Telenor leverer rutere som er utviklet for å fungere optimalt for T-We-tjenesten. Vi forstår at noen av våre kunder har særskilte behov og derfor ønsker å benytte en annen ruter. Vi har derfor laget denne guiden hvor vi går gjennom enkelte utfordringer man kan møte på når man ønsker å benytte eget utstyr i kombinasjon med T-We levert via IPTV.

Her finner du de viktigste utdragene fra brukerveiledningen

Det er som regel mulig å bruke egen ruter eller annet nettverksutstyr enn det som medfølger fra Telenor, men det kan kreve ekstra konfigurasjon og at visse standarder støttes av utstyret.

Vi tilbyr rutere designet for optimal funksjonalitet med T-We-tjenesten vår. Vi forstår at noen kunder har spesifikke behov og ønsker å bruke annet utstyr. Derfor har vi laget en guide som belyser utfordringer knyttet til bruk av eget utstyr med T-We via IPTV.

For å få dette til å fungere, er det viktig å ha en forståelse for nettverk og å konsultere dokumentasjonen for utstyret. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å kontakte kundeservice hos utstyrsleverandøren eller søke informasjon på nettet for korrekt konfigurasjon av utstyret.

  • Tredjepartsutstyr

    Telenor kan ikke tilby kundeservice for tredjepartsutstyr, det vil si utstyr som ikke er levert av Telenor. Dette skyldes det enorme mangfoldet av produkter og konfigurasjoner på markedet, noe som gjør det umulig å ha tilstrekkelig kompetanse på alle.

    Selv om enkelte produkter er spesifisert for IPTV-støtte, kan implementeringen være mangelfull, avhengig av individuelle hjemmenettverk. Noen produkter har ikke støtte for IPTV i det hele tatt, eller har bare delvis støtte, noe som kan skape problemer ved oppsett og bruk.

    Det finnes også ulike revisjoner av maskinvaren, og forskjeller i programvareversjoner kan påvirke hva som er støttet. Det anbefales å alltid bruke den nyeste programvareversjonen for best mulig ytelse.

    For utstyr som støtter nødvendige teknologier, bør det fungere, men det kan kreve grundig lesing av dokumentasjon for riktig oppsett.

    Telenors IPTV-løsning for T-We er basert på industristandarder, og mange kunder bruker rutere og svitsjer fra forskjellige produsenter uten problemer. Løsningen krever heller ikke VLAN, noe som er nødvendig hos enkelte andre IPTV-leverandører.

  • Telenor WiFi Ruter 

    Vår anbefaling er at man benytter Telenors egne rutere – da primært vår nyere modeller:

    • WiFi Ruter (DG2200TN)

    • WiFi Ruter II (EX5700)

    • Den eldre modellen P8702N støtter også IPTV

    Telenors rutere er utviklet for å fungere optimalt med T-We-tjenestene, samt har funksjonalitet som gir oss muligheter til å bistå kundene i større grad hvis det skulle være problemer med våre tjenester. 

  • T-We over fiber med IPTV 

    Telenors tv-tjeneste T-We leveres over flere forskjellige aksessteknologier: 

    • Hybridfiber (HFC)/Kabel-TV
      TV-signalene føres til T-We-dekoderen via koakskabel, mens dekoderen får internettilgang via WiFi, ethernet eller integrert modem (modellavhengig) 

    • Trådløst bredbånd
      4G/5G-antenne gir internett til boligen og TV-signalet distribueres via kablet Ethernet eller WiFi i hjemmenettet

    • Fiber med RF-Overlay
      Fiberforbindelse til boligen, med koakskabel fra fibermodemet til T-We-dekoderen

    • Fiber med IPTV
      Fiberforbindelse til huset og videre TV-signal distribuert via kablet Ethernet i hjemmenettverket til T-We-dekoderen

    De tre første løsningene stiller ikke spesielle krav til hjemmenettverket og dekkes ikke av denne guiden.  

    Hjemmenettverket vil imidlertid spille en rolle for strømmetjenester på TV-dekoderen, da dette vil være avhengig av en nettverksforbindelse med høy nok kapasitet for å levere innholdet som skal vises. For fiber med IPTV blir det imidlertid krav til IPTV-støtte for ruter og potensielt også andre deler av hjemmenettet. 

Første forutsetning: IGMP

Telenors IPTV-løsning krever støtte for IGMP v3 (Internet Group Management Protocol), og mange brukere opplever problemer når de bruker egen ruter. Hvis IGMP-funksjonene ikke er aktivert, kan man enten ikke få TV-bilde i det hele tatt, eller bildet kan forsvinne etter kort tid.

For å løse dette kan man gå inn i ruterens administrasjonsgrensesnitt, der man ofte finner konfigurasjonsvalg relatert til IPTV og IGMP. I noen tilfeller kan begrepene variere; man kan for eksempel se alternativer som «Enable multicast support» eller «Enable IPTV».

Dokumentasjonen for ruteren bør gi veiledning om hvordan man aktiverer disse innstillingene. I tillegg er det viktig at både «IGMP Proxy» og «IGMP Snooping» støttes og aktiveres for optimal funksjonalitet. Sørg for at disse innstillingene er korrekt konfigurert for å sikre en stabil IPTV-opplevelse.

IMPG støtte

📸1
Sjekk spesifikasjonene for din ruter – er IGMP-støtte på listen?

(Foto: Skjermdump Asus.com) 

IMPG støtte - proxying

📸2
Om ikke spesifikasjonene sier noe hvorvidt IGMP er støttet, kan det komme fram av dokumentasjonen – og da også med instruksjoner for aktivering.

(Foto: Skjermdump Netgear.com) 

IMPG - admin grensesnitt

📸3
IGMP er støttet av mange rutere, men må ofte aktiveres via ruterens administrasjonsgrensesnitt. 

(Foto: Skjermdump Asus.com) 

Multicast

Multicast

Bakgrunnen for krav om IGMP-støtte ligger i hvordan TV distribueres via IPTV. Ved direktesendinger med IPTV blir TV-signalene tradisjonelt fordelt over multicast. Multicastbasert IPTV er en industristandard for TV-leverandører, men kan implementeres ulikt av forskjellige aktører.

Forenklet betyr multicast at en datastrøm sendes til flere klienter (som TV-dekodere) samtidig. Dette står i kontrast til unicast-teknologier, som brukes av strømmetjenester. Unicast krever mer kapasitet, ettersom det sender en egen strøm til hver enkelt bruker.

Multicast-basert direkte-TV på T-We-dekoderen gir høyere bilde- og lydkvalitet sammenlignet med å bruke appene eller se programmer fra arkivet i T-We-tjenesten.

Denne tilnærmingen sikrer en mer effektiv distribusjon av TV-signaler, noe som bidrar til bedre seeropplevelse.

📸 ➔ En del rutere har egne seksjoner for IPTV-konfigurasjon der VLAN skal settes opp. Det er ikke nødvendig å gjøre VLANkonfigurasjoner for Telenor T-We levert over IPTV. På denne ruteren fra Netgear, er konfigurasjonen for IGMP plassert et helt annet sted i administrasjonsgrensesnittet

(Foto: Skjermdump Netgear.com) 

Problemer med direkte-TV

Hvis ruteren ikke støtter IGMP, kan det føre til flere problemer. Et vanlig problem er at TV-bildet forsvinner etter noen minutter. Ytelsen til nettverket kan også reduseres kraftig. Uten IGMP Snooping sendes multicast-trafikk til alle porter på ruterens svitsj og trådløsnett, i stedet for bare til TV-dekoderen.

Hvis ruteren ikke har maskinvareakselerert multicast, kan prosessorbelastningen øke betydelig ved multicast-trafikk, noe som kan forårsake forstyrrelser i TV-bildet, spesielt ved annen trafikk. Andre årsaker til forstyrrelser i IPTV-bildet kan være dårlig nettverkskabler eller manglende støtte for IPTV i ruter og svitsjer.

Rutere og mesh-løsninger bak Telenor-ruteren

Mange kunder opplever problemer med bruk av flere rutere, enten ved å koble en ruter bak Telenors ruter eller ved å bruke rutere fra andre leverandører. Disse problemene påvirker ikke bare T-We-tjenesten, men også andre produkter og tjenester.

To primære problemer oppstår:

  • For det første, dobbel-NAT
    Dette hindrer produkter som bruker UPnP fra å åpne porter mot enheter i nettverket, noe som kan påvirke både T-We og online gaming.

  • For det andre, forskjellig nettverk
    Hvis en mobiltelefon er koblet til «Ruter 1» og en Chromecast til «Ruter 2», vil ikke mobiltelefonen kunne se Chromecast-en. Dette gjelder også for en PC som prøver å skrive ut til en printer bak en annen ruter. T-We-appen må kunne identifisere T-We-boksen i hjemmenettet for å bekrefte at brukeren er hjemme, noe som kan bli problematisk hvis enhetene er koblet til ulike rutere.

Mange bruker to rutere for å utvide WiFi-dekningen, for eksempel ved å plassere en ekstra ruter et annet sted i huset.

  • I mange tilfeller kan problemer knyttet til dette løses

    • For Telenors fiber- og hybridfiber-aksesser er det ikke slik at man må benytte Telenors ruter. Fra fibermodemet eller kabelmodemet har man en vanlig Ethernet-forbindelse der en annen tredjepartsruter kan kobles til. Hvis hensikten er at man kun skal benytte sin egen ruter, kan Telenor-ruteren kobles vekk. Vær imidlertid oppmerksom på at Telenors kundeservice ikke kan tilby den samme graden av brukerstøtte hvis du ikke benytter ruter fra Telenor. 

    • En del rutere og mesh-løsninger støtter et såkalt «aksesspunktmodus»/«bromodus». For ruteren/mesh-løsningen som står bak en annen ruter, vil da ruterfunksjonaliteten deaktiveres, mens man fortsatt får brukt svitsjen og WiFi-tilkoblingen for denne. 

    • Hvis ikke aksesspunktmodus/bromodus er støttet at «ruter nr. 2», kan en løsning være å deaktivere funksjonalitet som DHCP og UPnP, samt koble ledningen som kommer fra primærruteren inn på en svitsjport på «ruter nr. 2» i stedet for WANporten. Hvis man skal gå til anskaffelse av en mesh-løsning, anbefaler vi å sjekke om aksesspunktmodus/ bromodus er støttet. Mange støtter dette, men vi ser at enkelte populære løsninger ikke gjør det – eksempelvis Google WiFi.  

    • Hvis man i utgangspunktet har WiFi-ruter fra Telenor, vil anbefalt løsning for å utvide WiFi-dekningen være å benytte Telenors WiFi Forsterkere, som danner et mesh-nettverk. 

Et alternativ: StrømmeTV-modus 

Benytter man til T-We Boks II og opplever problemer knyttet til IPTV-støtte for utstyret man benytter, eller man ønsker å kjøre med boksen trådløst, kan et alternativ være å sette den i strømme-TV-modus.

Vær oppmerksom på at strømme-TV-modus ikke gir mulighet for opptak, samt at kvaliteten på TV-sendingene er lavere enn ved bruk av vanlige oppsett med IPTV. 

Også for svitsjer må man påse at IGMP-støtte er på plass

Bruk av svitsj

Mange bruker en svitsj for å få flere porter for kablet nettverk, enten bak Telenors ruter eller en tredjepartsruter, samt for å koble utstyr i forskjellige rom. For eksempel kan en kablet forbindelse fra et fibermodem i et teknisk rom til en veggkontakt i stua gi tilgang til en T-We-dekoder, spillkonsoller og smart-TV. Dette kan forbedre ytelsen ved å redusere antallet enheter på WiFi-nettet.

Det er viktig å bruke en svitsj som er egnet for IPTV, da en uegnet svitsj kan føre til bildeutfall. Når IPTV-multicast går via en svitsj, er det nødvendig at svitsjen støtter IGMP v3 og har dette aktivert. Informasjon om dette finnes vanligvis i produsentens spesifikasjoner eller brukermanual. For enkelte svitsjer, som TP-Link, kan IGMP være aktivert som standard i nyere programvareversjoner, men krever manuell aktivering i eldre modeller.

📸 ➔ Også for svitsjer må man påse at IGMP-støtte er på plass, og det kan være nødvendig å gå inn i administrasjonsgrensesnittet til svitsjen for å aktivere dette. 

(Foto: Skjermdump TP-Links Technologies)

Gigabit Ethernet 

Vi vil normalt sett anbefale at alt utstyret du benytter har støtte for gigabit ethernet. Kabler som benyttes må også støtte dette. Bruk av rutere, svitsjer, kabler eller annet utstyr som begrenser hastigheten til 100 Mbps vil i noen situasjoner kunne gi problemer – spesielt om forbindelsen via dem benyttes både til internett og TV, samt at et økt antall 4K-innhold vil kunne gi økte krav til nettverkshastigheten.  

Selv om man for bredbåndsaksessen kun har 75 Mbps, vil trafikken ved bruk av IPTV være høyere, ettersom dette kommer i tillegg til selve bredbåndet. Hvis man benytter utstyr eller kabler som begrenser hastighet til 100 Mbps, vil man selv ved 75 Mbps bredbåndshastighet risikere at man ikke får full hastighet når IPTV benyttes.  

Kabler som benyttes bør være klassifisert som Cat5e eller bedre. 

Homeplug/PLC

Kan Homeplug/PLC benyttes? 

Nettverk via strømnettet, kjent som Homeplug eller PLC (Power-line Communication), bruker strømledningene i hjemmet som nettverkskabler. Dette kan være en løsning for Telenors tjenester, men det er viktig å sjekke spesifikasjonene for støtte til IPTV, multicast og IGMP.

Funksjonaliteten avhenger av flere faktorer, inkludert kvaliteten på Homeplug-adapterne, strømnettet i boligen, og forstyrrelser fra annet elektrisk utstyr. Selv om enkelte Homeplug-løsninger annonserer hastigheter på opptil 2 Gbps, opplever de fleste brukere bare en brøkdel av denne hastigheten.

Brukerne må ofte teste Homeplug-løsningen for å vurdere ytelsen. En T-We Boks II-dekoder som kjører tre parallelle opptak og direktesending kan kreve opptil 100 Mbps. Med økningen av 4K-kanaler vil båndbreddekravene øke ytterligere, noe som kan påvirke effektiviteten av Homeplug-løsninger fra husstand til husstand.

📸 ➔ Homeplug lar deg brukte strømledningene i huset som nettverk. Hvor godt det i praksis fungerer varierer med kvaliteten på Homeplug-produktet og en rekke faktorer knyttet til det elektriske anlegget i huset ditt.

(Foto: Devolo) 

På eget VLAN? 

I motsetning til mange leverandører av IPTV, benytter Telenor T-We seg ikke av VLAN, der IPTV-trafikken er separert fra annen trafikk i hjemmenettverket.  

At vi ikke benytter VLAN vil for mange bety at det er langt enklere å bruke utstyr som ikke er levert av Telenor – både i utvalg av utstyr som kan benyttes og hvor enkelt dette utstyret er å konfigurere.  

Om man ønsker å separere T-We-trafikken på eget VLAN er dette mulig, så lenge man har utstyr som gir mulighet for det. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis T-We-boks står på et eget VLAN, vil ikke T-We-app kunne se den i hjemmenettet.  

Dette kan resultere i at enkelte tjenester i appen ikke fungerer (kanaler og arkiv som kun fungerer hjemme).  

Fant du ikke svar på det du lurte på?

Da anbefaler vi at du tar kontakt med leverandøren av ditt utstyr