Sikkerhet

Julefred i Cyberspace: Slik sikrer du bedriftens digitale helligdager

Julen er rett rundt hjørnet, og mens vi alle forbereder oss på en tid fylt med glede og samvær er det også på tide å ta noen viktige skritt for å sikre at din bedrift forblir trygg mot de skjulte truslene i cyberspace. I dagens digitale tidsalder er det like viktig å beskytte seg online som det er å pynte juletreet.

NSM - juleferieråd til bedrifter

Sørg for å gjøre gode juleforberedelser. God beredskap og klare planer for ferien minsker risikoen for cyberangrep. Og man reduserer muligheten for alvorlige konsekvenser.

Ingen ønsker å få juleferien avbrutt av et cyber-Grinch-angrep!

Vi har sett på de siste anbefalingene fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Og vi ønsker med bakgrunn i disse, å dele noen konkrete tiltak. Disse kan hjelpe din bedrift med å gjøre gode juleforberedelser for å motstå mulige cyberangrep.

Dette er NSMs tre konkrete råd for digital beredskap gjennom julen:

1.     Sjekk at kriseplanene dine er oppdatert. Lag en oversikt over ansatte som er, eller kan være tilgjengelige om det skulle oppstå en hendelse. I tilfelle en digital krise er ansatte med teknisk kompetanse, kommunikasjonsmedarbeidere og ledelse sentrale.

2.     Gå gjennom grunnleggende sikkerhetstiltak i virksomheten. Dobbeltsjekk at flertrinnspålogging og sterke passord er på plass.

3.     Minn alle ansatte om at julen er høysesong for forsøk på digital utpressing, phishing og andre dataangrep. 

Dette innebærer:

Gjennomgå og oppdater sikkerhetspolicyen din

NSM understreker viktigheten av å ha en oppdatert sikkerhetspolicy og at beredskap er billigere enn å rydde opp etter cyberangrep. Ta en grundig gjennomgang av policyen din, og sørg for at den reflekterer de siste truslene og beste praksis. Oppdater passord, begrens tilgang og gjør alle nødvendige justeringer for å styrke bedriftens digitale forsvarslinje.

Bevisstgjør ansatte om sikkerhetsrisikoer

Som NSM påpeker, er mennesker ofte det svakeste ledd i sikkerhetskjeden. Ta deg tid til å informere og trene dine ansatte på de nyeste truslene og angrepsmetodene. Kanskje kan du til og med arrangere en liten julespesifikk sikkerhetsworkshop for å gjøre det informativt og engasjerende.

Sjekk og oppdater programvare regelmessig

Hold programvaren oppdatert for å tette eventuelle sikkerhetshull. Dette inkluderer alt fra antivirusprogrammer til operativsystemer og andre applikasjoner. NSM råder bedrifter til å være proaktive når det gjelder oppdateringer for å minimere risikoen for vellykkede angrep. 

Sikre backup-løsninger

Det er alltid lurt å ha en god backup-løsning, spesielt i høytider når risikoen for ransomware-angrep kan øke. Sørg for at dine viktige data er sikret, og at du kan gjenopprette dem raskt i tilfelle et uheldig angrep. 

Vi håper disse tipsene hjelper din bedrift med å forberede seg på en sikrere jul. Husk at god cyberhygiene ikke er sesongavhengig, men en kontinuerlig innsats for å beskytte din bedrift mot stadig skiftende trusler.

 

God jul og et cybersikkert nyttår!