Film og serier

Derfor elsker vi fortsatt «Ugly Betty»

Jenta som gjorde kombinasjonen knallrøde ponchoer og regulering moteriktig er tilbake hos ABC Studios - og er fortsatt i storform.

Bilde fra Ugly Betty på ABC Studios.

Mens noen serier er skapt for å binges og glemmes et par uker senere, finnes også de seriene som virkelig karrer seg til en plass i hjertene våre uten å noensinne forlate dem igjen. 

Drama-komedien «Ugly Betty» hører definitivt til i sistnevnte kategori. 

Historien om den idealistiske journalisten Betty Suarez som får en jobb ved et av verdens største motemagasiner, til tross for at hun selv er en motekatastrofe, fanget en hel verden da den hadde premiere i 2006.

Nå er den sjarmerende serien igjen tilgjengelig i sin helhet via ABC Studios, og til tross for at 15 år har gått treffer den oss like godt ennå.

Her er seks grunner til at vi fortsatt elsker «Ugly Betty»:

Se serien med ABC Studios

1. Serien er fortsatt relevant og tidsriktig

Hyppige skifter tidsånden gjør at mange TV-serier fort blir utdaterte.

«Ugly Betty» er imidlertid blant dem som har tålt tidens tann godt, og flere tiår kan nok gå forbi uten de gode kvalitetene ved serien falmer nevneverdig. 

Karikaturaktige rollefigurer og en tidvis overdramatisk tone ga også serien en lett og lite selvhøytidelig karakter.

Serieskaper Silvio Horta brukte Bettys karakter til å ta et oppgjør med samfunnets skjønnhetshysteri og satte et rampelys på usunne skjønnhetsidealer på utmerket vis uten å ta i bruk en streng pekefinger. Denne problematikken er selvsagt fortsatt levende i vår Instagram-dominerte kultur.

2. Humoren sitter som støpt

Til tross for at seriens kjerne ligger i hos Betty og den hjertevarmende kjemien i Suarez-familiens hjem, var det sannsynligvis med humoren at den virkelig stod ut. 

Se for eksempel den fantastiske dynamikken mellom Vanessa Williams’ divaskurk Wilhelmina Slater og assistenten Marc (Michael Urie), og mengden sviende one-liners som ble utvekslet mellom dem.

Et prima eksempel på seriens evigvarende humor: Amanda (Becki Newton) og hennes orgel-akkompagnerte utgave av Kelis’ «Milkshake» som pauseunderholdning i et bryllup får oss fortsatt til å le like hardt. 

Hver eneste gang.

3. Kjendis-gjester til å dø for

I løpet av fire sesonger rakk «Ugly Betty» å vise frem en stjernekvalitet som de færreste serier kan skimte med i dag. 

Betty og Mode Magazine var vert for en rekke celebre gjester som fortsatt får oss til å måpe. Blant de største eksemplene finner vi både en bortskjemt Victoria Beckham som Wilhelminas oppmerksomhetsstjelende brudepike og Naomi Campbell som en baseball-spillende moterival.

Og hvem kan vel glemme seriens glimrende musikalske gjesteopptreden fra selveste Adele?

4. Skapte TV-historie med mangfold

Det er kanskje en smule absurd, men før «Ugly Betty» nådde skjermene i beste sendetid på det amerikanske ABC-nettverket i 2006, fantes det så og si ingen andre serier basert på latinamerikanske karakterer. 

– Vi måtte være veldig bevisste på hvilke historier vi fortalte og hvordan vi gjorde det, siden vi var den eneste latinamerikanske familien på TV, har hovedrolleinnehaver America Ferrera uttalt til Buzzfeed

Det var mildt sagt sjeldent vare å se en såpass stor serie ta for seg en ikke-hvit familie og  ikke minst skeive historier fra et latinamerikansk miljø.

«Ugly Betty» skilte seg ut og fortalte nye historier man rett og slett ikke var vant til å se på skjermen, noe som ga den mye underholdningsverdi. 

I dag har vi sett flere serier med viktige latinamerikanske karakterer i spissen («Jane the Virgin», «One Day at a Time»), og «Ugly Betty» banet en vei for disse.

5. Såpeopera-gull uten like

Noe som sannsynligvis få på denne siden av kloden visste da «Ugly Betty» først gikk på skjermen, var at serien har sine røtter i den colombianske såpeoperaen «Yo so Betty la fea» (som direkte oversettes til «jeg er Betty, den stygge»). 

Den amerikanske adapsjonen var et forsøk på å overføre de overdramatiske såpeopera-kvalitetene, som kjennetegner en stor del av latinamerikansk TV-kultur, til en vanlig dramaserie. 

Dette er noe vi har sett forsøkt gjenskapt flere ganger i løpet av det siste tiåret («Devious Maids», «Telenovela», «Dynasty»), men få har prestert å gjøre det på en like fengende og sømløs måte som Betty Suarez gjorde.

6. Drømmen om en film lever fortsatt

Seriens kansellering i 2010 ble møtt med enorm skuffelse verden over, og de som var mest skuffet av alle var sannsynligvis castet selv. 

I tiden etter avslutningen kjempet seriens skuespillere selv for muligheten til å kunne komme tilbake til Mode Magazine og «Ugly Betty»-universet, muligens i form av en spillefilm. 

Håpet om en fortsettelse er noe mange kjenner på, og dette er absolutt noe som hindrer «Ugly Betty» i å gå fullstendig i glemmeboken.  

Se serien med ABC Studios