Film og serier

«Why Women Kill»: Frekk og saftig serieperle om forstadsdrap

Den nye sesongen av «Why Women Kill» (skapt av mannen bak «Frustrerte fruer») skrur skandalene og melodramaet opp til 11. Les hvorfor kritikerne mener serien er «til å dø for».

Bilde fra Why Women Kill på Paramount+.

I skrivende tid er det temmelig nøyaktig ti år siden den siste episoden av «Desperate Housewives» flimret over millioner av TV-skjermer over hele verden.

I 2022 har mange trolig glemt hvor populær, innflytelsesrik og ikke minst bra serien om det tilsynelatende perfekte firkløveret i Wisteria Lane faktisk var.

Til tross for at flere TV-serier i ettertid har leflet med temaer og estetikk og estetikk som ligner – fra «Big Little Lies» til «Good Girls» og skandinaviske «Black Widows» – står «Desperate Housewives» igjen som en frisk og særegen krysning mellom mørk komedie, såpe og mordmysterium.    

Selv ikke serieskaperen selv, Marc Cherry, har helt klart å leve opp til forventningene han skapte med gjennombruddet – til tross for at han prøvde med den mindre vellykkede oppfølgeren «Devious Maids».

Inntil nå. Med antologiserien «Why Women Kill» har Cherry nemlig truffet blink igjen.

Nå er sesong to kommet til Paramount+, som du kan velge inn i poengpakken din med Telenor T-We. Etter det kan du se serien på boksen eller i appen.

Ikke kødd med damene

To frittstående sesonger er tilgjengelige i Paramount+ akkurat nå, og selv om de skiller seg tydelig fra hverandre, er de begge preget av et deilig visuelt uttrykk, skuespillere fra øverste hylle og et manus så fengende at det er meningsløst å stritte imot.  

Første sesong av serien følger tre kvinner fra forskjellige generasjoner. Her hopper historien uanstrengt mellom 1963, 1984 og 2019, der den underdanige husmoren Beth Ann (Ginnifer Goodwin), sosietetsdronningen Simone (Lucy Liu) og den biseksuelle advokaten Taylor (Kirby Howell-Baptiste) må takle partnerens sidesprang på ulike vis – og der abrupte dødsfall venter i hver av plottlinjene.   

I andre sesong av «Why Women Kill», som hadde amerikansk premiere i fjor og endelig er tilgjengelig på Paramount+ nå, befinner vi oss i 1949. Den forsagte veterinærfruen Alma (Allison Tolman) drømmer om å bli medlem i den eksklusive lokale hageklubben, men mangler både etiketten og den sosiale prestisjen til å nå opp.

Men når hun avdekker den mørke hemmeligheten til ektemannen Bertram (Nick Frost), utløses en ellevill spiral av utpressing, sex og mord, og likene begynner raskt å hope seg opp på Almas vei mot toppen.   

Morbid og stilig

Den kanskje fremste appellen til «Why Women Kill» er hvor stilig og medrivende serien er – til tross for det temmelig morbide temaet. Det gjelder ikke minst det visuelle, fra motedetaljene og de ulike tidskolorittene til selve produksjonsdesignet – dette er en verden det frister å bli værende i, rett og slett.

Bilde fra Why Women Kill på Paramount+.

I sesong to er det i tillegg et preg av film noir – representert ved den noble privatdetektiven Vern (Jordane Christie) – som både kler epoken den utspiller seg i og forsterker det thrilleraktige elementet i historien.   

Likevel er det vanskelig å plassere serien i én bestemt sjanger. For selv om dette definitivt er et mysteriedrama, er både den mørke humoren og det såpeaktige drivet såpass fremtredende at den blir noe helt eget. 

Et stjernespekket ensemble

Plottet, tempoet og det skarpe manuset gjør «Why Women Kill» bedre enn mange serier det er naturlig å sammenligne den med. Den befinner seg helt i toppsjiktet også på en annen front: Et stjernelag av skuespillere leverer på et høyt nivå.

Bilde fra Why Women Kill på Paramount+.

Ginnifer Goodwin («Big Love», «Once Upon a Time») og Lucy Liu («Ally McBeal», «Charlie’s Angels») stråler som henholdsvis kuet husmor og bitchy diva i første sesong.

Allison Tolman (Molly Solverson i første sesong av «Fargo») og Nick Frost («Shaun of the Dead») stjeler showet som ektepar på dypt vann i oppfølgersesongen – i skarp konkurranse med Lana Parilla («Once Upon a Time») som iskald trofékone.

Blir bedre og bedre

Der sesong én av «Why Women Kill» delte kritikerne en smule, med 67 prosent på Rotten Tomatoes, har oppfølgersesongen mottatt nesten unison applaus fra anmelderne og skårer i skrivende stund 83 prosent på samme nettside.

Bilde fra Why Women Kill på Paramount+.

Som australske The Age skriver i sin anmeldelse:

– Dette er en nesten tegneserieaktig mørk farse, anført av en sensasjonell rollebesetning. Tolman, som gradvis endrer oppførsel gjennom sesongen, er totalt overbevisende.

Best av alt: En tredje sesong av «Why Women Kill» er allerede bekreftet, uten at det foreligger noen detaljer om når den kommer eller hva den vil handle om. Det er uansett grunn til å glede seg.