Film og serier

«Top Boy»: Den britiske gangsterserien alle snakker om

Maktkampen på Londons narkoscene fortsetter, og kritikerne elsker det. «Top Boy» er en litt annerledes påskekrim for deg som tør å bli utfordret.

Bilde fra Top Boy på Netflix.

Tidenes aller beste TV-serie? Mange vil holde en knapp på HBO-klassikeren «The Wire», der det knallharde livet i Baltimores gater ble skildret med enorm presisjon og autentisitet.

Selv om det straks har passert 15 år siden siste episode av «The Wire» flimret over klodens TV-skjermer, er det ingen serier som har lykkes like godt med å fremstille kriminalitetens mangefasetterte vesen – selv om mange har prøvd.

Dermed er det ekstra gledelig at den litt «hemmelige» engelske serien «Top Boy», som ofte blir sammenlignet med nettopp «The Wire», er tilbake – med god hjelp fra en kanadisk rapstjerne.

Dop, penger og vennskap

«Top Boy» utspiller seg i det belastede (og fiktive) boligprosjektet Summerhouse i bydelen Hackney i nordøstlige London.

Her er penger, knark og respekt de sentrale bærebjelkene i tilværelsen, men det er mange om det kriminelle beinet, og brutaliteten mellom rivaliserende gjenger utgjør en essensiell del av seriens intense driv.

Sånt blir det naturligvis en hel del voldelige scener av, og flere av hovedkarakterene må bøte med livet gjennom de hittil fire sesongene.

Likevel: Seriens skarpe skildring av vennskap, fattigdom og skjebner som er fanget i en destruktiv situasjon de ikke har noen sjanse til å slippe ut av, er kanskje en enda viktigere forklaring på hvorfor «Top Boy» har blitt så enormt overbevisende og troverdig.   

Bilde fra Top Boy på Netflix.

Reddet av Drake

At det i det hele tatt kommer nye sesonger av «Top Boy», skyldes kuriøst nok en svært celeber fan av serien – den kanadiske stjernerapperen Drake.

Etter de to første sesongene, som ble produsert av Channel 4 og vist på TV i Storbritannia mellom 2011 og 2013, ble serien kansellert året etter.

Men da Drake kontaktet Netflix i 2017 og uttrykte interesse for å vekke Summerhouse-universet til live igjen, ble både serieskaper Ronan Bennett og skuespillerne med på moroa. Hittil har det kommet to nye sesonger – den siste helt nylig.  

Den musikalske koblingen er ikke helt tilfeldig: De to karakterene som er med gjennom alle fire sesongene, narkolangerne Sully og Dushane, spilles av henholdsvis rapperen Kano og Ashley Walters fra UK garage-kollektivet So Solid Crew.

Og i de to siste sesongene er Simbi Ajikawo, bedre kjent som rapperen Little Simz, med i en av hovedrollene.

Bilde fra Top Boy på Netflix.

London sett fra gateplan

Selv om «Top Boy» tar enkelte geografiske avstikkere til Spania, Marokko og Jamaica, er det London som utgjør rammen for fortellingen – et London som befinner seg svært langt unna den polerte virkeligheten man får servert som besøkende i den engelske hovedstaden.

Dette miljøet er – på tross av sin ubarmhjertighet og nådeløshet, eller kanskje snarere på grunn av det – svært lett å bli sugd inn i.

Det skyldes ikke bare de fabelaktige bildene: Musikken, moten og ikke minst lingoen – «bruv», «fam» og «innit» er blant gjengangerne – er med å skape et et helt eget univers du skal stritte hardt imot for ikke å bli totalt hektet på. 

– Gå glipp av den på eget ansvar

Etter å ha vært noe av et kultfenomen gjennom de første rundene, begynner stadig flere å få øynene opp for «Top Boy». Med god grunn: Dette er en serie som leverer i alle ledd, fra manus og tempo til skuespill og realisme.

For en gangs skyld føles ikke sammenligningene med «The Wire» fullstendig overdrevne: Serien skårer 84 på Metacritic og 8,4 på IMDB, og den har fått toppkarakter fra både The Independent og The Telegraph.

Som sistnevntes kritiker Sarah Hughes skriver i sin glødende anmeldelse:  

– «Top Boy» er et distinkt eksempel på når et glitrende manus møter glitrende skuespill. Gå glipp av den på eget ansvar.

To sesonger av «Top Boy» ligger tilgjengelig i Netflix, i tillegg til den tidligere Channel 4-produserte serien som heter «Top Boy: Summerhouse».