Sikkerhet

Nettvern beskytter deg, men er usynlig for det blotte øyet

"Varsel! Du er i ferd med å gå inn på en nettside som inneholder virus, svindelforsøk eller annen skadelig programvare, og filteret Nettvern fra Telenor har derfor stoppet deg."

Nettvern beskytter deg

Falske nettsider er blitt noe vi alle må forholde oss til. De vokser i omfang og er ofte profesjonelt utformet. Da er det lett å bli lurt. På bare en måned kan Telenors Nettvern stanse mellom 80.000 og 300.000 besøk på falske nettsider, og slik sørge for at du kan surfe litt tryggere på nett. Nettvern beskytter deg.

Klarer du å se forskjell?

Falske nettsider ser ofte svært proffe ut, og nettadressene er så og si helt like originaladressene. Da er det lett å bli ført bak lyset, og det kan føre til at mobilen eller datamaskinen får virus og at virksomhetskritiske dokumenter blir kompromittert. Skadevare fører til store kostnader for bedriftene, svekker omdømmet og går ut over produktiviteten. Et klikk kan være et klikk for mye.

Dette er faresignalene du skal se etter:

 1. Inneholder URL-en (adressefeltet) tall, ulike symboler og mange bokstaver uten betydning etter hverandre, er det tegn på at noe kan være galt. 

 2. Dårlig språk og stavefeil er ofte et tegn på at nettsiden er falsk.

 3. Blir du bedt om å oppgi kontoinformasjon på en åpen nettside, er sannsynligheten for at du blir utsatt for et phishing-forsøk stor. Og siden er trolig satt opp i et forsøk på å svindle deg.

 4. Se alltid etter en hengelås til venstre i adressefeltet - det betyr at nettsiden er kryptert og at eieren er bekreftet.

 5. Kontroller at adressen til siden, øverst i nettleseren, ser riktig ut. For eksempel www.firma.no. 

Nettvern beskytter deg

Nettvern beskytter deg og gir bedriften økt sikkerhet

Surfer du på et Telenor-nett, stopper filteret Nettvern deg hvis du i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, er falsk, prøver seg på svindelforsøk, sprer skadelig programvare e.l., og du får opp en varselsmelding på skjermen. Du blir da stoppet fra å gå videre og reduserer faren for å få skade på mobilen/datamaskinen. Nettvern beskytter deg og er et DNS-filter som ligger i selve Telenor-nettet og skal stoppe kundene fra å bli lurt til å laste ned malware og informasjon phishing. Tjenesten er dog ikke et sikkerhetsprodukt som gjør at du kan kutte ut noen av de andre sikkerhetsproduktene du bruker, men det dreier seg om et supplement. Vi er opptatt av at mange lag av sikkerhet gir best effekt.

Malware og Phishing – Hva er det?

Malware er en fellesbetegnelse for skadelige programmer som er blitt installert på datamaskinen din, ofte uten at du har gitt tillatelse til det.

Det finnes en rekke eksempler på ulik malware: datavirus, ormer, trojanere, spionprogrammer, falske annonser, løsepengevirus, rootkit og keyloggere. Du kan få malware på enheten din hvis du har vært uheldig og klikket på en ukjent lenke i en e-post, har lastet ned et ukjent program, eller har åpnet en fil fra en infisert minnepinne eller lignende. Nettvern beskytter deg og hindrer deg i å laste ned malware på enheten og på den måten unngår du å bli infisert.

Phishing er betegnelsen på digital snoking eller det å være ute etter sensitiv informasjon, som passord, brukernavn eller kredittkortnummer. Ved phishingangrep kontaktes offeret som regel via en e-post, hvor avsenderen fremstår som en reell virksomhet, for eksempel en bank. Offeret lures videre til å åpne et vedlegg eller klikke seg inn på en falsk nettside for å "logge seg inn", eller oppgi annen sensitiv informasjon, som for eksempel fødselsnummer. Nettvern hindrer deg i å gå inn på de falske nettsidene og slik unngår du å bli lurt til å oppgi sensitiv informasjon.

Nettvern beskytter deg mot både phishing og malware.

Nettvern beskytter deg og er vårt våpen mot nettsvindlere

Nettvern beskytter deg mot phishing og andre farer på nettet. Google har Safe Browsing i nettleseren, noe som også brukes av Firefox og andre nettlesere. Noen ganger får de sperret sider fort, andre ganger tar det lang tid. Ofte kjøres det også «kampanjer» med phishing, rettet mot enkeltland og språk. Et slik angrep mot «lille Norge» vil det da typisk ta lang tid for Google å stoppe, mens vi i Telenor kan oppdage det raskt. Får vi rapporter om en phishing-side kan vi sperre dette på få minutter. Skal Google ta seg av jobben kan det ta timevis før noe skjer.

Nettvern beskytter deg og hindrer deg i å gå inn på falske nettsider.

Viktig å vite om Nettvern

 • Nettvern beskytter deg og er et DNS-filter i selve Telenors nett.

 • For bedriftskunder er Nettvern inkludert hvis du har abonnementene Flyt, Bedrift Fri+, Bedrift+, Bredbånd Bedrift, Bedrift Split eller Bedrift Basis. Har du et mobilabonnement som ikke inkluderer Nettvern kan det bestilles/aktiveres i Min Bedrift.

 • Har du Bredbånd eller Fiber fra Telenor og vår trådløse ruter er du beskyttet med Nettvern.

 • Nettvern er ikke inkludert for abonnementstypen Mobilt Bredbånd, der må Nettvern bestilles som en tilleggstjeneste.

 • Tjenesten stopper deg fra å gå inn på falske nettsteder (phishing) med identitetstyveri og svindel. Du forhindres også fra å gå inn på lenker som inneholder virus, eksempelvis i e-poster.

 • Nettvern beskytter deg, men sensurerer ikke hvor du surfer.

 • Tjenesten fungerer også i utlandet ettersom forbindelsen til mobilnettet vil rutes via Telenors systemer i Norge.

 • Siden det stadig dukker opp nye falske nettsider, er det ikke mulig å blokkere alle falske nettsider - men filteret oppdateres fortløpende.

 • Nettvern beskytter deg og sperrer kun sider vi med sikkerhet vet er ren svindel.

 • Funksjonen kan enkelt slås av i nettleseren, i Mitt Telenor-appen eller i Min Bedrift. For bredbåndskunder, kan tjenesten slås av i innstillingene til ruteren.

Slik sjekker du om du har Nettvern

Du kan selv, på denne siden, undersøke om nettvern er aktivert hos deg. (husk å være tilkoblet det nettet du vil sjekke for, f.eks. bredbåndet ditt) Merk! Er du tilkoblet et annet nett enn Telenor sitt, vil ikke Nettvern være aktivert.

Nettvern beskytter deg

Mobil-, bredbånds- og mobilt bredbåndskunder med privatabonnement hos Telenor har Nettvern inkludert. Men merk at bredbåndskunder må ha trådløs ruter fra Telenor for å få tjenesten. For bedriftskunder er Nettvern inkludert hvis du har abonnementene Flyt, Bedrift Fri+, Bedrift+, Bredbånd Bedrift, Bedrift Split eller Bedrift Basis.

Lær mer om hvordan du og dine ansatte surfer tryggere hos oss.

Vårt tips!

Ønsker du en bekymringsfri mobilhverdag for dine ansatte med ekstra sikkerhet er abonnementet Flyt et godt valg. Flyt sikrer alle ansatte den datamengden de trenger, samtidig som du slipper store overraskelser på fakturaen. Sikkerhetsfilteret er inkludert i dette bedriftsabonnementet.