«Yellowjackets»: Venninnegjengen fra helvete er tilbake

Telenor T-We

En av de mest nervepirrende og fascinerende TV-snakkisene høsten 2021 var «Yellowjackets» – en særegen og uggen serie som ble sammenlignet med overlevelsesberetninger som «Lost», «Fluenes herre» og «Alive». 

Nå er serien endelig tilbake med en ny sesong på SkyShowtime, og hvis du fulgte førstesesongen, har du trolig allerede satt deg til godt rette i sofaen for å nyte gjensynet med Shauna, Misty, Nat, Taissa og de andre hardt prøvede karakterene. 

Om du derimot ikke har sett «Yellowjackets» tidligere – og er fan av okkultisme, thrillere som snuser på horrorsjangeren og mysterier som utspiller seg i barsk natur – har du en heidundrende stund foran skjermen i vente.     

Yellowjackets (SkyShowtime)

  • Se Yellowjackets med SkyShowtime

  • Thriller / Drama

  • 7.9 IMDB

  • 2 sesonger, nye episoder ukentlig

Velg SkyShowtime i Mitt Telenor
Bilde fra Yellowjackets på SkyShowtime.

Kampen for å overleve

Handlingen i «Yellowjackets» kretser rundt det talentfulle high school-fotballaget med samme navn. Året er 1996, og New Jersey-jentene skal bryne seg mot landets beste spillere i en turnering i Seattle. 

På veien dit krasjer imidlertid flyet i de dype skogene i Ontario, og tenåringene må overleve på egenhånd i 19 måneder – med alt det innebærer av allianser, maktkamp, vold, sultne rovdyr og begrenset tilfang av mat.  

Mye av spenningen i «Yellowjackets» knytter seg naturligvis til nøyaktig hva som skjedde i skogen i kjølvannet av flystyrten.

Samtidig møter vi flere av karakterene 25 år senere, mens de fortsatt sliter med ettervirkningene av tragedien – og med at noen er i ferd med å bryte taushetspakten de inngikk og avsløre hva som faktisk skjedde i kjølvannet av ulykken. 


Når vi møter jentegjengen igjen i den nye sesongen, har vinteren for alvor senket seg over den kanadiske villmarken, en sentral karakter har måttet bøte med livet og matrasjonene blir stadig magrere. 

Hundedrap og giftmordere

På nåtidsplanet går det også unna: Den ulykkelige husmoren Shauna (Melanie Lynskey) har begått et drap og prøver å skjule sporene for sin mistenksomme datter, mens den nifse og manipulative Misty (Christina Ricci) har tatt en snushane av dage med gift. 

Se første episode av videoserien T-We tipser, der vi blant annet snakker om «Yellowjackets» og tre andre serier vi liker denne uka:

Den nyslåtte senatoren Taissa (Tawny Cypress) opplever på sin side at familielivet raser sammen når et makabert alter med det avkappede hodet til sønnens hund avdekkes i kjelleren hjemme, og råskinnet Nat (Juliette Lewis) blir kidnappet av en gåtefull skikkelse fra fortiden.    

Om dette høres… mye ut, er det også det. Likevel makter serien imponerende nok å henge på greip – i det minste innenfor sitt eget skakke og særegne univers.

Bilde fra Yellowjackets på SkyShowtime.

En «Fluenes herre» for 2023

Det er ikke uten videre helt enkelt å sjangerbestemme «Yellowjackets». Serien har elementer av thriller, ungdomsdrama og overnaturlig horror, samtidig som det ligger overraskende mye humor i bunnen av det hele. 

Mange har sammenlignet den med det ikoniske mysteriedramaet «Lost», og serieskaperne Ashley Lyle og Bart Nickerson har garantert latt seg inspirere av filmen «Alive» (1993), som baserte seg på den sanne historien om et fotballag som styrtet i Andesfjellene i 1972 og etter hvert ble tvunget til å livnære seg på menneskekjøtt. 

«Yellowjackets» startet da også som en filmidé i 2017 – en versjon av William Goldings legendariske øde øy-fortelling «Fluenes herre», bare med jenter i stedet for gutter. Da ideen møtte motbør fordi premisset av mange ble oppfattet som «urealistisk», ble spiren til serien i sin nåværende form sådd.   

Briljante skuespillere 

Den nye sesongen av «Yellowjackets» høster ros fra kritikerne, og har blant annet fått fem stjerner av fem mulige fra The Guardian. Det er lett å skjønne hvorfor: I tillegg til den uanstrengte leken med ulike sjangre og et driv som aldri slipper taket, er både bildene, dialogen og skuespillet av ypperste kvalitet.  

Særlig inntrykk gjør et trekløver som har briljert på det store lerretet siden 90-tallet: Melanie Lynskey, Juliette Lewis og Christina Ricci er alle tilbake i gnistrende slag som Shauna, Nat og Misty. 

Bilde fra Yellowjackets på SkyShowtime.

Den yngre generasjonen skuespillere leverer også på et skyhøyt nivå, og i den nye sesongen dukker flere nye fjes opp – deriblant Lauren Ambrose («Six Feet Under») i rollen som den voksne Van og Elijah Wood («Ringenes herre») som amatørdetektiv på dypt vann.   

Det er bare feste å sikkerhetsbeltet, bøye hodet så langt ned du klarer og gjøre deg klar for en helsikes landing.