Pressemeldinger

Her kommer Vestlandets første 5G-pilot

Telenor offentliggjør i dag at en ny 5G-pilot skal etableres på Flokeneset i Askvoll kommune. Dette blir Vestlandets første 5G-pilot.
Flokeneset i Askvoll kommune. (Alle foto: Fredrik Halvorsen/Telenor)

(Flokeneset, 10. juli 2019) Telenor offentliggjør i dag at en ny 5G-pilot skal etableres på Flokeneset i Askvoll kommune. Dette blir Vestlandets første 5G-pilot.

– Vi er opptatt av å teste og lære mest mulig om 5G i 2019 og har brukt mye tid på å finne ideelle testarenaer. Flokeneset er et tettsted i havgapet, midt mellom bratte fjell og fjorder. Siden vi allerede har fiber og basestasjoner i området, i tillegg til mange lokale ildsjeler, er Flokeneset et optimalt område for å teste nye bruksområder for fremtidens supernett, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Telenor har i denne uken vært i møter med lokalpolitikere og næringsliv i området og kan fortelle at selskapet har store planer i Askvoll kommune.

– Våre krav og forventninger til digitale løsninger blir stadig høyere. Vi vil få smartere boliger, smartere bedrifter og smartere byer og bygder. 5G-teknologien vil bli den viktigste plattformen for å møte disse forventningene og legger til rette for innovasjon og nyskaping i Norge. Derfor investerer Telenor nå tungt i å modernisere den nasjonale infrastrukturen for digital kommunikasjon. Askvoll kommune blir ett av områdene der vi skal teste og lære sammen med virksomheter og innbyggere, sier Brekke.

Telenor skal sørge for at mennesker, bedrifter og det offentlige er koblet på et stabilt, trygt og raskt nett. Derfor moderniseres både fastnettet og mobilnettet. I løpet av 2020 vil 75 kunder i Askvoll kommune kobles av kobbernettet. Med en 5G-pilot på plass vil kundene som befinner seg innenfor dekningsområdet få muligheten til å bli flyttet over fra tjenester på kobbernettet til 5G-nettet. Kunder som befinner seg utenfor dekningsområdet vil få tilbud om nye og mer moderne løsninger over 4G-nettet.

Verdens vakreste 5G-pilot?
Askvoll kommune er et knutepunkt mellom land og sjø og ligger sentralt plassert på kysten av Sogn og Fjordane. Naturen er preget av dype fjorder og bratte fjell, og dermed vil Telenor for første gang få muligheten til å teste 5G over fjorder og hav.

Askvoll-ordfører Ole André Klausen og konsernsjef Sigve Brekke.

– Førdefjorden er rundt 300 meter dyp. I stedet for å bare legge sjøkabler på bunnen av fjorden, vil vi nå teste effekten av å sende 5G-signaler over havet. Det er viktig for oss å se hvordan 5G fungerer utenfor de store byene hvor topografien er mer variert, sier Brekke.

Ole André Klausen er ordfører i Askvoll kommune og gleder seg til mulighetene som nå åpner seg for innbyggerne.

– Vi har hatt en løpende dialog med Telenor i lengre tid og er veldig glad for at vi endelig kan bekrefte at 5G kommer til Askvoll. Bebyggelsen i området er faktisk over 6000 år gammel og vi slutter aldri å fornye oss. Med 5G vil vi kunne nyte avansert teknologi som vil gjøre hverdagen enklere, både for næringslivet og privatpersoner i området, sier Klausen.

Satser stort på Hordaland og Sogn og Fjordane
I tillegg til 5G-piloten i Askvoll kommune, har Telenor store utbyggingsplaner i både Sogn og Fjordane og nabofylket Hordaland.

– I Gulen kommune har vi store ambisjoner for å utbedre fiber- og mobildekningen. Telenor har vunnet et anbud for utbygging av fiber til store deler av kommunen, og vi satser også stort i nabokommunen. I Masfjorden har Telenor vunnet begge de to anbudsrundene, som har resultert i utbygging av fiber til nesten 100 prosent av kommunen, sier moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen.

Også i Osterøy kommune i Hordaland, som har litt over 8000 innbyggere og 3000 husstander, har Telenor gått tungt til verks for å oppgradere fiber- og mobildekningen.

– Vi har en pågående fiberutbygging til 2760 husstander i Osterøy kommune og jobber daglig med å utbedre dekningen. I går signerte vi en intensjonsavtale om å bygge ut ytterligere sju mobilstasjoner. Dette vil sikre innbyggerne i Osterøy langt bedre dekning enn det de har i dag, sier Christensen.

Arne Quist Christensen, moderniseringsdirektør i Telenor Norge.

Om 5G-piloten i Flokeneset

  • 5G er neste generasjon mobilnett som i første omgang vil gi brukerne høyere hastighet enn 4G og større gi større datatrafikk-kapasitet for hver basestasjon.
  • Telenor skal bygge 5G på basestasjonen på Flokeneset for å teste 5G som erstatter for kobberbasert bredbånd (ADSL og VDSL).
  • 5G-piloten vil også kunne nå enkelte kunder i Naustdal kommune som befinner seg innenfor 5G-dekningsområdet.
  • Testingen med kunder vil foregå fra september 2019 og ut året – med mulighet for forlengelse.
  • Erfaringene vil påvirke hvordan Telenor skal bygge 5G kommersielt fra 2020.

Om utbyggingsplanene i Osterøy kommune:
Osterøy kommune, med sine litt over 8000 innbyggere og 3000 husstander har store ambisjoner for å utbedre fiber- og mobildekningen i kommunen. Telenor har hatt dialog med kommunen om muligheter for å få dette til. Dette har resultert i en pågående utbygging til 2760 husstander og en nylig underskrevet samarbeidsavtale om utbygging av ytterligere sju mobilstasjoner. Mandag 8. juli møtte ordfører Jarle Skeidsvoll konsernsjef Sigve Brekke i Telenors lokaler på Kokstad. Tema for møtet var en gjennomgang av prosjektene, samt kommunens tanker om viktigheten av god infrastruktur.

Om utbyggingsplanene i Masfjorden kommune:
Masfjorden består av nærmere 1700 innbyggere og 700 husstander. Kommunen har en uttalt ambisjon om å utbedre fiber- og mobildekningen i området. Telenor har vunnet et større prosjekt for utbygging av fiber til nesten 100 prosent av kommunen og prosjektet har får svært god oppslutning fra innbyggerne. 75 prosent har allerede takket ja til tilbudet. Mandag 8. juli besøkte konsernsjef Sigve Brekke ordfører Karstein Totland på rådhuset for en gjennomgang av prosjektet.

Om utbyggingsplanene i Gulen kommune:
Over 2300 innbyggere og nesten 1000 husstander befinner seg i Gulen kommune. Telenor har vunnet et større prosjekt for utbygging av fiber til store deler av kommunen. Prosjektet har fått svært god oppslutning fra innbyggerne og 80 prosent har allerede takket ja til tilbudet. Mandag 8. juli besøkte konsernsjef Sigve Brekke ordfører Hallvar Oppedal på rådhuset for gjennomgang av prosjektet.

Telenor vil også lansere en pilot i Gulen for et mer robust mobilnett. I piloten vil man etablere muligheten for å knytte den enkelte mobilstasjon mot to punkter i kjernenettet. Dette betyr at mobilnettet blir mer robust og sannsynligheten for større utfall reduseres vesentlig.

For ytterligere informasjon:

Telenor Norges pressetelefon 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse