Film og serier

«Yellowstone»: Verdens verst bevarte seriehemmelighet

Kevin Costner får stadig flere fans som beinhard rancheier og pater familias.  Nå er sesong fem av «Yellowstone» i gang, og serien er bedre enn noensinne. 
serieplakat for Yellowstone

Til tross for popkulturens tilsynelatende umettelige behov å gjennomanalysere alt vi ser: Enkelte TV-serier blir for lite diskutert. 

Et prima eksempel er «Yellowstone» på SkyShowtime. 

For selv om publikumssuksessen med Oscar-vinneren Kevin Costner i spissen var er blant de mest sette seriene på kabel-TV i USA, og har Oscar-nominerte Taylor Sheridan («Sicario», «Hell or High Water») som serieskaper, er det ikke like mye prat rundt serien som for eksempel «Succession» – et drama som på flere måter ligner «Yellowstone».     

Hvis du allerede følger serien, har du trolig allerede trukket på deg cowboyhatten og satt deg godt til rette i sofaen da seriens femte sesong hadde premiere tidligere i uka - kun i SkyShowtime, som du kan velge i T-We. 

Ikke sett den i hele tatt? Da har du adskillige timer med intenst underholdende TV-drama i vente. 

En kompleks testosteronbombe

«Yellowstone» beskrives gjerne som en western tilpasset moderne tid – eller «som Gudfaren lagt til Montana», som nettstedet The Playlist treffsikkert har kalt serien. I denne fortellingen har cowboyene en livsstil de forsvarer med nebb og klør, mens bandittene og skurkene er grådige banker og eiendomsinvestorer.

I begivenhetenes sentrum finner vi det mektige familieoverhodet John Dutton (Kevin Costner i sin første faste TV-rolle) – en slags cowboy-variant av Tony Soprano og Logan Roy – som er kilde til mye av trøbbelet som utspiller seg på skjermen. 

Dutton-eiendommen er plassert dypt inne i Montana-naturen, avskåret fra samtidens moral. 

Men ingenting varer evig, og de moderne tidene er i ferd med å innhente Dutton og hans imperium. I denne kollisjonen mellom gamle verdier og den nye tidsånden henter «Yellowstone» mye av oppdriften sin.

Familiesaga fra helvete

Eplet faller imidlertid ikke langt fra stammen i familien Dutton, og pappa Johns voksne barn har også sine ting å stri med.

Kelly Reilly storspiller som den fresende Beth Dutton, en manipulerende og intelligent kvinne som sjeldent blir sett uten en drink i hånden.

Stillbilde fra episode av Yellowstone

Hun og politikerbroren Jamie (Wes Bentley) kjemper om å være pappas gullunge, til tross for at den rollen egentlig tilhører Rip (Cole Hauser) – Johns høyre hånd og utvalgte for alle ulovlige aktiviteter som foregår på gården.

Her er det med andre duket for mye dysfunksjonelt familiedrama, og det er ikke uten grunn at «Yellowstone» tidvis er blitt sammenliknet med HBO-suksessen «Succession» – en annen serie der arverekkefølge er gjenstand for konflikter, for å si det forsiktig.

Enormt fengende

Det er mange grunner til å la seg rive med av «Yellowstone», og en av dem er de fantastiske bildene. Dramatisk natur, storslåtte fjellandskap og enorme åpne sletter? Ja, takk! 

Selv om serien ikke var noen umiddelbar kritikerfavoritt, har den gradvis fått mer respekt fra anmelderne. Historien er ikke plagsomt komplisert, og selv om episodene er relativt lange, er de så tettpakket med action og drama at du aldri rekker å kjede deg.

At ting sjeldent står stille i «Yellowstone» gjør at den passer ypperlig for oss som kjenner at oppmerksomheten vår har lett for å vandre. 

Eksplosiv sesongstart

Så altfor mange plottdetaljer fra «Yellowstone» skal ikke røpes, men en ørliten spoiler må vi nesten koste på oss: Ved inngangen til femte sesong blir John Dutton valgt til guvernør, men vi tipper vel ikke at det blir en rolig tilværelse akkurat.

Hele 12,2 millioner amerikanere slo på TV-en under sesongpremieren tidligere i uka, og det gjør den til den mest populære fiksjonsserien på amerikansk TV akkurat nå - med god margin.

Ikke så rart, da, at det også har kommet en annen ny serie fra det samme universet. Prequelen «1883» – også denne med Taylor Sheridan bak tømmene – skildrer Dutton-klanens lange og farefulle reise fra Texas til Montana, og kan også ses med SkyShowtime. 

Stillbilde fra en episode av Yellowstone

Se fire sesonger av «Yellowstone» med SkyShowtime. Den første episoden fra den femte sesongen kom tidligere denne uken, og nye episoder slippes hver mandag.

Se «Yellowstone» med Telenor T-We