Film og serier

Savner du å reise? «Travel Man» er et herlig (og ærlig) plaster på såret

Den britiske komikeren Richard Ayoade og vennene hans viser hvor mye du kan få ut av en miniferie på 48 timer. 

Richard Ayoade

Å se på reiseprogrammer kan være en prøvelse i disse tider. 

Det gjelder ikke minst de typisk påkostede og luksuriøse TV-glansbildene fra eksotiske feriemål som aldri har vært lenger utenfor rekkevidde enn akkurat nå – og som heller ikke ser ut til å komme noe nærmere med det aller første. 

Heldigvis er ikke den Channel 4-produserte sjarmbomben «Travel Man» som andre reiseserier.

Nå kan du se hele første sesong i T-We, mens nyere episoder vises jevnlig på kanalen BBC Brit.

En hyllest til helgeturen

Premisset er enkelt: Richard Ayoade, den britiske komikeren du kanskje kjenner fra «The Mighty Boosh» og «The IT Crowd», tar med seg en utvalgt kollega på en 48 timers heisatur til en by som er verdt å besøke.

Det innebærer en luftballongferd over Marrakech, rause munnfuller med råtten hai i Reykjavik og tidenes tetteste barbering i Istanbul, i selskap med noen av Storbritannias mest populære og beste humorister. 

I senere sesonger er for øvrig Ayoade, som selv har norsk mor, innom både Oslo og Bergen.

Aoyade-logo.gif

Resultatet kan beskrives som en morsommere, kjappere og mer sjarmerende versjon av «Top Gear», men som i skarp motsetning til sin motoriserte fetter byr på en rekke konkrete og nyttige tips for seere som kjenner på reiselysten.   

– En nudelaktig suppe av idioti

Mye av appellen til «Travel Man» må tilskrives programleder Ayoade og hans avslappede og uhøytidelige – for ikke å si lett motvillige – tilnærming til rollen som reiseleder.   

Som han selv sier med skeptisk mine i begynnelsen av hver episode:  

– Vi er her. Men burde vi dratt? 

I en annen episode beskriver han konseptet «miniferie» som «en nudelaktig suppe av idioti», og her er vi ved kjernen av serien: Den gjør ikke noe forsøk på å kamuflere at det å dra på en kort tur til en by du ikke kjenner godt, kan være både himmel og helvete. 

Samtidig er Richard Ayoades tørrvittige og kyniske fremtoning balansert med nok humor, høflighet og varme til å holde å holde interessen flytende gjennom 48 timer og vel så det.  

Reiseprogrammet for deg som hater å reise

«Travel Man» har da også fått en god mottakelse av verdens TV-anmeldere. 

The New Yorkers kritiker Sarah Larson beskriver serien som «reiseprogrammet for folk som hater å reise», og hun berømmer i tillegg både dynamikken mellom Ayoade og gjestene og den praktiske nytteverdien av reisetipsene. 

– Denne potente, smakfulle serien gir deg det du er på jakt etter fra et reiseprogram: en følelse av et sted og en idé om hvordan du passer inn der. 

The Guardian stemmer i

– Richard Ayoade og vennene hans er elleville turguider for en verden med mindre reising. 

Se Travel Man med Telenor T-We