Nettverk

Derfor bør du ha gjestenett

Å kunne tilby godt nett for eksterne, uten å samtidig åpne «alle sluser», er viktig for både datasikkerhet og produktivitet.

Gjestenett - derfor bør du sette det opp

«Hva er passordet?»

Enten du jobber på et kontor med mange kundemøter eller i en restaurant er det et av de vanligste spørsmålene du kan få.

Det kan være fristende å bare dele nøkkelen til bedriftsnettet, men da bør du tenke deg om en ekstra gang:

Du deler nemlig ikke bare nettilgang, men lukker også opp døra til alle maskinene og serverne på nettverket – potensielt alle dataene bedriften sitter på.

Om en av gjestene har med seg en infisert PC eller mobil uten å vite det – eller har dårlige hensikter – kan dette være nok til å utløse et fullskala dataangrep. Og sånt er kostbart, både i form av nedetid og potensiell gjenoppretting av data.

Derfor er det helt essensielt å ha et godt gjestenett i dag.

Datasikkerhet og kjappere nett

Et gjestenett har flere fordeler, hvorav den mest åpenbare er datasikkerhet. Fordi gjestenettet er avsondret fra resten av nettverket blir det ikke en bakdør for angripere.

Samtidig gir et gjestenettverk egne muligheter for trafikkstyring – for eksempel ved å sette av mindre båndbredde til besøkende slik at deres nettbruk ikke går ut over de ansattes muligheter til å gjøre jobben sin. Der tregt nett ikke teknisk sett er nedetid kan det likevel gå utover produktivitet og trivsel.

Trafikkstyringen gir også mulighet til å sperre for uønskede nettsider og tjenester, inkludert steder forbundet med ulovlig aktivitet som narkosalg og overgrepsmateriale.

Gjestenett - Ekspert Espen
Espen Pedersen er en av rådgiverne i Telenor

Kan sette opp gjestenettet selv

De fleste nettverksløsninger har i dag mulighet for gjestenett, men hvor lett det er å sette opp kan variere, forteller løsningsarkitekt Espen Pedersen i Telenor.

Selv jobber han med løsningen WiFi Connect, som har en innebygget gjesteportal som er lett å komme i gang med.