Sikkerhet

Hva er Quishing - også kjent som QR-kode-svindel?

I dagens digitale verden blir vi stadig introdusert for nye begreper og trusler. En av de seneste bekymringene er fenomenet kjent som Quishing, eller QR-kode-svindel. Dette er en trend som har begynt å bekymre sikkerhetseksperter over hele verden, inkludert oss her hos Telenor.

Hva er Quishing

Hva innebærer egentlig Quishing, og hvordan kan du beskytte deg selv mot det? La oss utforske dette fenomenet nærmere.

Du har sikkert sett dem mange steder: den pikslete firkanten i påloggingsbildet til en strømmetjeneste, innlogging til Google-kontoen din, eller kanskje på bordplaten i favoritt-restauranten. Det er symboler som kalles QR-koder, og de kan enkelt skannes med smarttelefonen for rask innlogging, påmelding og bestilling.

Hva er en QR-kode?

En QR-kode, eller en Quick Response-kode, er en type todimensjonal strekkode som kan lagre informasjon i form av svart-hvite firkanter eller prikker på et kvadratisk rutenett. Disse kodene kan skannes med en smarttelefon eller en annen enhet med et kamera, og når de skannes, kan de gi rask tilgang til ulike typer informasjon, for eksempel nettsider, kontaktdetaljer, menyer, eller annen digital informasjon. QR-koder brukes ofte i markedsføring, logistikk, billettering og på mange andre områder der det er behov for å dele informasjon raskt og enkelt.

Hva er Quishing?

Quishing, eller QR-kode-svindel, er en høyaktuell svindelmetode. Gjennom å skanne QR-koder blir vi lurt inn på nettsider som fisker etter påloggings- eller betalingsinformasjon. Hvem som helst kan veldig enkelt lage en QR-kode på nettet – der de selv bestemmer hvilken nettside den skal lede til. Slik kan svindlere lett lage og spre QR-koder som tilsynelatende gir tilgang til for eksempel en meny, tilbud eller rabatter, eller tjenesteinnlogging, men i stedet brukes for å samle inn personlige opplysninger eller spre skadelig programvare.

Så, hvordan kan du beskytte deg selv mot Quishing?

Her er noen tips:

1. Vær oppmerksom når du skanner QR-koder. Er det rimelig at noen sender deg en QR-kode via e-post? Skulle du motta en - vurder om avsenderen er pålitelig. Sjekk nøye hvor nettadressen peker når du skanner, spesielt hvis du skanner en QR-kode fra jobb-e-posten din og du skanner den med din private telefon.

2. Det er ulike grunner til at man skanner en QR-kode. Men dobbeltsjekk alltid nettadressen du havner på før du gir ut sensitiv informasjon. Uansett om du skanner koder for pålogging, betaling eller personlige opplysninger bør du sjekke at nettsiden du havner på er legitim.

3. Ved betalingssituasjoner, bruk Vipps sin QR-kodeskanner for ekstra sikkerhet. Den vil varsle deg hvis det er noe mistenkelig med QR-koden.

4. Vær kritisk når du blir bedt om å laste ned apper via QR-kode. For økt sikkerhet, bruk alltid telefonens offisielle app-butikk.

5. Skal du skanne en QR-kode, sjekk om koden kan være tuklet med. Svindlere kan finne på å feste falske QR-kode-klistremerker over et eksisterende QR-kodebilde for å lure ofrene sine.

QR-koder er en imponerende teknologi som allerede har vist seg å være svært nyttig i en rekke bransjer. Dessverre, akkurat som phishing-angrep infiltrerer e-poster, SMS-er, direktemeldinger og andre teknologier, utnytter svindlere også QR-koder for å lure uoppmerksomme mobilbrukere. Ved å være mer bevisst og ta noen enkle forholdsregler, kan du enkelt redusere faren for å bli offer for Quishing og andre former for svindel og sosial manipulasjon på nettet.

SafeZone blokkerer farlige nettsider – også om du skanner en QR-kode