Film og serier

«Untold»: Netflix-dokuserie gir deg de hemmelige historiene fra idretten

Fra ellevilt masseslagsmål på basketbanen til en lysende boksekarrie som ender i tragedie: «Untold» (norsk tittel: «Historien bak») er sportsdokumentarserien du ikke trenger å være interessert i sport for å ha glede av.

Bilde fra Netflix-serien Untold

«Formula 1: Drive to Survive». «Michael Jordan: The Last Dance». «Sunderland ‘Til I Die». 

Listen over engasjerende sportsdokumentarer fra Netflix som du ikke trenger å være spesielt idrettsinteressert for å bli hekta på, begynner etter hvert å bli lang. 

Med «Untold» (laget av folka bak true crime-favoritten «Wild Wild Country») har vi fått en til.

Og som tittelen antyder: Denne Netflix-serien zoomer inn på sportshistorier og -skjebner som ikke har fått oppmerksomheten de fortjener. 

Kampen som eksploderte i vold 

Første episode ut, «Skandalekampen på Palace of Auburn Hills», tar for seg en notorisk, eksplosivt voldelig og – for flere av de involverte, deriblant spillere – ødeleggende episode i amerikansk basketballhistorie. 

I november 2004 møttes Indiana Pacers og Detroit Pistons i en avgjørende NBA-kamp på sistnevntes hjemmebane, The Palace i Auburn Hills, Michigan.

Et ungt og sultent Pacers-lag ledet da det var under et minutt igjen av kampen, men det oppsto – forståelig nok – tumulter blant spillerne på banen da Ron Artest fra Pacers grisetaklet Pistons-spilleren Ben Wallace bakfra i et avgjørende øyeblikk.

Slike ting oppstår mellom spillere ofte i kampens hete. Men denne kvelden eksploderer et elektrisk The Palace i vold, og overtente spillere, alkoholmarinerte fans og en underbemannet sikkerhetsstyrke havner i slagsmål på tribunen og på banen. 

Drapsforsøk, mafiahockey og Caitlyn Jenner

Den andre episoden av «Historien bak» handler om boksekometen Christy Martin, som ble en av pionerene innen kvinneboksing tidlig på 90-tallet. 

Jenner

Til tross for fremgangen i ringen gikk Martin gjennom et helvete privat, med eskalerende kokainforbruk, undertrykt seksualitet og en kontrollerende ektemann som skulle ende opp med å prøve å drepe henne i 2010. Her dukker blant andre Mike Tyson – en tidlig fan av Martin – opp, men aller størst inntrykk gjør hovedpersonen selv.

Det er imidlertid ikke bare vold, mørke og destruktivitet i disse historiene.

En av episodene er viet til Caitlyn Jenner, men med fokus på friidrettskarrieren som Bruce på 70-tallet fremfor sensasjonalismen som vanligvis omgir henne. 

Bruce Jenner

En annen tar for seg ishockeylaget Danbury Thrashers, som mafiabossen Jimmy Galante kjøpte i gave til sin sønn(!) i 2004. I tillegg får vi historien om den amerikanske tennisspilleren Mardy Fish, som har kjempet mot panikkanfall hele sitt voksne liv. 

Virkeligheten trumfer fiksjonen

At de sentrale aktørene forteller historiene – supplert med enorme mengder arkivklipp – gjør «Historien bak» til et uimotståelig drama som viser at virkeligheten kan være vel så spinnvill og underholdende som fiksjonen. 

Det er med andre ord ikke så rart at et samlet kritikerkorps gir «Untold» tommelen opp – deriblant IndieWire, som skriver at «serien handler like mye om å forme fremtiden som å undersøke fortiden på nytt». 

NB! Nye episoder slippes ukentlig. I skrivende stund er «Skandalekampen på Auburn Hills» og «Christy Martin» tilgjengelig.

Velg Netflix med Telenor T-We