Mats og Tobias var lærlinger i Telenor: – Dagen etter fagprøven hadde vi fast jobb

Det startet med utplassering, fortsatte med lærlingplass – og ble kronet med «meget godt bestått» fagprøve og fast ansettelse. Møt Telenors ferskeste Network Engineers, Mats Halkes og Tobias Engli.

Tjue år gamle Mats Halkes og Tobias Engli gikk i samme klasse på datateknologi og elektronikk-linja på Kuben videregående skole i Oslo, og omtales i dag som «Knoll og Tott» av kollegaene på Telenor Fornebu. Kanskje ikke så rart:

– Vi har jo fulgt nøyaktig samme løp. Først var vi på utplassering her, to dager i uka i et halvår. Derfor var det naturlig for oss å søke lærlingplass i Telenor. Og nå står vi her med arbeidskontrakt i hånda begge to! sier Mats og Tobias.

– Hadde presset på oss!

Begge fikk jobbtilbudet underveis i lærlingperioden, med ett forbehold: Bestått fagprøve.

– Alle lærlingene som har vært før oss i Telenor har fått beste karakter, så vi hadde presset på oss! ler Mats Halkes.

Heldigvis var det ingen grunn til bekymring. Både Mats og Tobias fikk «meget godt bestått» og lærlingprogrammets sterke fagprøve-statistikk holder seg.

– Lærlingperioden har vært utrolig lærerik både faglig og personlig. Vi har jobbet mye selvstendig og fått lov til å prøve og feile. Hele tiden står det kollegaer klare til å hjelpe, sier Tobias Engli.

LES OGSÅ: Toheed fant kjærligheten på Telenor Fornebu

Kort fortalt: Lærling i Telenor

  • Som lærling i Telenor har du en unik mulighet til å utvikle kompetanse og ferdigheter. Fagbrev hos oss er et kvalitetsbevis og starten på en spennende karriere.

  • Akkurat nå tilbys lærlingplasser innenfor IT Driftsfaget hvert år, samt praksisplasser for elever på VG2 Informasjonsteknologi.

  • Som lærling får du jobbe i team som utfører drift og leveranse av nettverk- og sikkerhetstjenester til bedriftsmarkedet i Norge. Teknologier som Cisco SDx, Meraki, Umbrella mm. er sentrale i hverdagen.

  • Miljøet i Digital Platform Services elsker å lære bort, og det er en god match for deg som elsker å lære!

Egenskaper vi ser etter: 

  • Initiativrik. Det er viktig å være proaktiv og selvstendig i læringen. Jo mer du engasjerer deg, desto mer verdifull blir du for teamet.

  • Kommunikasjonsevner. Du må kommunisere effektivt med både kollegaer og ledelse, samt ha evnen til å søke feedback og veiledning aktivt for å utvikle deg faglig.

  • Tilpasningsdyktighet. Teknologibransjen er i konstant utvikling, og det som læres i dag, kan være utdatert om noen få år. Evnen til å holde seg oppdatert er avgjørende.

  • Teknisk forståelse. En grunnleggende forståelse og interesse for teknologi er et must, da dette danner grunnlaget for det du skal lære deg lærlingperioden.

Ble tatt utrolig godt imot

Som lærlinger har Mats og Tobias jobbet mye med leveranser av nettverksutstyr – blant annet for store kunder som Legevakten i Oslo. Det skal de fortsette med som fast ansatte Network Engineers.

– Jeg er klar for å ta enda litt mer ansvar for prosjektene, samtidig tror jeg det blir en myk overgang. Det handler om å levere switcher og aksesspunkter til forskjellige kunder, og å automatisere denne prosessen mest mulig, sier Mats Halkes.

– Vi ble tatt utrolig godt imot fra første dag, og har følt oss som «vanlige ansatte» også som lærlinger, med samme rettigheter og muligheter som resten, supplerer Tobias Engli.

Duoen har en klar anbefaling til deg som går på videregående skole i dag:

– Er du interessert i nettverk eller data? Søk lærlingplass i Telenor!

Telenors lærlingprogram heter Young Engineers og ble innført i 2017.

Tips! De aller fleste som har vært lærling hos Telenor startet med praksisplass: Hør med læreren din om hvilke muligheter du har!

Klassisk vinn-vinn-situasjon

Telenors lærlingprogram heter Young Engineers og ble innført i 2017. Programansvarlig Mads Aasen forteller at lærlingene er gull verdt for dynamikken på arbeidsplassen.

– En klassisk vinn-vinn-situasjon. Lærlingene stiller annerledes spørsmål, har pågangsmot og inspirerer oss seniorer til å utvikle oss videre. Samtidig sitter hver enkelt lærling igjen med utrolig mye kompetanse etter perioden hos oss.

Læringskurven er nemlig bratt.

– Det skjer mye det første halvåret, og allerede etter et par måneder er du produktiv. Underveis får du en grundig opplæring i verktøykassen vår, veiledning, feedback og halvårsvurderinger. Det hele avsluttes med en fagprøve. Mange får også tilbud om jobb etter fullført lærlingperiode, men dette er helt avhengig av hva vi har behov for til enhver tid, sier Aasen.

Mads Aasen
Mads Aasen har tittelen Head of Technical Service Production i Telenor Norge, men han er også programansvarlig for lærlingene!

Gleder seg til å ta imot flere

Young Engineers-programmet utvikler (og utvider) seg hvert eneste år, og inneværende kull er det første som rullerer mellom driftsavdelingen og sikkerhetsavdelingen. Derfor:

– Er du interessert i å bli lærling hos Telenor? Oppfordre læreren din til å ta kontakt med oss for å høre om vi kan tilby praksisplass, dette er gjerne første steg. Vi kan også komme på besøk til skolen din for å snakke mer om ordningen og Telenor som arbeidsplass, sier Mads Aasen og avslutter:

– Vi gleder oss til å ta imot flere dyktig lærlinger!