Film og serier

Vil du forstå mer av det som skjer i USA akkurat nå?

Fra «Watchmen» til kritikerroste dokumentarer. Disse tipsene gjør deg litt klokere.

Watchmen

Dødsfallet til George Floyd har opprørt mennesker over hele verden. 

Mange nordmenn har tradisjonelt hatt et svært tett forhold til USA og amerikansk popkultur, og film og serier har hatt en viktig rolle i å opplyse oss om deres konfliktfylte historie knyttet til hudfarge og rasisme. 

Hvem kan vel glemme Denzel Washington som den historiske aktivisten Malcolm X? Eller Whoopi Goldbergs Oscar-nominerte rolle som Celie i «The Color Purple»? 

De siste årene har også nye kreative stemmer levert fantastiske serier og filmer som avdekker deler av amerikansk historie og samfunn som mange heller vil skyve under teppet. 

Her er noen tips til dere som ønsker å forstå mer av situasjonen som utspiller seg i USA nå: 

13th (Netflix)

Ava DuVernays sylskarpe dokumentar «13th» skapte store overskrifter verden over da den ble sluppet. Prestisjefylte Rolling Stones omtalte den som en av årets beste filmer, mens New York Times hyllet den og kalte den en “kraftfull filmatisert oppfordring til å kjenne på samvittigheten”, delvis på grunn av hvordan DuVernay blotter selve sjelen til USA som en nasjon. 

Dokumentaren er oppkalt etter den 13. endringen i den amerikanske grunnloven, som avskaffet slaveholdet. Gjennom filmen hevder DuVernay at slaveriet faktisk ikke ble avskaffet, men heller foreviget etter slutten av den amerikanske borgerkrigen ved hjelp av et system som straffer svarte og andre minoriteter som er spesielt utsatt for fattigdom og vanskelige kår. 

Filmen er rå og tung til det punktet hvor det nesten er overveldende, og allikevel essensiell å få med seg. Om du skal se én dokumentarfilm i år er denne en viktig kandidat.

When They See Us (Netflix)

Ava DuVernay står også bak den vanvittig sterke Netflix-dramaserien «When They See Us». True crime-serien gir innblikk i historien om “Central Park Five”, fem svarte menn som ble uskyldig dømt for å ha voldtatt og overfalt en kvinne i New York i 1989. 

Seriens fire deler tar for seg hver av de unge mennene og viser effektene av den urettferdige fengslingen og ærekrenkelsen på livene deres etter frikjennelsen 13 år senere. 

Dagbladets anmelder trillet terningkast seks for serien og skrev etter slippdatoen i fjor:

- Har du fortsatt ikke fått med deg «When They See Us», bør du vite at du har en av årets aller sterkeste og mest krevende seeropplevelser foran deg. 

O.J. Simpson - Made in America (NRK TV)

«O.J. Simpson - Made in America» (som du finner i NRK TV-appen) stakk i 2017 av med Oscar-prisen for beste dokumentar - og velfortjent var det! Den femdelte dokuserien tok i utgangspunktet for seg livet til den nå beryktede O.J. Simpson, fra hans suksessfulle fotballkarriere til fengselsstraffen for ranet han utførte i 2007 - men også et bilde som er så mye større enn O.J.

Over syv og en halv time gir dokumentaren et fascinerende, skremmende og samtidig uhyre interessant innblikk i det amerikanske samfunnet via mannen som drømte om berømmelse og fikk det i bøtter og spann. Det gis oppmerksomhet til rase, rikdom, privilegium, og ikke minst Los Angeles og de økende spenningene innen rase som finner sted der - spesielt mellom politistyrkene og den svarte befolkningen. 

Kritikerne hyllet den fengslende dokuserien og superlativene kom i fleng. Filmpolitiet ga den toppkarakter og poengterte at regissøren går «i dybden rundt de historiske og kulturelle årsakene til et av de største problemene i det amerikanske rettssystemet - svartes rettssikkerhet».

Atlanta (FOX+)

I det fiktive, men allikevel så altfor virkelighetsnære hjørnet finner du «Atlanta» fra FOX+. Donald Glover, også kjent som artisten Childish Gambino, er for mange kjent for sine humoristiske sider i komiserien «Community», men her viser hovedrolleinnehaveren og serieskaperen at verkene hans takler de tyngste temaene i samfunnet også på en virkelig dyktig måte. 

«Atlanta» tar for seg Glover som Earnest “Earn” Marks som ønsker å bli manager til sin fetter Alfred (Brian Tyree Henry), som har blitt en slags lokallegende under rap-alter-egoet Paper Boi. Handlingen er satt til rapmiljøet i Atlanta, USA men tar også for seg klasseskille, rasisme, politivold og andre tema. 

Serien har siden debuten i 2016 blitt stemplet som en av tiårets beste serier av en rekke medier. 

Her til lands trillet Filmpolitiet henholdsvis terningkast seks og fem for seriens to sesonger, og påpeker at seriens hverdagslige og realistiske form gjør at poengene om kulturforskjeller effektivt fester seg hos publikum.

Se serien her

Watchmen (HBO Nordic)

«Watchmen» var en av fjorårets store suksesser blant HBO Nordics nye serietitler. Vet man ikke noe om universet innad i serien er det kanskje lett å tenke at den “bare” er en superhelt-serie. Men, den Damon Lindelof-skapte dramaserien tar nemlig for seg hvitt overherredømme i form av “The Seventh Kavalry” - en gruppe rasistisk motiverte terrorister som erklærer krig mot minoriteter.

Fantastiske Regina King («American Crime») stiller i hovedrollen som politikonstabelen Angela Abar, som går under navnet Sister Night. Oscar-vinnerens rolle er ofte maskert, da politiet og alle andre som prøver å stoppe rasistene eller tilrettelegge for minoriteter er øverst på The Seventh Kavalrys lister. 

«Watchmen» er ikke den første serien som dykker inn i det hvite overherredømmet og Ku Klux Klan-bølgene som fortsatt preger nasjonen, men den setter fokus på problemet og later ikke som om det finnes en enkel løsning på det.

- I mine øyne er «Watchmen» en historie om Amerika. Det handler om selverklærte helter som kjemper mot en uhåndgripelig fiende som er nesten umulig å bekjempe, skriver serieskaper Damon Lindelof. 

Se serien her