Film og serier

«Your Honor»: Vinterens mest nervepirrende thrillerserie

Bryan Cranston gjør serie-comeback etter «Breaking Bad». Igjen handler det om en mann som tyr til kriminelle metoder for å beskytte familien. 

Your Honor

Tenk deg følgende: Sønnen din har kjørt på noen og stukket av. En mann er død. Hva gjør du?

For de fleste av oss er nok en telefon til politiet det mest nærliggende svaret.

I HBO Nordic-serien «Your Honor» er dilemmaet hakket mer komplisert. Her er offeret sønn av en lokal gangsterkonge, og en tilståelse vil være livsfarlig.

Dette blir opptakten til en av de mest intense thrillerseriene på noen strømmetjeneste akkurat nå.

Løgnene slår sprekker

Hovedrollen i serien spilles av Bryan Cranston, som mange kjenner igjen fra «Breaking Bad» - og det finnes en rekke paralleller mellom de to seriene. 

I «Your Honor» spiller Cranston en dommer ved navn Michael Desiato, en liberal og rettferdighetssøkende mann som bor og jobber i New Orleans. Da sønnen forteller om trafikkulykken, er den første innskytelsen hans å melde saken til politiet. 

Men da han kommer til politistasjonen og plutselig innser hvem offeret er, tar han i stedet en brå beslutning. Snarere enn å tilstå, går han drastisk til verks for å skjule alle spor etter forbrytelsen.

Bilde fra Your Honor på HBO Nordic.

Såpass drastisk at Michael - i likhet med Walter White i «Breaking Bad» - tråkker over stadig nye grenser for å skjule løgnene, og dermed gradvis mister seg selv. 

I likhet med «Breaking Bad» er også «Your Honor» til tider ulidelig spennende, idet nettet av løgner ubønnhørlig sprekker opp og sannheten trenger seg fram.

Fantastiske skuespillere

Serien har også en spennende politisk dimensjon. En fattig, svart mann, Kofi Jones, får først skylden for bildrapet, og det passer alle parter godt. Kofi er fra Lower 9th Ward, et område i New Orleans som ble hardt rammet av Katrina, og der gjengene dominerer. 

Men ikke alle har tenkt til å bare se på mens politi og rettsvesen gjør som de vil med en uskyldig mann. Snart er det duket for et durabelig oppgjør. 

Mer om selve handlingen skal vi ikke avsløre her, men noen flere ord om skuespillerne i serien bør du ta med deg før du setter deg til rette i sofaen. Gangsterbossen Jimmy Baxter, for eksempel, spilles av fantastiske Michael Stuhlbarg, som mange kjenner fra serier som «Boardwalk Empire», «Fargo» og «The Looming Tower». 

Michaels politikervenn Charlie spilles av Isiah Whitlock, Jr., som hadde en ganske lik rolle i «The Wire».

Isaiah

Spennende dilemma

Strålende skuespillere og et spennende premiss var nok medvirkende årsak til at Showtime satte seerrekord da serien hadde premiere i USA før jul. 

I et intervju med Vanity Fair sier Bryan Cranston at han takket ja til rollen av to grunner: For det første fordi det var en historie som var perfekt for en miniserie på ti episoder. 

Deretter fordi den har et spennende moralsk dilemma. 

– Jeg tror ektepar vil se på hverandre og stille seg spørsmålet: «Ville du gjort dette for å beskytte vår sønn eller datter»? Og svaret ville trolig vært ja. Jeg ville utført kriminelle handlinger om jeg følte at min datters liv var i fare om jeg ikke tok en beslutning. Selvfølgelig ville jeg det, forklarer Cranston.

Stoppet av Covid-19

For øvrig var det bare med nød og neppe at innspillingen av «Your Honor» ble fullført. Bare to episoder gjenstod i mars i fjor, da innspillingen plutselig måtte avbryte som følge av Covid-19.  

Bryan Cranston var blant dem som etter hvert fikk viruset. 

I november returnerte skuespillere og stab til New Orleans for å spille inn de to siste episodene. Alle med to meter avstand og iført masker og visir mellom opptakene. 

cran_ny.gif

– At vi måtte holde mye avstand, hadde en betydelig emosjonell effekt på oss, sier Cranston. 

Du kan se de første episodene av «Your Honor» i HBO Nordic nå. Ny episode kommer hver uke.

Se serien med Telenor T-We