Åpne porter

Her finner du informasjon om hvordan du kan åpne porter på din trådløse ruter

Bilde av wifi ruter 2 - åpne porter på trådløs ruter

Hva er viderekobling eller åpning av porter?

Kort fortalt er det en måte å gi andre tilgang til å kontakte en datamaskin eller enhet i ditt nettverk fra et annet eksternt nettverk.

Ruteren din vil normalt begrense denne tilgangen for å gjøre deg mer sikker, og derfor må man åpne eller viderekoble porter når man ønsker å tillate denne typen trafikk.

NB! Husk at åpning av porter innebærer en sikkerhetsrisiko. Før du gjør dette bør du være sikker på at tjenesten som eksponeres på Internett er sikret på en god måte. Du bør unngå å åpne opp porter dersom du er usikker på hvilken sikkerhetsrisiko dette innebærer.

Når trenger jeg det?

Det er få tilfeller der du trenger å åpne eller viderekoble en port i ruteren. Til daglig bruk på nettet klarer du deg fint med standardinnstillingene, men det finnes noen unntak. De vanligste er i forbindelse med dataspill, IP-kamera eller lignende enheter.

  • Dataspill: Dersom du skal «hoste en server», det vil si tilrettelegge for at spillet kan kjøres via ditt nettverk. På den måten kan andre koble seg til din «server» og dere kan spille sammen. NB: De fleste spill krever ikke at du gjør du dette.

  • IP-kamera: Dette kan være kameraer du setter opp til å overvåke inngangspartiet, f.eks. på hytta. Kameraet i seg selv krever ingen portåpning eller viderekobling, men dersom du ønsker tilgang til kameraet over Internett, må du sette opp muligheten for dette.

Slik gjør du det

Før du går i gang med å lage reglene, må du vite hvilke porter du skal åpne. Ofte kan du finne disse ved å søke på spillet eller enheten på nett.

Hvilken ruter har du?

WiFi Ruter II eller WiFi Ruter

Nyere WiFi-rutere levert av Telenor

Huawei B818

Huawei B818