog

Telenor utbedrer også dekningen i enkelte tog-tunneler. Nylig ble Oslotunnelen mellom Skøyen og Oslo Sentralstasjon tilrettelagt for 4G.

I samarbeid med Jernbaneverket og NSB jobber Telenor med å få 4G-dekning i alle tunneler på både Østfoldbanen og Vestfoldbanen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Kjell Solem, seniorrådgiver i Vegdirektoratet
Tlf: 916 68 292 e-post: kjell.solem@vegvesen.no

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge
Tlf: 900 21 000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.com

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com