Digitalisering

Mobildekning innendørs er ikke en selvfølge i mange bygg

Da ASKO flyttet inn i nytt regionslager, fant de raskt ut at det gode mobilnettet ute ikke nådde inn i bygget. Løsningen ble Telenors nye Mobilnett som tjeneste.

Mobildekning innendørs - Asko

ASKO Oslofjord er ASKOs nyeste regionslager. Det automatiserte lageret er på 32.700 kvadratmeter og 30 meter høyt, og leverer mat og husholdningsartikler til nesten 300 dagligvarekunder rundt Oslofjorden hver dag. Der jobber rundt 300 ansatte med både høyteknologiske og manuelle løsninger, som er avhengige av god mobildekning både inne og ute.

Moderne næringsbygg må tilfredsstille krav til materialer og miljø, noe som leder til andre, nye utfordringer. Kravene til bygningsmassen gjør vegger tykkere, byggene tettere, og kombinert med at frekvensen på 4G, 5G og fremtidige mobilsignaler øker, er resultatet at bygningsmassen blokkerer mobilsignalene. Dette var en uventet utfordring ASKO raskt ble klar over da de tok i bruk sitt nye praktbygg utenfor Sande i Vestfold.

De opplevde at de ikke kunne ringe kollegene sine, og da en ny truckpark med over 160 elektriske trucker kom på plass, var det trøbbel med flåtestyringen som kun gikk over mobilnettet. De var rett og slett overrasket over manglende mobildekning inne i det splitter nye bygget.

- Dette var jo ikke noe vi hadde tenkt på i forkant. Alle har da mobilnett? Vi fikk ikke tak i ansatte på telefon ute i lageret, og driftsteknikere på tekniske rom kunne ikke ringe support, de måtte ut av bygningen for å ringe. Vi begynte å lure på om det hadde falt ned en antenne eller noe, for rett utenfor døra så hadde vi jo kjempedekning, forteller Erik Mikkelsen, Driftssjef hos ASKO OSLOFJORD

Mobildekning innendørs - Erik Mikkelsen
Vi begynte å lure på om det hadde falt ned en antenne eller noe, for rett utenfor døra så hadde vi jo kjempedekning, forteller Erik Mikkelsen, Driftssjef hos ASKO OSLOFJORD

Løsningen var Mobilnett som tjeneste fra Telenor

Mobilnett som tjeneste er en løsning der det ordinære mobilnettet forsterkes for å gi 4G og 5G dekning og kapasitet innendørs i større lokaler, tilpasset kundens behov, og leveres som en driftet tjeneste. Med dette har kunden ett felles nett for tale og data, med høy datakapasitet og lav forsinkelse, og det var akkurat det ASKO trengte.

Telenor har konsulenter som er spesialister på disse utfordringene. Det ble gjennomført dekningsmålinger inne i bygget og laget en dekningsrapport som viste hvor i bygget det var behov for å bedre dekningen. Så ble tjenesten bygget innenfra og ut, for å sørge for at signalet utenfra ikke forstyrrer mobilsignalet inne. Løsningen har forskjellige radiopunkter. For typiske kontorlokaler benyttes radioer på størrelse med Wi-Fi aksesspunkter, mens en i produksjonslokaler og større haller benytter mikroradioer som er på størrelse med en liten skoeske.

- Sikkerheten og opptid er alltid viktige faktor, og siden det er de samme som drifter denne tjenesten 24/7 som drifter det landsdekkende mobilnettet til Telenor, så får man også samme sikkerhet og oppetid som det vanlige makronettet, forteller Espen Myhre, Leder av Segment Industri hos Telenor Bedrift. 

Mobilnett som tjeneste er et godt eksempel på noe som løses av 5G i dag og ikke langt inn i fremtiden.

ASKO leverer nesten halvparten av all mat i Norge, og det krever gode rutiner og systemer som leverer på høyeste nivå. Det gjør at de stiller høye krav til nye løsninger og ikke minst nettet på lagrene sine. De er avhengige av løsninger som bare fungerer, er driftssikre og raske.

Robust mobil innendørsdekning - mobilteknologi i produksjon og logistikk-operasjoner

Stort og trygt, men skreddersydd med Telenor

- Telenor er jo en stor aktør, og jeg slipper å tenke på det så lenge de drifter det. Men samtidig var det veldig god planlegging i starten, der de lyttet og spurte, og installasjonen gikk sømløst og smertefritt. De er en profesjonell, fremtidsrettet samarbeidspartner med oversikt og god rådgivning rundt temaer vi ikke egentlig har så god kompetanse på selv, så det har vært til veldig stor hjelp, sier Erik Mikkelsen hos ASKO.

Det var også viktig for ASKO at den nye løsningen kunne brukes sømløst sammen med den teknologien de hadde fra før. De brukte allerede Wi-Fi til blant annet automasjonsløsninger og stemmeplukk, og løsningene måtte fungere godt sammen og ikke ødelegge for hverandre. Dette ble tatt med i beregningen til Telenor og var aldri noe problem. En annen fordel var hvordan Telenor gjør nytte av 5G.

- 5G er jo også en stor fordel, vi bruker den allerede i hverdagen i dag. Vi har en truckpark som er avhengig av det, så vi får gjort oppdatering av trucker og kjørt flåtestyring av dem, og da er jo 5G en stor fordel. Jeg tenker vi kan bruke 5G til veldig mye fremover, spesielt innen automatisering, sier Erik Mikkelsen hos ASKO.

Telenor ser at stadig flere av selskapets bedriftskunder ser behov for og etterspør god og robust mobil innendørsdekning fordi de ønsker å benytte mobilteknologi i produksjon og logistikk-operasjoner.

- ASKO Oslofjord er en av våre første kunder på dette produktet, og vi har fått kjørt en grundig og god prosess med tester, planlegging og installasjon, som har gitt dem en løsning med fantastisk dekning over hele lokalet. De er en foregangsfigur for en løsning som vil være interessant for mange andre industrikunder. Det er en helt unik use case i Norge og noe mange vil følge etter og bli inspirert av, forteller Espen Myhre.

- Vi i ASKO er fremtidsrettet og opptatt av miljø, og med det vi har fått installert her nå så er vi rigget for fremtiden, avslutter Erik Mikkelsen fornøyd.

Mobildekning innendørs - Espen Myhre
Denne løsningen vil også være interessant for mange andre industrikunder, forteller Espen Myhre, Leder av Segment Industri hos Telenor Bedrift.