Hva er Flubot?

Flubot fungerer slik at man mottar en SMS eller MMS om at en pakke er på vei til dem. Meldingen er gjerne på engelsk, men er sendt fra et norsk mobilnummer – og inneholder en lenke, ofte til en DHL-app.

Dersom Flubot blir installert på en mobil, vil den laste ned personlige detaljer og prøve å lure brukeren til å gi fra seg nettbank-detaljer. Den ondsinnede applikasjonen vil også sende ut svært mange SMS- eller MMS-meldinger til andre mobiler – for på denne måten å spre seg videre. For at Flubot skal bli installert på en mobil, må mottakeren ha åpnet for å installere programmer fra en uoffisiell kilde.

Hva bør du gjøre hvis du har mottatt en slik SMS?

 • Ikke trykk på lenken – og ikke last ned appen

 • Har du lastet ned en slik app:

  • Start mobilen i Safe Mode og avinstaller Flubot-appen.

  • Har du ikke mulighet til å starte mobilen i Safe Mode – så må du nullstille den for å fjerne Flubot-appen. Dette medfører at du vil miste all data som ikke er lagret.
   Gjøres dette fra en backup, må man sørge for å gjøre dette fra en versjon som er fra før man installerte den ondsinnede programvare.

  • Hvis du har logget deg på noen nettsider med brukernavn og passord, må du bytte passord på disse umiddelbart. Sjansen er stor for at Flubot har fanget opp disse, og delt dem med svindlerne. Du burde også sperre eventuelle bankkort du har brukt via mobilen.

 • Dersom du mottar SMS eller MMS som tydelig er svindel, kan du rapportere det til oss ved å bruke skjema linket nederst på siden.

Slik nullstiller du mobilen

Ønsker du melde ifra om svindelforsøk?

Har du mottatt en e-post eller SMS du mener er mistenksom?

Du kan sende den inn til oss via skjemaet under, så vil vi ta det videre med vår sikkerhetsavdeling.

Rapporter svindelforsøk