Historier

Det handler om sikkerhet og årvåkenhet

Før jul i 2023 var flere ansatte i Telenor sikkerhetsmiljø med på å avsløre en mann i 30-årene som står tiltalt for grovt bedrageri av kjente norske medieprofiler, deriblant Jon Almaas, Fredrik Solvang og Galvan Mehidi.

sikkerhet

Før jul i 2023 var flere ansatte i Telenor sikkerhetsmiljø med på å avsløre en mann i 30-årene som står tiltalt for grovt bedrageri av kjente norske medieprofiler, deriblant Jon Almaas, Fredrik Solvang og Galvan Mehidi.

Ifølge VG erkjenner tiltalte ID-tyveri av Almaas og Solvang. Avisen skriver at han skal ha brukt identiteten deres i elektronikkbutikker for å få svindlet til seg iPhoner til mer enn 60 000 kroner.

Både Almaas og Mehidi skryter av innsatsen og hjelpen de har fått fra Telenor.
– Telenor har vært som CIA, de har levert som bare det. Det var de som tipset meg om svindelen, og egentlig har hjulpet meg mest, sier Mehidi til VG.

– Det er aldri gøy å bli utsatt for ID-tyveri, men heldigvis var det noen våkne ansatte i Telenor som slo alarm, og løste saken uten at jeg trengte å gjøre noe særlig, uttalte Almaas til samme avis.

Totalt er det åtte fornærmede i saken, ifølge tiltalen. – Vi ser veldig alvorlig på saken, sier politiadvokat Josefine Thoreid og legger til at mannen erkjenner delvis straffskyld.

Samarbeider tett med politiet
– Saken gjelder flere tilfeller av grovt bedrageri og identitetskrenkelse, forklarer politiadvokaten til VG. – For noen av de fornærmede har det også hatt betydelig økonomisk skade, opplyser hun.

– I Telenor har vi et eget Fraud & Crime-team som samarbeider tett med politiet og melder ifra om kriminell aktivitet rettet mot våre kunder eller mot oss selv. Vi hjelper politiet med analysearbeid som gjør at de lettere kan avdekke kriminelle handlinger og eventuelt foreta nødvendig pågripelse, sier Thorbjørn Busch, leder Fraud & Crime i Telenor.

–  I denne saken analyserte og kartla vi gjerningspersonens handlingsmønster. Dette gjorde det mulig for oss å lettere kunne forutsi hvor han mest sannsynlig ville slå til neste gang. Det ble raskt etablert et samarbeid med politiet som ledet til pågripelse. Samtidig tipset vi de fornærmede om at deres identitet ble misbrukt slik at de selv kunne anmelde forholdet. Telenor har også vært skadelidende og fulgt opp med egen anmeldelse. Tiltalte har operert i flere byer i Norge. Med vår oversikt har vi vært i stand til å se at det trolig var samme gjerningsmann bak samtlige forhold, fortsetter han.

Telenor har også nylig bistått politiet i andre svindelsaker som har ført til pågripelser.

Har stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet

Disse sakene er kun noen tilfeller av svindel og digital kriminalitet som har vært omtalt i mediene de siste ukene. Det skrives mye om svindel for tiden, ikke uten grunn. Vi ser ekstremt mange forsøk på digital kriminalitet mot våre kunder. Bare i andre halvår 2023 blokkerte vi godt over 500 millioner forsøk på digital kriminalitet på nett. Dette omfatter blant annet phishing-forsøk, tilgang til svindelsider og nedlastning av ondsinnet programvare.

Thorbjørn Busch

–  Tallene viser hvor viktig det er å ta sin egen digitale sikkerhet på alvor. Er du på nett er du også utsatt. De som driver med denne type nettkriminalitet er godt organiserte kriminelle nettverk som har kompetanse og ressurser til å gjennomføre sofistikerte angrep i stor skala, avslutter Busch.

Uten nødvendig ekspertise og teknologi er det vanskelig å beskytte seg selv. Vi har sikkerhetsfiltre som blokker innhold og beskytter deg mot utrygge nettsider, både på mobilnett og bredbånd. Disse filtrene vil også advare deg dersom du er i ferd med å gjøre noe som kan sette deg selv i fare.

Telenors sikkerhetsmiljø er blant de første til å oppdage svindelbølger eller nye metoder. Dette gjør at vi raskt kan sette i gang tiltak. Likevel er trusselbildet i kontinuerlig endring. Angrepsmetodene utvikler seg og endrer karakter. Derfor er det viktig at våre kunder også er årvåkne og kritiske til henvendelser via e-post, anrop, nettsider, SMS og andre meldingstjenester.

Vi har et av landets ledende sikkerhetsmiljøer med kompetanse til å bekjempe avanserte trusselaktører. Som Telenorkunde har du noen av de beste sikkerhetsekspertene på ditt lag.