Digitalisering

Slik kan 5G gi Forsvaret økt operativ effekt

Der andre kun jobber konnektivitet jobber vi med helheten. Dermed kan Forsvaret konsentrere seg om kjerneoppgavene sine i visshet om at systemene snakker sammen og forstår hverandre.

5G og forsvaret

- Forsvaret har stort behov for enkle, effektive og sikre løsninger som tar høyde for agilitet, sikkerhet, brukervennlighet og mobilitet. Vi er på et sted nå der teknologisammensettingen bare er én del av bildet, og der kunnskapen om hva som skal velges ut og hvordan det skal settes sammen for å få ting til å fungere helhetlig og sømløst blir stadig viktigere. Der er Telenor i en absolutt særklasse, sier Jan Petter Torgersrud, Security Ambassador hos Telenor.

- Historisk sett har Forsvaret brukt mye komplisert særteknologi knyttet til egne standarder. Teknologien er ofte vanskelig å bruke og krever tungt og lite fleksibelt utstyr. For å endre på dette tar vi blant annet utgangspunkt i kommersiell mobilteknologi som vi så bygger om til militærbruk. Det er den ene siden av det – det som gjør systemene mye enklere å bruke og utstyret mye lettere å forflytte.

- På den andre siden jobber vi målrettet med de helhetlige løsningene – de overordnede systemene - slik at det blir mulig å integrere både Forsvarets egne og andre partnere sine systemer i en og samme løsning og få alt til å snakke sammen. Autonome systemer som gjør operasjonene enklere og mer effektive. Det er dette vi kaller «beyond connectivity». Vi tenker helhet, sikkerhet og effektivitet så forsvaret får systemer som ikke bare fungerer, men som i tillegg gir større frihet, større sikkerhet og økt operativ effekt.

5G er nøkkelen

Verden endrer seg i rasende fart, og teknologiutviklingen kaster om på systemer og behov, både for Forsvaret og nødetatene. Det gjør at man har måttet tenke nytt og innovativt, og at når nye systemer oppstår må de kunne føre sammen infrastruktur og systemer som finnes fra før.

- Det er mye som er i endring, så for oss i Telenor gjelder det å se det store bildet og finne ut av hva som finnes av både muligheter og behov der. Krigen i Ukraina viser oss for eksempel at sivil infrastruktur har blitt en viktig del av det vi kaller for militær effekt. Grenseskillet mellom det militære og det sivile, som var tydelig før, er rett og slett på vei bort, og vi får en annen dynamikk. Sivile mobilnett, sivile droner, sivile SIM-kort – alt må kunne funke opp mot de militære systemene, og det har blitt en viktig del av det totale bildet, forklarer Jan Petter og peker på at noe av det de gjør med de nye systemene for Forsvaret er å sørge for sømløse overganger mellom kommersielle og private nett.

- Forsvaret skal gå sivilt der man kan men militært der man må. Hvor langt kan Forsvaret være med på det sivile der de har mulighet? Det er noe av det vi jobber med – å velge ut, sette sammen og få systemer til å snakke sammen som en helhet.

Teknologi som snakker sammen

Men hva slags funksjonalitet er det egentlig snakk om?

- Vi har jobbet en stund med teknologi som gjør det mulig å sette opp egne, militære nett basert på 5G-basestasjoner som er flyttbare. Dette har vi gjort mange tester på sammen med Forsvaret, og nå har disse stasjonene blitt så små at de ikke må kjøres rundt med egne biler slik de måtte før, men kan fraktes i ryggsekker. Det gir en helt ekstrem fleksibilitet, og mulighet for egne, adskilte nett hvor enn Forsvaret måtte ønske det.

- Disse basestasjonene bygges ut med teknologi som gjør dem til såkalte taktiske noder – koblingspunkter for datanettverk. Med disse nodene har Forsvaret alt de trenger for å utøve operasjonene sine både nasjonalt og lokalt – strengt tatt hvor de vil. Og det betyr at hver enkelt operasjon kan fungere fullstendig autonomt, helt uten behov for annen infrastruktur. Portabel 5G gir unik fleksibilitet, det gir mulighet for slicing og det gir mulighet for edge, som betyr lokal databehandling med ekstrem hastighet. I praksis betyr dette at systemene går fra å være statiske og manuelle til bli fleksible og automatiserte.

Jan Petter Torgersrud
- Vi tenker helhet, sikkerhet og effektivitet så Forsvaret får systemer som ikke bare fungerer, men som i tillegg gir større frihet, større sikkerhet og økt operativ effekt, sier Security Ambassador hos Telenor, Jan Petter Torgersrud.

- Alt dette høres kanskje litt science fiction-aktig ut, men det er altså helt konkret teknologi i en fysisk kasse som vi i Telenor har bygget sammen med samarbeidspartnerne våre og tilpasset slik at Forsvaret står bedre rustet til å gjennomføre operasjonene sine slik de ønsker, blant annet med langt bedre beslutningsstøtte og risikoreduksjon. Det ligger en stor verdi her.

Men hvordan fungerer det?

Den taktiske noden Telenor og samarbeidspartnerne utvikler gir Forsvaret anledning til å bruke alle mulighetene som ligger i 5G-teknologien der de har behov for det.

- Hvis vi skal gå inn i det tekniske, er dette er en Cloud Native, taktisk 5G-node basert på Red Hat OpenShift Container Platform, og et 5G StandAlone kjernenett. På litt enklere norsk betyr det selvstendige og skalerbare systemer over lynraskt og sikkert nett basert på portabelt 5G-utstyr. Det hele er optimalisert for automatisering, og betyr en regelrett revolusjon med henhold til Forsvarets operasjoner og måten de gjennomfører dem på. Vi kaller dette for en «Cloud Native-tilnærming», og den er ikke forbeholdt militært bruk – den kan for eksempel også brukes i industrien, eller i offentlige, samfunnskritiske funksjoner.

- Tenk deg en sivil nødsituasjon, for eksempel, hvor det er behov for lokal og sikker dekning og der man må sørge for at systemer under felles kommando snakker sammen. Mulighetene er enorme.

- Det føles ganske spesielt å få lov til å være med på dette. Vi utvikler jo systemer som til syvende og sist kan gjøre Forsvaret vårt mer effektivt og landet vårt litt tryggere. Det er en veldig god følelse.

— Jan Petter Torgersrud

Revolusjonerende bruk

Men hva er det som gjør løsningen unik?

- Her blir det litt komplisert, men det vi i bunn og grunn gjør sammen med Forsvaret og samarbeidspartnerne våre, er å jobbe frem løsninger og systemer som ikke bare dekker dagens behov, men som også tar høyde for hva det kommer til å være behov for i fremtiden - med 5G som navet i løsningen. Det er tre viktige begreper vi må prate om da: Det ene er Policy. Når du har satt opp et system, må du sette opp regler for det. Reglene forteller hvilke applikasjoner eller programmer som skal gå over hvilke bærere, og flytter alle regler ut fra hodene til folk og inn i software. Dette kalles policy management. Dermed trenger ikke folk å ta direkte stilling til delinformasjon som hentes inn underveis, det settes opp et system som sorterer og tar valgene for dem. Det minimerer risikoen for feil.

- Så kommer vi til det vi kaller for reachback – når man vet hvordan policy fungerer, kan man velge en såkalt bærer. En bærer er bare det som formidler signalet eller dataen, for eksempel en fast satellitt, low earth orbit-satellitt, et kommersielt 5G-nett eller et portabelt, lokalt 5G-nett som Forsvaret selv setter opp. Her lager vi systemer som sørger for at forskjellige bærere kan fungere sømløst opp mot hverandre og at informasjon, data, kan flyttes fra et system til et annet uten problemer. Da kan vi for eksempel få bakkesensorer til å jobbe med komplekse satellittsystemer og gi soldater i felt bedre lokal situasjonsforståelse.

- Og dette er det siste begrepet vi må snakke om: situasjonsforståelse. Når vi setter opp dekning i et område, det vi kaller for en dekningsboble, må vi kunne flytte informasjon ut av bobla og over til et annet system (reachback). Da blir spørsmålene: Hvilke systemer skal vi velge? Hvordan skal de snakke med hverandre? Hvordan skal informasjonen velges ut og sorteres? Her slår policy inn, og gjør vi dette rett, sørger systemene for at rett informasjon blir presentert på en enkel måte slik at lokale styrker for eksempel får et godt bilde av hvor de kan bevege seg, og slik at man unngår å bombe sine egne. I praksis har med andre ord disse systemene temmelig mye å si. De kan faktisk være forskjellen på liv og død.

Et paradigmeskifte

Alt dette høres ganske innviklet ut, men Jan Petter poengterer at konsekvensen for Forsvaret er ganske enkel: Økt operativ effekt.

Og han er ikke i tvil om hvor viktig dette prosjektet er.

- Dette er rett og slett ganske stort, mulighetene som ligger i det er betydningsfulle. Og det er viktig å poengtere at dette ikke bare handler om muligheter - det er helt konkret teknologi i en helt konkret «boks» som vi tester i norske skoger akkurat nå. Det er et helt enestående prosjekt der mange, mange fagfelt og partnere jobber sammen med ulik spisskompetanse, og i midten står vi i Telenor og dirigerer. Det er det som er «beyond connnectivity». Muligheten til å orkestrere helheten.

- Det føles ganske spesielt å få lov til å være med på dette. Vi utvikler jo systemer som til syvende og sist kan gjøre Forsvaret vårt mer effektivt og landet vårt litt tryggere. Det er en veldig god følelse.