Film og serier

Norges tøffeste redningshelter er tilbake

Nye episoder av «Vinterveiens helter» ruller denne uken innover norske skjermer. Blant høydepunktene i årets sesong er et dramatisk møte med ekstremværet Gyda.

Bilde fra Vinterveiens helter på National Geographic.

Høy innsats og nervepirrende bergingsoppdrag har gjort «Vinterveiens helter» til en nordisk favoritt for National Geographic-seere. 

Denne uken er det endelig duket for norsk premiere for seriens syvende sesong, og det dramatiske nivået er som vanlig høyt i de nye episodene. 

Nye episoder av serien ser du hver torsdag på National Geographic klokken 21:00. 

Se serien her

En internasjonal suksess

«Vinterveiens helter» tar for seg norske bilbergere, noen av de tøffeste redningsheltene i bransjen, som er ute i ekstreme værforhold. 

Her blir vi med på ekstremt nervepirrende og kompliserte oppdrag, som gjennomføres i både snøstorm, regn, og på smale og bratte veier. 

De dyktige og karismatiske bergerne har bidratt til å gjøre serien til en stor suksess, og ikke bare i Norge. Faktisk har Thord og de andre heltene rukket å få fanskarer på tvers av kloden.

Utenfor norden kalles serien «Ice Road Rescue», og den vises i over 170 land for millionervis av seere. 

14 timers redningsoppdrag og ekstremvær

Under ukens sesongåpning får vi bli med på et heidundrandes redningsoppdrag. Her sliter Thord og Bjørn med et oppdrag som sannsynligvis er blant de farligste og mest krevende jobbene noensinne. 

Etter at en sjåfør får sleng på den 20 tonn tunge traileren sin, står han i fare for å falle ned en skråning og ned i et vann. Et stort mannskap og hele fire bergingsbiler, samt 14 timer med hardt arbeid må til for å få sjåføren i sikkerhet. 

Bilde fra Vinterveiens helter på National Geographic.

Dramatisk blir det også når bilbergerne må trosse en av tiårets kraftigste ekstremvær, nemlig Gyda. Stormen byr på store utfordringer, blant annet for en bil som lener seg 45 grader til siden og står i fare for å velte fullstendig over. 

Bjørn Lægreid påpeker i serien at slike stormer betyr god business for bilbergere som ham selv, men at det er dårlig nytt for lastebilsjåførene.

En fotograf, en assistent og null manus

Den nye sesongen ble spilt inn mellom november og mars, månedene som klart byr på de største utfordringene for sjåførene.

Serien produseres ved at bilbergeren, når en ulykke oppstår, plukker opp telefonen og ringer til filmteamet. Disse står på vakt og er klare til å rykke ut – uansett tid og sted. 

Filmteamene består oftest kun av en fotograf og en teknisk assistent som ruller film straks de ankommer stedet hvor ulykken har forekommet. 

Når Thord, Bjørn, Jo Roger og Ole Henrik drar ut på oppdrag, finnes det med andre ord ikke noe manus å følge. Alt skjer på sparket, som holder spenningsnivået høyt.