– Surfing på 5G er som å kjøre alene på motorveien

Du kan forvente enorme hastigheter og uante muligheter med Samsung Galaxy S20 på Telenors 5G-nett.

Bjørn Lydersen, Head of Product Mobile i Telenor Bedrift og Eirik Kjønås, Business Manager e-commerce i Telenor Bedrift

– Alt skjer veldig fort nå. 2020 blir det store 5G-året, der de første 5G-klare mobilene kommer for salg samtidig som 5G-nettet skrus på, sier Eirik Kjønås, Business Manager e-commerce i Telenor Bedrift.

I løpet av de nærmeste årene vil 5G komme overalt der hvor vi har 4G i dag. Vi ser et generasjonsskifte til 5G. Så at alle de nye toppmodellene i Samsung Galaxy S20-serien støtter 5G er ikke tilfeldig.

– Når årets toppmodeller kommer på løpende bånd fremover, vil du ikke måtte velge mellom 4G- og 5G-versjoner. De vil alle sammen være klare for 5G – og dermed også for fremtiden, sier Kjønås.

Bestill i nettbutikken

– Som å kjøre alene på motorveien

Selv om Telenors 4G-nett i dag oppleves som lynende raskt for norske mobilbrukere, er det tydelige tegn på at 5G-nettet vil kunne komme til god nytte, sier Bjørn Lydersen, Head of Product Mobile i Telenor Bedrift.

– Når vi nå skal bygge ut 5G-nettet i stor skala, er det for å møte fremtidens behov for båndbredde. Dette behovet vokser kraftig fra år til år. Og tegner vi ut vekstkurven for de kommende årene, kan vi forvente en veldig datavekst – og da er vi nødt til å ha 5G.

En av de store fordelene med 5G, er at den økte kapasiteten tillater at flere brukere og enheter kan være oppkoblet samtidig – uten at det går på bekostning av snittfarten, som altså vil være langt høyere på 5G enn på 4G.

De som fremover surfer på 5G-nettet med sine nye mobiler, vil ifølge Lydersen oppleve det som å «kjøre alene på motorveien» – der den økte kapasiteten minimerer sjansen for «kø» i datatrafikken.

5G: Eirik Kjønås, Business Manager e-commerce i Telenor Bedrift
Eirik Kjønås, Business Manager e-commerce i Telenor Bedrift
5G: Bjørn Lydersen, Head of Product Mobile i Telenor Bedrift
Bjørn Lydersen, Head of Product Mobile i Telenor Bedrift

Langt høyere snittfart

– Ettersom 5G har langt høyere kapasitet enn 4G, vil mobilnettet klare å håndtere topper i trafikken langt bedre. Det innebærer at alle får gjort det de skal på mobilen, med en langt høyere snittfart.

Hvor mye høyere fart det er snakk om, har Lydersen ennå ikke helt på det rene – annet enn at det kommer til å bli «ganske heftig»:

– Her på Fornebu og i 5G-pilotene har vi hatt over en gigabit hastsighet på mobilen, men da er vi også alene på basestasjonen. I dag får du kanskje et snitt på 70-80 Mbit/s på en 4G-tilkobling, mens du på 5G muligens vil kunne mangedoble hastigheten. Dette er ting vi nå skal lære, når vi begynner å rulle ut 5G-nettet – først i Trondheim, og deretter i resten av landet. Det blir veldig spennende å se hvor vi faktisk havner.

Telenor bygger ut 5G
  • I 2020 starter Telenor den kommersielle utrullingen av 5G i Norge. Først ut er Trondheim, som blir den første storbyen som kobles på 5G. Deretter vil 5G-nettet gradvis bli tilgjengelig over hele landet.

  • Allerede i 2018 var Telenor den første mobiloperatøren med 5G i Skandinavia – og i løpet av fire til fem år vil hele nettet være oppgradert til 5G.

  • Samtidig vil Telenors 4G-nett fortsatt gi mobildekning og fart i verdensklasse i flere år fremover. 5G og 4G vil komplettere hverandre i lang tid, for eksempel vil du fortsatt kunne ringe over 4G selv når 5G er tilgjengelig.

Sømløs overgang til 5G-nettet

Eiere av Samsung Galaxy S20 og andre kommende 5G-mobiler vil ikke behøve å gjøre noe aktivt for å bruke 5G-nettet der det er tilgjengelig, forteller Eirik Kjønås:

– 5G-mobilene vil automatisk koble seg på 5G-nettet etterhvert som det blir skrudd på over hele landet. Du behøver ikke noe eget mobilabonnement eller nytt SIM-kort – med mindre du har et veldig gammelt SIM-kort som heller ikke støtter tjenester som BankID.

Med en rekke toppmodeller som alle støtter 5G, samt et 5G-nett som raskt rulles ut over hele Norge, vil overgangen til en ny mobilhverdag også kunne gå raskere enn mange forventer.

– Det vil også bety at utviklere lager nye løsninger som er skreddersydd for det nye mobilnettet. Det kan være apper, tjenester, spill eller funksjoner som bare blir mulig å oppleve på 5G, sier Kjønås.

Sikret for fremtiden – og alt før det

Han forteller at Telenors bedriftskunder gjerne beholder mobilene sine lengre og lengre – nå tar det i snitt rundt 33 måneder før mobilene byttes ut.

– Samtidig blir de dyrere og dyrere. Så hvis du kjøper en mobiltelefon som ikke støtter 5G nå, og skal vente i nesten tre år før du bytter den ut, vil det noe skje litt i mellomtiden som du potensielt går glipp av.

Samtidig som man med en 5G-mobil er «godt skodd» for fremtidens muligheter, sier Kjønås at du kan være sikker på å få gjort alt du skal, uansett hvor du er.

– Kjøper du en 5G-telefon nå, så må du ikke vente til 5G-nettet blir skrudd på i alle byer før du får brukt den. 4G er langt fra dødt, og vil fortsette å gi hele landet rask god mobildekning mens 5G-nettet bygges ut. Ettersom 5G-mobilene er fullstendig bakoverkompatible med 4G-nettet, betyr dette at du fortsatt kan bruke dem på Telenor-nettet over hele landet, både på 4G og 5G.

Enorme og ukjente muligheter

En annen unik fordel med 5G-nettet, er de svært lave forsinkelsestidene – altså tiden det tar for data å bli overført fra mobilen til en server, og tilbake igjen.

– Det at store mengder data kan bevege seg i nær sanntid på 5G-nettet, kombinert med prosessorkraft nok til å håndtere alle disse dataene, åpner for at vi kan bruke mobilene våre på helt nye måter, sier Bjørn Lydersen.

Han nevner for eksempel muligheten til å bruke utvidet virkelighet til å få opp et sanntidsbilde av infrastruktur under bakken – som rør og ledninger – direkte på mobilskjermen, bare ved å peke mobilkameraet mot bakken. Eller muligheten til å ha en «digital tvilling» til en installasjon direkte på mobilen, med konstant oppdatert informasjon tilgjengelig mens du er ute og driver vedlikehold.

– På mobilskjermen kan du få et bildeoverlegg med relevant data, som viser hvor ting faktisk er. For at dette skal fungere godt, er det ganske mye som skal skje samtidig. Bildet skal tolkes, mobilen skal sende inn en nøyaktig posisjon og få relevant informasjon tilbake – og så skal alt matches uten at det hakker på skjermen, sider Lydersen og fortsetter:

– Enten det er snakk om utvidet virkelighet, selvkjørende biler, autonome skip og havner, eller milliarder av IoT-enheter som skal samspille med nettet, er det kjempeviktig at datatrafikken kan flyte fritt og at forsinkelsen er lav. Og det er noe som bare er mulig med 5G.

NYHET! Samsung Galaxy S20

Årets toppmodell er den råeste Samsung-mobilen hittil. Galaxy S20 kommer i tre modeller – som alle er klare til bruk med Telenors lynkjappe 5G-nett – i tillegg til at de selvfølgelig er bakoverkompatible med 4G.

Galaxy S20 – for deg som vil ha en toppmobil:

● Fantastisk mobilkamera med 64 MP og 30x zoom – samt filming i 8K

● Stort batteri med hurtiglading, trådløs lading og batterideling

● Ny, kraftig prosessor som gir rå ytelse

● Lynrask 6,2-tommers skjerm på 120 Hz – perfekt for spilling

Galaxy S20+ – for deg som vil ha det lille ekstra:

● Enda større skjerm på 6,7 tommer

● Enda større batteri

Galaxy S20 Ultra – for deg som vil ha det aller beste:

● Enda større skjerm – på hele 6,9 tommer!

● Enda større batteri

● Samsungs beste, mest lyssterke mobilkamera noensinne – med 108 MP og 100x zoom

Alle tre versjonene av Samsung Galaxy S20 er 5G Ready – altså klar for fremtidens mobilnett, rett ut av esken.