Pressemeldinger

​Bedre nattesøvn med Næpp

Fire av ti tenåringer opplever tretthet som følge av nattlig mobilbruk. Nå innfører Telenor en app som skal hjelpe barn til å legge fra seg mobilen om natta.

(Fornebu, 14. desember 2017) Fire av ti tenåringer opplever tretthet som følge av nattlig mobilbruk. Nå innfører Telenor en app som skal hjelpe barn til å legge fra seg mobilen om natta.

Ett av tre barn i tenårene ligger én time eller lenger med mobilen i senga om kvelden og bruker mobilen i utstrakt grad når de egentlig burde sove. Nesten halvparten (45 prosent) får meldinger på kvelds- og nattestid, og hver fjerde ungdom føler at de må svare på meldinger om kvelden eller natta.

Det viser en fersk undersøkelse Kantar TNS har utført på oppdrag fra Telenor om mobilbruk i familier med tenåringer.

– Tenåringene har et bredt bruksmønster der YouTube og sosiale medier utmerker seg særlig. De får ofte SMS og snapper på tidspunkt når de burde sove, og alt dette går utover søvnkvalitet og konsentrasjon, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge.

Fire av ti tenåringer opplever tretthet som følge av nattlig mobilbruk. Appen Næpp skal hjelpe barn til å legge fra seg mobilen om natta.

Mobildata som belønning
Telenor har nå utviklet appen Næpp, som skal motivere barn til å legge fra seg mobilen om natta. Appen registrerer at tenåringen legger fra seg mobilen om natta og gir poeng basert på antall timer mobilen er i ro. Foreldre kan bruke appen til å belønne barnet eller tenåringen når de ikke bruker mobilen på kvelden og natta.

– Foreldrene bestemmer belønningen og legger dette inn i appen selv. Dette kan for eksempel være mer mobildata. Ifølge undersøkelsen oppgir tenåringene at de aldri får nok mobildata og at dette verdsettes høyt. Vi har derfor tilrettelagt for at foreldre kan bruke bonusdata som belønning til barna gjennom sin Familiebonus-avtale i Mitt Telenor-appen, forklarer Moen.

Problem i flere familier
Tre av ti tenåringer opplever at de selv eller andre i familien har en mobilbruk som er så høy at det er et reelt problem. Næpp er en del av et større initiativ for å gi både barn og voksne en bedre mobilhverdag ved å bidra til mobilro om natta.

Bjørn Ivar Moen, leder for mobil. (Foto: Martin Fjellanger)

– Mødre ser ut til å være mer hekta på mobilen enn fedre, mens jentene er mer hekta enn guttene. I noen familier tar mobilen for mye plass og går utover andre ting. Forhåpentlig kan Næpp bidra til mobilro på kvelds- og nattetid for både barn og voksne, sier Moen.

Om Næpp

  • Næpp er en app som skal hjelpe barn og ungdom til å legge fra seg mobilen om natta.
  • Tjenesten er gratis. Den kan også benyttes av andre enn Telenor-kunder.
  • Appen registrerer at barnet klarer å legge fra seg mobilen om natta og gir poeng basert på antall timer mobilen er i ro.
  • Foreldre kan bruke poengene til å belønne barna når de ikke har brukt mobilen om natta.

Om undersøkelsen

  • Det er gjennomført 812 intervjuer, hvorav 607 med foreldre og 205 med tenåringer. Av foreldrene er 362 tenåringsforeldre.
  • Intervjuene er gjort i uke 37-39 på Kantar TNS sitt webpanel

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse