Historier

Det handler om mobildekning – bokstavelig talt på liv og død

Ranveig og Johan Trygve Solheim har bokstavelig talt kjent på kroppen hva det vil si å være uten mobildekning. Nå har ekteparet og folket på Svanøy i Kinn fått tilgang til Telenors mobilnett.

Dekning

Det handler om mobildekning – bokstavelig talt på liv og død

Ranveig og Johan Trygve Solheim har bokstavelig talt kjent på kroppen hva det vil si å være uten mobildekning. Nå har ekteparet og folket på Svanøy i Kinn fått tilgang til Telenors mobilnett.

26. mars 2019 er en dag som sitter spikret i minnet til ekteparet. Fra kontorvinduet på Norsk Hjortesenter så Johan Trygve konas sykkel i grøfta. Instinktivt løp han til og fant Ranveig liggende ved siden av sykkelen. Han skjønte straks at Ranveig hadde fått hjerneblødning.  Der Johan Trygve fant henne, var det ikke mobildekning. Han måtte derfor forlate sin alvorlige syke kone for å finne et sted med dekning. Til alt hell fant han en flekk med dekning og alarmert nødetatene, og Ranveig fikk hjelp og overlevde.

Utfordret næringsliv og kommune

Både før ulykken og i tiden etter har Johan Trygve Solheim jobbet utrettelig for å sikre den vesle øya utenfor Florø mobilforbindelse. Som daglig leder av Norsk Hjortesenter har mobildekning mye å si både for bolyst og næringsutvikling. Og ikke minst er tilgangen til et godt mobilnett avgjørende for at folk skal føle trygghet for å bo og ferdes på øya. Solheim mobiliserte lokalt næringsliv, Kinn kommune og Telenor. 

23. november 2023 stod Ranveig for den offisielle åpningen av basestasjonen på Storåsen på Svanøy. Den gir dekning og trygghet for de rundt 40 fastboende. Mobilsignalene rekker også ut til andre øyer i skjærgården.

Sammen med Ranveig på åpningen var også foruten ektemannen Johan Trygve også Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Mobilutbyggingen på Svanøy er en av om lag 40 samarbeidsavtaler Telenor har gjennom året. Dette er utbygginger der kommuner og lokalsamfunn står for deler av finansieringen, mens Telenor tar kostnadene for utbygging og drift av mast og basestasjon.

Investerer milliarder i mobilnettet

Dekningsdirektøren er både rørt og glad for at Telenor endelig kan gi Svanøy mobildekning.

– Selv om vi investerer milliardbeløp i oppgradering av eksisterende nytt og utbygging av 5G-nettet, vil det alltid være områder det er vanskelig å bygge mobildekning. Da er det godt å ha ildsjeler som Johan Trygve Solheim og de andre som har stått på. Det er ikke hver gang vi åpner en basestasjon der dekning på kan bety forskjell på liv og død. Men det var det på Svanøy.

For Telenor er det viktig å sikre hele Norge god dekning uavhengig av hvor man bor. Med nærmere 8800 basestasjoner spredt utover vårt langstrakte land dekkes 87 prosent av Norges totale landareal og hele 99,9 prosent av befolkningen.