Film og serier

Endelig et morsomt, smart og realistisk legedrama

Orker vi enda en sykehusserie? Når den blir så bra som britiske «This is Going to Hurt»: Ja!

this is going to hurt hbo max t-we tipser

Fra «Akutten», «Chicago Hope» og «Grey’s Anatomy» til «Scrubs», «House» og «Nurse Jackie»: Sykehusserien har for lengst blitt en av de viktigste og mest populære undersjangrene innen TV-drama.

Ikke så rart, egentlig. Det er få arenaer som bringer oss så tett innpå livet – og døden – som sykehuset. At denne dramaturgiske trykkokeren tidvis også gir grobunn for melodramatiske øyeblikk og såpete plottlinjer, er heller ikke unaturlig.

En fersk serie som skiller seg merkbart fra den typiske sykehusserien, er imidlertid «This is Going to Hurt», som er samprodusert av BBC og AMC og nå er tilgjengelig på HBO Max her til lands.

Her er alle tilløp til sentimentalitet skåret bort med – pun intended – kirurgisk presisjon, og vi sitter igjen med en serie som både er mørk, morsom og menneskelig.

Se HBO Max med Telenor T-We

Basert på en sann historie

«This is Going to Hurt» er basert på den bestselgende selvbiografien til den britiske komikeren og manusforfatteren Adam Kay, som jobbet som lege fra 2004 til 2010.  

Kays dagbokaktige nedtegnelser fra føde- og barselavdelingen er både komiske (han refererer til arbeidsplassen som «brats and twats»), nådeløse og selvutleverende, også om episoden da en feil han gjorde forårsaket at en baby ikke overlevde fødselen – en hendelse som gjorde at han til slutt sa opp jobben som lege.

I serien er Adam (Ben Whishaw) en talentfull og dyktig spesiallege som må hanskes med krevende pasienter og kolleger, utmattende arbeidsforhold og medisinske komplikasjoner.

Samtidig truer privatlivet og forholdet til kjæresten Harry (Rory Fleck Byrne), som han holder skjult for sin strenge mor (Harriet Walter), med å kollapse fullstendig under vekten av den utfordrende jobben. 

this is going to hurt hbo max t-we tipser

Whishaw i gnistrende hovedrolle  

Det er mange ting ved «This is Going to Hurt» som fortjener å trekkes frem. Manuset (skrevet av Kay) er utstyrt med et tempo som gjør serien hektende, og den tidvis bekmørke humoren serveres via dialog som både er virkelighetsnær og lettflytende.  

Men den viktigste grunnen til at serien har blitt en årets sterkeste seeropplevelser fra Storbritannia, er mengden av talent involvert på skuespillersiden.

Ambika Mod gjør en suveren innsats som den ferske og usikre legen Shruti, mens den mistenksomme sjefen for jordmødrene, Tracy, og den arrogante overlegen Mr. Lockhart spilles med rappkjeftet bravur av Michele Austin og Alex Jennings.  

this is going to hurt hbo max t-we tipser

Det aller tyngste lasset trekkes imidlertid av Ben Whishaw. 41-åringen har tidligere vært å se i alt fra «The Hour» og «A Very English Scandal» til «Fargo», og han har også spilt Q i de tre siste James Bond-filmene.

Whishaw har en tendens til å stjele enhver scene han er med i, og rollen som Andy Kay er intet unntak: Her portretterer han en utmattet og overarbeidet helsearbeider som kjemper mot umulige odds med gnistrende presisjon. 

Brutalt oppgjør med NHS

En viktig grunn til at «This is Going to Hurt» neppe vil forveksles med sine mer såpete alternativer, er den skånselsløse realismen som gjennomsyrer universet.

Kroppsvæsker spruter, kjønnsorganer revner og livene til både mor og barn henger ofte i en tynn tråd – i den grad at enkelte helsearbeidere har kritisert serien for å smøre for tjukt og mørkt på.

Men serien kan og bør ses på som et brutalt oppgjør med hvordan det offentlige britiske helsevesenet, NHS, i årevis har vært så underfinansiert at selve driften er uforsvarlig, med leger og sykepleiere som jobber så mye og får så lite takknemlighet tilbake at det går på helsa løs.   

Drama med humor, hjerte og sinne

«This is Going to Hurt» er blitt en av årets desidert største kritikerfavoritter – ikke minst i USA, der den vises på AMC. I de mange anmeldelsene som har sørget for at serien skårer 91 prosent på Metacritic, er «galgenhumor» et ord som går igjen.

Som NPR skriver:

– Å revitalisere sykehusdramaet er en vanskelig oppgave, men Kays talent for galgenhumor, som skinner gjennom i selvbiografien hans, og de fantastiske prestasjonene til spesielt Whishaw og Mod, gjør at det fungerer.   

Først og fremst er «This is Going to Hurt» et drama med stort hjerte, trassig humor og ikke så rent lite sinne putrende i bunnen av historien.

Første sesong av «This is Going to Hurt» er ute nå.

Se HBO Max med Telenor T-We